22 ianuarie 2025

Histerosonografia: metoda minim invazivă pentru evaluarea cavității uterine și a permeabilității trompelor

Histerosonografia este o metodă inovativă de diagnostic, efectuată sub control ecografic, prin intermediul căreia se evaluează cavitatea uterină și se verifică permeabilitatea trompelor uterine.

Medicul ginecolog recomandă histerosonografia în caz de sângerare genitală anormală; pentru evaluarea cavităţii uterine; dacă se înregistrează anomalii detectate prin ecografia transvaginală; în cazul anomaliilor uterine congenitale sau dobândite; în cazul diagnosticului de infertilitate, pentru testarea permeabilităţii tubare; în situația  avortului recurent; pentru vizualizarea suboptimală a endometrului prin ecografia transvaginală.



Histerosonografia este contraindicată:

  • în timpul sarcinii;
  • dacă este prezentă o infecție genitală înaltă sau o sensibilitate pelvină inexplicabilă, care ar putea fi cauzată de o boală inflamatorie pelvină;
  • sângerarea genitală activă îngreunează interpretarea imaginilor ecografice.

Ca orice procedură medicală, și histerosonografia presupune o minimă pregătire anterioară:

  • dacă te afli în perioada fertilă, histerosonografia este indicată în primele 6 – 10 zile ale ciclului menstrual (ideal în ziua 6);
  • în unele cazuri, medicul poate solicita un test de sarcină;
  • dacă medicul are suspiciunea de boală inflamatorie pelvină activă, histerosonografia va fi amânată până la terminarea tratamentului;
  • trebuie să ai realizat un test Papanicolau în ultimul an;
  • vezica urinară trebuie golită chiar înaintea examinării.

 

Această investigație medicală începe cu o examinare ginecologică. Dacă se constată dureri neobișnuite, scurgeri vaginale sau cervicale purulente, histerosonografia poate fi reprogramată.

După pregătirea vaginului cu o soluţie antiseptică, se introduce un cateter subţire flexibil prin colul uterin până în cavitatea endometrială. Prin cateter se injectează ușor soluţie salină sterilă până în cavitatea uterină – în timpul injectării, este posibil să simţi presiune sau crampe ușoare. Investigația nu este însă dureroasă.

În acelaşi timp cu injectare soluției saline, medicul utilizează sonda transvaginală pentru a obține imagini ecografice;.

După retragerea cateterului din colul uterin, nu trebuie să te îngrijorezi dacă apar scurgeri vaginale apoase, maronii, în cantitate redusă.

Histerosonografia este o metodă de diagnostic simplă, neinvazivă şi eficientă, care prezintă importante avantaje:

  • nu necesită expunere la radiații ionizante;
  • timpul necesar efectuării procedurii este scurt (20 – 30 de minute);
  • substanța de contrast ecografic utilizată nu produce reacții alergice.

Medicul ginecolog este cel care, în funcție de simptomatologie sau de un diagnostic preexistent al pacientei, indică necesitatea realizării acestei proceduri. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Tiberiu Gireadă, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Arcadia

www.arcadiamedical.ro

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img