Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită un plan de relansare a sectorului cu termene clare şi care să includă, printre altele, deconectarea HoReCa de la rata incidenţei de orice fel începând cu 1 iunie 2021, o creştere a salariului minim pentru acest domeniu de activitate, similară celei din sectorul de construcţii, şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.
Potrivit unui comunicat al FIO transmis marţi AGERPRES, operatorii din turism cer autorităţilor şi scăderea la jumătate a impozitelor şi taxelor locale atât pentru anul acesta cât şi pentru anul următor, decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent.
„Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii consideră că a venit momentul ca Guvernul să deschidă o uşă largă acestei industrii, ajunsă aproape în pragul falimentului, şi să lanseze un plan de redresare, cu termene clare care să includă cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa: deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenţei de orice fel, reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii cât şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent, introducerea unei facilităţi fiscale pe salarizare şi creşterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcţii, pentru HORECA. De asemenea, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii solicită reducerea cu cel puţin 50% a tuturor taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2021 şi 2022 şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, rambursarea rapidă a creanţelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 şi remedierea situaţiei aferente Măsurii 3 şi amânarea ratelor la credite precum şi regândirea procesului de eşalonare a datoriilor provenite din taxe şi impozite”, se precizează în documentul citat.