În ultimii trei ani, Clubul Sportiv de Călărie Rarăul Bacău a obținut rezultate de top în întrecerile naționale de profil
Un munte. Un munte de pasiune, de muncă și de sacrificii. Un munte de realizări. Un munte, așa cum o arată însuși numele: Rarăul. Mai exact, Clubul Sportiv de Călărie Rarăul, înființat, în urmă cu mai bine de două decenii, de un bucovinean din Pojorâta stabilit în Bacău, Silviu Corneliu Erhan.
Atras de cai încă din copilărie, Silviu Erhan și-a dezvoltat pasiunea pentru hipism ca sportiv în cadrul unui club de mare tradiție, Steaua București, pentru ca în 2003, pe scheletul fostei Asociații Sportive cu profil hipic Avicola ce data din 1988 să pună bazele acestui… munte al cărui președinte și antrenor este, CSC Rarăul. Iar „muntele” este escaladat, zi de zi, de un grup de tineri băcăuani care au făcut din hipism viața lor.
Escaladat cu pasiune, cu putere de muncă și cu spirit de sacrificiu. Și, mai important decât orice, cu realizări notabile. Mărturie stau performanțele obținute în competițiile la nivel național de reprezentanții din prima linie a CSC Rarăul Bacău, Albert Pântea, Maria Sava, Bianca Hărmănescu, Rareș Duca și Ștefana Benchea. De ei și de caii lor, al căror nume te poartă nu doar în trap și la galop, ci și pe armonii muzicale ori literare: Unda Verde, Văpaia, Zori de Zi, Vanessa, Oscar, Fan Fan, Maximum Overdrive PS, Selim, Jupânița, Jade și Jean Valjean.
„Este o generație numeroasă, alcătuită din copii foarte buni. O generație promițătoare”, își prezenta elevii, în urmă cu trei toamne, în „Deșteptarea”, Silviu Erhan. Iar timpul a confirmat previziunile maestrului. Dovadă că azi, la ceas chihlimbariu, de bilanț și de… recoltă, performerii CSC Rarăul stau pe un adevărat munte de succese, clădit într-o serie de competiții în care au avut drept concurenți echipe foarte puternice din toate zonele țării (București, Brașov, Sibiu, Craiova, Suceava, Timișoara, Cluj, Harghita, Covasna), ce beneficiază nu doar de o infrastructură foarte bună, ci și de un sprijin consistent din partea autorităților locale. Iar pe urmele lui Albert, Maria, Bianca, Rareș și Ștefana calcă, în sunet de copite și de victorii, alte amazoane cu rezultate bune în întrecerile naționale precum Ecaterina Moisă, Andreea Georgescu, Anastasia Zaharia, Patricia Dumea și Irene Mucenică.
„Sunt bucuros că vorbim de un sport care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 20 și continuă să se dezvolte. Sper ca dintre acești copii talentați să existe și unii care să obțină performanțe la nivel internațional”, subliniază antrenorul Silviu Erhan.
Performanțele obținute de Clubul Sportiv de Călărie Rarăul Bacău
Albert Pântea
– Locul 3 finala Cai de 5 ani, Berceni, ediția 2022, cu calul Maximum Overdrive PS
– Locul 3 Concurs Internațional CSI 1*, ediția 2022- Piatra Neamț, cu calul Maximum Overdrive PS
– Locul 1 finala Criteriu D- Piatra Neamț, ediția 2024, cu calul Maximum Overdrive PS (7 ani)
– Locul 3 finala Criteriu D- Piatra Neamț, ediția 2023, cu calul Maximum Overdrive PS
-Locul 2 finala Criteriu E- Piatra Neamț, ediția 2023, cu calul Maximum Overdrive PS
– Locul 1 finala Winter Tour, Bronze Tour, ediția 2024, Prejmer, cu calul Maximum Overdrive PS
– Locul 3 finala Amatori 2, ediția 2023, Prejmer, cu calul Maximum Overdrive PS
Albert Pântea: „După cursurile de la facultate, zilnic fac antrenamente de trei- patru ore, cu doi sau trei cai alături de antrenorul meu, Silviu Erhan, cu care am ajuns de la pasiune la performanță”.
Maria Sava
-Locul 1 finala Criteriu E- Piatra Neamț, ediția 2022, , cu calul Zori de Zi (15 ani)
– Locul 1 finala Criteriu Juniori Novici –Tâncăbești, ediția 2024, cu calul Maximum Overdrive PS
– Locul 1 finala Winter Tour Elite , ediția 2023, Prejmer, cu calul Văpaia
– Locul 1 finala Winter Tour VIP, ediția 2023, Prejmer, cu calul Văpaia
– Locul 1 finala Summer Tour VIP, edișia 2024, Prejmer, cu calul Maximum Overdrive PS
Maria Sava: „De ce am ales acest sport? Pentru că în viață trebuie să alegi ceea ce te face fericit. Eu am ales să fiu pe <spatele> unui cal. De ce? Pentru că mi-a dat aripi să zbor, pentru că ochii lui sunt oglinda sufletului meu și pentru că este acel prieten care mă va iubi întotdeauna”.
Bianca Hărmănescu
-Locul 1 finala Criteriu E- Piatra Neamț, ediția 2023, cu calul Zori de Zi (15 ani)
Rareș Duca
-Locul 1 finala Copii 1, ediția 2022, Prejmer, cu calul Văpaia.
Rareș Duca: „Despre relația mea cu caii pot spune că îi știu dintotdeauna. I-am cunoscut la țară: un ajutor de nădejde pentru bunicul meu, un ajutor pe cât de mare și de puternic, pe atât de iubitor și afectuos”.
Ștefana Benchea
-Locul 2 finala Copii 1, ediția 2021, Prejmer, cu calul Zori de Zi.