Ziua Mondiala SIDA
Ziua Mondiala SIDA, celebrata in fiecare an pe 1 decembrie, a fost marcata anticipat in judetul Bacau, prin diverse actiuni stradale si la sediul unor institutii. Directia de Sanatate Publica a gazduit o masa rotunda la care ai participat asociatii, organizatii, institutii si medici implicati in lupta cu aceasta maladie. Tot ieri, in fata palatului Administrativ s-au aprins lumânari si s-a format funda umana care aminteste de victimele SIDA.
Ziua Mondiala SIDA este in fiecare an un prilej pentru a aminti lumii ca pericolul HIV/SIDA nu apartine trecutului, ci prezentului si, din nefericire, viitorului. Cu acest prilej se desfasoara campanii de constientizare a populatiei cu privire la riscurile de transmitere a HIV, virusul care provoaca SIDA. Specialistii vorbesc, totodata, despre posibilitatile actuale de prevenire si tratament, despre sansele reale la o viata normala si indelungata a bolnavilor. Pentru a marca aceasta zi, la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a fost organizata traditionala masa rotunda anuala, o intâlnire a specialistilor, a persoanelor care coordoneaza sau duc efectiv, la nivel local, lupta cu infectia HIV, cu boala, cu lipsa de informare si intoleranta societatii. „Activitatea de astazi face parte dintr-o campanie care se va derula si in zilele urmatoare, ne-a declarat dr. Cristina Matanie, coordonator al compartimentului de promovare a sanatatii din DSP. Anul acesta, mesajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este reducerea pâna la zero a cazurilor de infectie cu HIV, a cazurilor de discriminare si a deceselor provocate de SIDA.” La eveniment au mai participat reprezentanti ai urmatoarelor institutii si organizatii: Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Asociatia Româna Anti SIDA, Asociatia „Lizuca” a persoanelor afectate HIV/SIDA, Spitalul Judetean de Urgenta, sectia de zi „Floarea Soarelui”, Asociatia Lumina- Hospice Casa Albert, Centrul de Consiliere si Testare Bacau, SPAS Bacau. Anul acesta, Ziua Mondiala SIDA se desfasoara sub sloganul „Zero noi infectii HIV. Protejându-te pe tine, ii protejezi pe ceilalti”, care exprima un deziderat important in lupta cu SIDA.
Decese, pacienti noi, copii din mame seropozitive
Potrivit datelor furnizate de Institutul national de Boli Infectioase „Matei Bals„ in România, numarul total al pacientilor cu SIDA luati in evidenta este de 12.369. Din cei 7.941 de copii diagnosticati din 1985, 4.317 au decedat. La adulti, din 4.428 de cazuri, 1.533 au decedat. Numai in acest an au murit 117 persoane. Numarul pacientilor aflati in evidenta Spitalului Judetean de Urgenta Bacau este de 344, dintre care 8 copii. Anul acesta au fost depistati 28 noi pacienti seropozitivi (fata de 22 in 2010). Tot in acest an s-au inregistrat 15 decese in rândul bolnavilor aflati in evidenta cu HIV/SIDA. De la inceputul anului, dintre gravidele testate, 10 aveau virusul HIV. Tot in acest interval s-au nascut 6 copii din mame seropozitive.
Opt miliarde pe luna pe medicamente
Pledând pentru importanta preventiei, vorbitorii de la intâlnirea de ieri au adus si argumentul costurilor de tratament. Pentru fiecare pacient se cheltuiesc in medie 1858 de lei pe luna. Cheltuielile pe Programul HIV/SIDA pentru tratamentul antiretroviral sunt de aproximativ 800.000 de lei lunar (8 miliarde lei vechi). „Din punct de vedere al banilor, relatia noastra cu Casa de Asigurari Bacau a fost exceptionala, a mentionat dr. Valerica Ciobanu, coordonatorul programului. Daca in alte judete pacientii ramân frecvent fara medicamente, la noi am primit câti bani am cerut pentru a le asigura tratamentul. Nu inteleg de ce nu exista o politica unitara.” S-au facut eforturi financiare deosebite, deoarece un pacient care nu-si primeste medicatia una, doua sau trei saptamâni „este compromis, intra in esec terapeutic, fiindca virusul isi schimba structura, dezvolta rezistenta la antiretrovirale.”
Doina Mincu
Consilierii de la Centrul de Consiliere si Testare Bacau au atras atentia asupra slabei implicari a personalului medical din cabinetele de medicina de familie si din maternitati in depistarea gravidelor seropozitive. Din acest motiv, rezultatul este aflat in multe cazuri târziu, dupa primul trimestru de sarcina sau chiar la nastere.
Virusul care provoaca SIDA a inceput sa loveasca si la vârsta a treia. Anul acesta a fost testat si diagnosticat cu infectie HIV un bacauan de 65 de ani. Barbatul a povestit consilierilor ca s-a infectat de la prietena lui, despre care stia ca este seropozitiva. Riscul de infectare a adultilor este crescut in aceasta perioada, deoarece copiii seropozitivi infectati in perioada 1985-19991 au ajuns la maturitate sexuala. Unii dintre ei isi ascund boala, iar specialistii considera ca pentru fiecare seropozitiv mai exista 10 posibili infectati cu HIV.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.