In continuarea manifestarilor de comemorare a Holocaustului organizate timp de doua zile in Bacau de Casa Corpului Didactic, la care au participat importante personalitati de la ambasadele Izraelului si SUA in România, vineri, la Centrul de Cultura „George Apostu” Bacau a avut loc vernisajul unei expozitii, dar si un moment artistic asigurat de violoncelistul Liviu Mera si actorii Constanta Zmeu Pelin, Despina Prisecaru si Stelian Preda, care au prezentat publicului, in regia directorului Centrului Geo Popa, emotionante fragmente din opera poetului Tristan Tzara si scriitorului Paul Leibovici. Manifestarile, la organizarea carora si-a dat concursul si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, denumite sugestiv Holocaustul. Destine intrerupte, au marcat Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, instituita prin Rezolutia adoptata de Organizatia Natiunilor Unite, la 1 noiembrie 2005. “Oferim publicului bacauan, iubitor de arta, o expozitie cu o tematica grava si cu o puternica incarcatura de umanitate. Lucrarile exprima simtirea unor tineri talentati artisti plastici români in fata unei drame a carei cunoastere si asumare sunt de data recenta. Dorim sa propunem o alta viziune decât cea istoriografica asupra Holocaustului din România, o perspectiva prin care oamenii se pot intâlni cu istoria de o maniera neconventionala si cu un impact, credem, sporit”, a spus la vernisaj Alexandru Florian, directorul Institutului National de Studiere a Holocaustului din România. Expozitia reuneste lucrarile a 25 de pictori, care, in perioada 2009-2011, au participat la editiile taberi de creatie “Cum a fost posibil? Destinul evreilor in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial”, organizata de INSHR “Elie Wiesel”. Lucrarile prezentate in expozitie, dar si intr-un catalog realizat in conditii grafice foarte bune, aduc in prim-plan intelegerea Holocaustului ca o relatie a trei actori: victimele, responsabilii si martorii. Au fost prezenti martori ai acelor evenimente, rude ale celor disparuti, cât si un supravietuitor al Progromului de la Iasi, in vârsta de 89 de ani, precum si reperezentanti ai Primariei si Consiliului Judetean Bacau.
In incheierea manifestarilor, Geo Popa, director al Centrului “George Apostu”, a spus numerosului public prezent la vernisaj: “Nutrim speranta ca, alaturi de celelalte actiuni componente ale programului de comemorare a Holocaustului din acest an, evenimentul de la Centrul Apostu va constitui un nou prilej de meditatie asupra gândului exprimat în 1986 de Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace: «Opusul iubirii nu este ura, ci indiferenta. Opusul frumusetii nu este urâtenia, ci indiferenta. Opusul credintei nu este erezia, ci indiferenta. Iar opusul vietii nu este moartea, ci indiferenta între viata si moarte»”.
Trustul Media DESTEPTAREA a fost partener media al tuturor manifestarilor organizate in aceasta perioada. Expozitia este deschisa pâna pe 27 februarie 2012.
Gheorghe Baltatescu