6 noiembrie 2024

I-a dar cu spray în ochi și i-a furat telefonul

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Bacău au reţinut doi tineri bănuiţi de comiterea infraţiunii de tâlhărie calificată.

              La data de 15 aprilie a.c., poliţiştii de investigaţii criminale din Bacău însoţiţi de poliţiştii Posturilor de Poliţie Filipeni, Hemeiuş şi Filipeşti au efectuat 4 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bacău şi a comunei Filipeni, la locuinţele a doi tineri de 18, respectiv 17 ani, bănuiţi de comiterea infraţiunii de tâlhărie calificată.



            În fapt, la data de 27 februarie a.c., în jurul orei 21.00, o femeie de 44 ani, din Bacău, se afla pe o bancă în parc, timp în care trimitea un sms unei persoane. La un moment dat, din spate, o persoană necunoscută i-ar fi smuls telefonul din mână.

          De asemenea, la aceeaşi dată, în jurul orei 22.00, un tânăr de 20 ani, din Răcăciuni, se deplasa pe strada Bicaz, iar la un moment dat, a fost abordat de două persoane necunoscute care l-au intrebat cât este ceasul. În acest timp, unul din cei doi i-ar fi pulverizat spray iritant lacrimogen după care i-ar fi smuls telefonul din mână.

          Urmare a sesizărilor primite cu privire la cele mai sus menţionate, poliţiştii de investigaţii criminale au desfăşurat activităţi specifice şi au reuşit identificarea a doi tineri de 17, respectiv 18 ani, ambii din comuna Filipeni, bănuiţi de comiterea faptelor.

            În cadrul activităţilor operative, poliţiştii au afectuat percheziţii domiciliare ocazie cu care cei doi tineri au fost depistaţi. Totodată a fost recuperat şi unul din telefoanele sustrase, fiind ridicate şi alte materiale de probă.

            În urma cercetărilor s-a dispus reţinerea celor doi tineri pentru 24 de ore.

            Activităţile operative au beneficiat de sprjinul I.G.P.R prin Brigada de Operaţiuni Speciale Bacău şi Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor Bacău.

 

Pentru prevenirea prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, poliţiştii băcăuani vă reamintesc:

1.            În locurile publice:

•            Evitaţi deplasările pe trasee situate în zone mai puţin circulate (câmpuri, parcuri, şantiere etc.).

•            Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci); este bine ca în astfel de cazuri să fiţi însoţiţi.

•            Când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ (sau mai mulţi), deplasaţi-vă prin zone intens circulate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului) şi adresaţi-vă primului poliţist întâlnit.

•            Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile atârnate la gât, etc.)!

•            Nu consumaţi alcool cu persoane necunoscute sau amici ocazionali şi nu vă lăudaţi faţă de aceştia cu valorile pe care le aveţi la dumneavoastră sau acasă, puteţi rămâne fără ele!

•            Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către persoane care oferă spre vânzare diverse produse/servicii!

•            Evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!!

2.            În spaţiile comune ale imobilelor:

•            Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.

•            Uşile de la intrarea în blocuri să fie încuiate permanent; dacă nu există posibilitatea montării unui interfon, se vor confecţiona chei pentru fiecare locatar; nu permiteţi persoanelor străine să intre în imobil odată cu dumneavoastră.

•            La intrarea în imobil fiţi foarte atenţi pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni; nu staţi cu spatele spre aceste locuri. Nici măcar atunci când deschideţi sau încuiaţi uşa nu trebuie să pierdeţi din vedere aceste lucruri!

•            Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgenţă; alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul, apelaţi la cea mai apropiată unitate de poliţie sau la telefonul 112.

•            Folosiţi orice motivaţie pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute sau când vi se pare ceva suspect; nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora; dacă este cazul sunaţi la uşa unui vecin de la parter; instruiţi-vă în acest sens şi copiii.

•            Odată cu lăsarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse în permanenţă.

•            Dacă sunteţi agresaţi nu aveţi reţineri în a ţipa şi chiar a riposta fizic, o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul!




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri