9 noiembrie 2024

Hublou / Specialiștii văzului într-o minunăție de album

De câteva zile, când ajung acasă, mă uit încântată pe un album de artă, în realizarea căruia și-au dat mâna niște oameni talentați și foarte pricepuți în ceea ce și-au propus să facă. Și le-a ieșit!

Ateliere băcăuane. Portete de artiști este titlul albumului, avându-i ca autori pe Emilian Berceanu și Ovidiu Ungureanu. Primul a redactat volumul, a scris scurte, dar sugestive, pertinente texte despre artiștii prezentați, al doilea, un fotograf de excepție, cu sensibilitate, intuiție artistică, idei, inițiative care mai de care mai interesante, totdeauna binevenite, și-a pus semnătura pe superbele imagini. În care sunt surprinși zece dintre cei mai cunoscuți și apreciați pictori băcăuani, în niște portrete de o pregnantă expresivitate, și se deschid ușile atelierelor unde aceștia lucrează, dezvăluind privitorului o lume fascinantă. Un spațiu special al gândirii în imagini, al gândirii concrete.



Acum ceva timp, am avut eu însămi o experiență captivantă pătrunzând în acele locuri unde se petrecea miracolul facerii, și am stat îndelung de vorbă cu artiștii, după care am scris o carte numită Dialoguri în atelier. Mi-amintesc cum nici nu știam unde să mă uit mai întâi, uimită de tot ce vedeam: o mulțime de scule, de rame, cutii, vopseluri, pensule, creioane, schițe, mulaje, tablouri, sculpturi terminate, altele în lucru, diferite alte obiecte cu forme plastice, atinse de patina timpului, în fine, un talmeș-balmeș aiuritor, fermecător. Și misterios, cu fulgurații de sublim. Am cunoscut niște oameni speciali, cu un fel numai al lor de a trăi și de a se mișca într-o zonă a vizualului, într-un univers particular, cu o substanță care le este numai lor familiară. Pentru că ei sunt, așa cum îi numea undeva Andrei Pleșu, specialiști ai văzului.

Cei din albumul la care mă refer sunt Ilie Boca, Cristina Ciobanu, Marius Crăiță-Mândră, Vasile Crăiță-Mândră, regretatul Ovidiu Marciuc, Ion Mihalache, Carmen Poenaru, Ștefan Pristavu, Dionis Pușcuță, Aurel Stanciu. Ovidiu Ungureanu a avut infinita răbdare de a-i privi la lucru, cu ochiul treaz, ager, la pândă, ca să prindă în obiectiv și să fixeze apoi în fotografie, cele mai semnificative, mai grăitoare dintre gesturile artiștilor.

Le-a făcut și poze de atitudine, portrete care surprind pe viu ceva din esența personalității lor. Toate de o densă, percutantă expresivitate. Ovidiu Ungureanu e deosebit de creativ, își pregătește minuțios personajele pentru momentul potrivit, construiește mental compoziția fotografiei, face regia imaginii, având intuiția exactă a clipei când trebuie să declanșeze aparatul.

Lui și lui Emilian Berceanu le-au fost alături, întru deplina reușită a acestei întreprinderi de artă, Dionis Pușcuță, căruia îi aparține conceptul grafic (el fiind și un excelent curator de expoziții, cu idei, cu valoroase inițiative, care se văd la Muzeul de Artă, unde coordonează inspirat multiple acțiuni) și Cozmin Alexandrescu, el ocupându-se de machetarea și tehnoredactarea albumului. Unii dintre realizatorii acestei frumoase isprăvi fac parte din Asociația Conștiința Europeană, care are mai multe proiecte demne de toată atenția, de tot interesul.

Am înțeles, din prefața albumului, că-și vor continua treaba, dedicând lucrări și altor artiști de valoare, altor creatori de frumos. De care, din fericire, Bacăul nostru nu duce lipsă. Totul este să avem bunăvoință, bună-credință, deschidere spre ceea ce ei ne oferă cu atâta generozitate. Să le respectăm lucrul, meșteșugul, pasiunea, dăruirea, să le prețuim arta, și să ne bucurăm că-i putem cunoaște, că suntem contemporani cu ei.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014