Peste 15.000 de infractiuni comise in primele noua luni
Dupa primele noua luni ale acestui an, politistii au iesit pe plus la capitolul furturi din locuinte, furturi din auto si talharii. Cifrele de bilant sunt mai degraba in avantajul infractorilor, iar unii bacauani recunosc ca le este teama sa mai iasa pe strada dupa lasarea intunericului.
La ultima analiza a activitatii oamenilor legii, realizata pentru perioada ianuarie – septembrie, oficialii de la Inspectoratul Judetean de Politie Bacau au afirmat ca in aceasta perioada au fost sesizate, la nivel de judet, peste 15.000 de infractiuni, mai multe decat in acelasi interval de timp de anul trecut, dar ca numai 42% au fost constatate in urma verificarilor. Astfel, au fost inregistrate aproape 6.500 de dosare penale. Bacauanii au sesizat, asadar, 73 de fapte pe zi. "Raportul dintre volumul de munca, respectiv numarul de fapte sesizate si volumul real al criminalitatii, adica infractiunile constatate, a fost mai putin de jumatate, ceea ce inseamna ca doar in aceste cazuri s-a inceput urmarirea penala", a spus la prezentarea bilantului, cms. sef. Vasile Oprisan, seful IPJ Bacau.
Sute de infractiuni stradale
Asa cum era de asteptat, o mare parte dintre infractiunile sesizate la nivelul oraselor au fost cele savarsite in strada si majoritatea au fost pe raza de competenta a Politiei Municipiului Bacau. "In mediul urban au fost sesizate 506 infractiuni stradale, reprezentand 83,7% din total. Dintre acestea, 81,4% s-au produs pe raza de competenta a Politiei Bacau", se arata in materialul de bilant realizat de IPJ Bacau. Adica 410 fapte au fost reclamate numai in municipiul de resedinta, aproape doua in fiecare zi. Aici intra si furturile din auto, iar in primele noua luni, au fost sesizate 213 fapte, insa urmarirea penala s-a inceput doar in 135 de cazuri.
Politistii scapa de dosare cu ajutorul unei legi
De unde diferenta mare intre furturile reclamate si ceea ce numesc politistii fapte constatate? De la o lege aparuta anul trecut si in baza careia se pare ca agentii si procurorii pot da NUP acelor furturi marunte. "Mie mi s-au furat capacele de la rotile masinii si pentru ca nu era primul furt am facut plangere. Recent am primit in posta rezolutia procurorului de NUP pe motiv ca prejudiciul este prea mic. Am ramas fara cuvinte", a spus un bacauan care a preferat sa nu-si decline identitatea. Actul normativ care-i salveaza pe politisti de AN-urile din fisete este Legea 202/2010, privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
Aproape 100 de societati au fost sparte
Scaderi s-au inregistrat la furturile din societati. La nivelul judetului Bacau au fost sesizate 142 de spargeri de firme, mai putine decat in perioada similiara a anului anterior, mare parte dintre dosare fiind incheiate cu trimiterea in judecata a autorilor. Si la acest capitol, peste 90 de fapte au fost sesizate numai la Politia din Bacau si la posturile arondate. Dupa un minus, vine un alt plus la furturile din locuinte. 316 infractiuni au fost inregistrate la posturile arondate Bacaului si Politia Municipiului, cu 26 mai multe fata de anul trecut, si in doar 242 de cazuri s-a dispus inceperea urmaririi penale.
"S-a scos din birouri tot ce se putea scoate"
Seful Politiei Municipiului Bacau, cms. sef Vasile Puscasu, recunoaste ca unele infractiuni au inregistrat cresteri, dar mai spune ca situatia este valabila la nivelul intregii tari."Pe fondul situatiei economice a crescut numarul faptelor penale in toata tara. Si noi avem mai multe infractiuni, era de asetaptat sa fie asa, dar urmarim sa fim macar in media pe tara si chiar sub medie acolo unde se poate. Am demarat o serie de activitati de prevenire si actionam cu insistenta pe segmentele cu problema. In ceea ce priveste patrularea, s-a scos din birouri tot ce se putea scoate", a spus Puscasu.
"Sincer va spun, sunt barbat, dar seara imi este frica sa ies din casa. Stau in zona Garii si pe acolo se petrec tot felul de lucruri. Acum vreo doua seri l-a injunghiat pe unul. Nu vezi urma de patrula. Eu inteleg ca este criza si ca se face economie, insa nici asa nu se poate". "Eu mi-am cumparat caine sa ma apere. In urma cu cativa ani mi-a intrat in casa un hot, ca stau la parter, si m-am speriat prea tare. De atunci n-am mai avut probleme, dar am auzit la vecini. La cineva a intrat ziua in amiaza mare. A venit politistul si le-a spus ca ala are peste douazeci de dosare". "Eu una nu ies din casa seara. Imi este teama, mai ales ca locuim aici, in zona asta care nu este tocmai circulata dupa ce se insereaza. Sunt atatia fara serviciu si in stare de orice".
Dumitru Cristea – pensionar
Talharii au revenit in municipiul Bacau
Dupa un 2010 in care numarul furturilor comise cu violenta a scazut, atat la nivel de judet, cat si de municipiu, in acest an talharii au revenit in oras. Politistii vorbesc de 116 fapte in primele trei trimestre din an, ceea ce inseamna ca o data la doua zile un bacauan a fost atacat pe strada si deposedat de bunuri. Oamenii legii au inceput urmarirea penala doar in 95 de cazuri, restul cauzelor fiind ramase cu autor necunoscut. Talharii isi aleg victimele din randul elevilor, iar un parinte povesteste prin ce a trecut fiul sau in timp ce se intorcea de la cursuri. "Era in jur de ora 18.00. Copilul meu, de 14 ani, venea de la scoala, impreuna cu un prieten mai mic. La Parcul Catedralei le-a iesit un individ in fata – initial ei nu s-au speriat ca era cam de varsta lor -, care le-a cerut scurt sa-i dea telefoanele. L-a luat pe al prietenului sau, i-a scos cartela si i-a dat-o si cand sa-l ia si pe al fiului meu a sunat telefonul. S-a speriat, i l-a dat si a fugit. De atunci il astept in fiecare seara cand iese de la scoala si mergem impreuna spre casa", ne-a spus Ana Paraschiv, o bacauanca.
Atacul de la schimbul valutar, fara autor
Dupa zece zile de la atacul de la casa de schimb valutar, din zona Narcisa, municipiul Bacau, unde un tanar a intrat si a tras doua focuri catre operator, autorul nu a fost prins. Actiunea sa a fost inregistrata pas cu pas de camerele de supraveghere. "Pana la aceasta data nu s-a reusit prinderea suspectului", a spus Narcisa Butnaru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. Individul nu a solicitat bani, ci s-a facut nevazut imediat dupa ce a apasat pe tragaci. Din fericire, a fost vorba de un pistol cu bile de cauciuc si in urma evenimentului nimeni nu a fost ranit.
Geta Panaite