15 noiembrie 2024

Hramul Bisericii Romano-Catolice „Sfinții Petru şi Paul”

Hramul Bisericii Romano-Catolice „Ss. Petru şi Paul” din Bacău se va celebra sâmbătă, 29 iunie 2019. Liturghia solemnă de hram va începe la ora 11.00. Vor fi prezenţi mulţi preoţi şi credincioşi.
În această solemnitate a Sfinţilor Petru şi Paul, Biserica romano-catolică din Bacău va fi în sărbătoare, întrucât este hramul celui mai mare lăcaş de cult romano-catolic din acest oraş. Vor sluji în altar numeroşi preoţi din Bacău, dar şi din alte localităţi ale Moldovei. Sunt aşteptaţi să participe la sărbătoare câteva mii de credincioşi din Bacău, dar şi din localităţile învecinate.
Protectorii Bisericii
Petru a fost ucenicul lui Cristos, cel dintâi dintre apostoli, lui încredinţându-i Isus cheile Bisericii. A murit pentru Evanghelie la Roma, fiind răstignit cu capul în jos în anul 64 d.C. Paul a devenit creştin în urma miracolului de pe drumul Damascului. Şi-a dedicat viaţa răspândirii Evangheliei în tot Orientul şi a întemeiat foarte multe comunităţi creştine. A murit la Roma, tăindu-i-se capul, în anul 67 d.C. Sfinţii Petru şi Paul sunt fondatorii Romei creştine, patroni ai oraşului Roma, ai multor localităţi din lume, inclusiv ai Municipiului Bacău.
Biserica „Ss. Petru şi Paul” din Bacău a fost construită în anii de după căderea regimului comunist şi a fost sfinţită la 20 noiembrie 2005. În interiorul bisericii, în prezbiter, în stânga şi dreapta tabernacolului, se află statuile celor doi mari sfinţi patroni.

Scurtă descriere a Bisericii „Sfinţii Petru şi Paul”
La scurt timp după prăbuşirea regimului comunist, au început lucrările de construire a Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul”, situată în imediata vecinătate a bisericii „Sfântul Nicolae”. Lucrările s-au încheiat în 2005.
Este o construcţie frumoasă ce domină centrul Bacăului prin măreţia şi înălţimea sa. Biserica a fost sfinţită la 20 noiembrie 2005 de Episcopul Petru Gherghel. Ea are o formă neconvenţională de 66×44, iar înălţimea de 70 m cu o suprafaţă utilă de 1300 mp şi cu 1.050 locuri pe scaune; 52 m lungime, 44 m lăţime, 77 m înălţime, cu tot cu crucea din turn. Are două etaje, cu o cupolă imensă ce dă o strălucire deosebită interiorului bisericii, fără niciun stâlp central de susţinere. Altarul bisericii este încadrat în semicerc de un grup statuar format din şapte sfinţi, centrală fiind statuia lui Isus Cristos. Un loc deosebit îl ocupă statuile celor doi sfinţi patroni ai lăcaşului de cult, sfinţii Petru şi Paul.
Consacrarea altarului şi sfinţirea bisericii „Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău au avut loc duminică, 20 noiembrie 2005, în Solemnitatea Isus Cristos, Regele Universului. Episcop consacrator a fost PS Petru Gherghel. Au fost prezenţi: PS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS Ioachim Băcăuanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Romanului, 90 de preoţi şi peste 5.000 de credincioşi.
În deschiderea celebrării PS Petru Gherghel a spus că prin mărimea sa biserica este numită „catedrală”, aceasta şi pentru faptul că Bacăul a fost odinioară centru episcopal, fiind un punct de referinţă în istoria Bisericii din Moldova, unul dintre cele mai vechi centre catolice ale Moldovei”.
Pr. Paul Căliman






Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014