24 ianuarie 2025

Iar atacă Rusia Ucraina

În fiecare an, de ceva timp, în anumite perioade ale anului, media internațională face spume: Rusia se pregătește de război, va ataca cât de curând Ucraina, trebuie luate măsuri! Și se impun sancțiuni Rusiei, se blochează Nord Stream. Inevitabil, de fiecare dată războiul se încăpățânează să nu izbucnească, ceea ce nu împiedică, anul următor, să fie repusă placa.

Din punct de vedere logic, Rusia nu are nici un interes să atace Ucraina. Rusia și-a conservat, în ultimii ani, o imagine de țară conservatoare, apărătoarea ultimelor tradițîi creștine, eventual, salvatoarea lumii prin împotrivirea față de așa-zisul progresism woke. Mai mult, Rusia și-a consolidat imaginea de țară responsabilă, spre deosebire de SUA, care pare imprevizibilă. Această imagine dorește Moscova s-o conserve; un război în care ar fi descrisă ca agresor nu ar conveni și nici nu ar ajuta Rusia. Mai ales că, chiar dacă ar cuceri ceva teritorii ucrainene, costul păstrării lor ar fi prea mare. Atât în bani, imagine cât și în vieți omenești.



Războiul, în schimb, este dorit de o seamă de politicieni ucraineni și americani. Pentru ucraineni, recuperarea Donbasului și a Luganskului a devenit un casus beli, în vreme ce anumiți responsabili americani ar dori un conflict care, pe de o parte, să distragă atenția de la ceea ce se întâmplă în SUA și, pe de altă parte, să blocheze Rusia și să fragilizeze alianța cu China, în vreme ce tot americanii pregătesc Taiwanul de război.

Poate să pară o teorie a conspirației, dar un război ar ajuta enorm economia americană, dar și administrația SUA, tot mai dependentă de tiparnița Federal Reserve.

Evident, există și la noi destui entuziaști care au impresia că un război cu Rusia ar fi extrem de simplu și care tot împing țara spre zona conflictuală. Deși nimic nu ne recomandă pentru război: nu avem o Armata decent echipată și încadrată cu personal, nu avem motive să suflăm în fund unei Ucraine tot mai turbate și care, să nu uităm, stăpânește teritorii românești și nu avem nici un motiv să stricăm relațiile cu Rusia, cu care țările mai inteligente practică o fructuoasă colaborare economică.

Nu în ultimul rând, ne putem aminti cum SUA i-a împins pe georgieni să atace trupele rusești din Osetia de Nord, promițându-le ajutor, iar când rușii au contraatacat, americanii s-au făcut că plouă. Ne-a rămas de atunci filmarea cu președintele georgian care-și înfuleca, la propriu cravata, în vreme ce, la telefon, americanii îi spuneau că e pe cont propriu…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img