Presa economica de buna calitate acorda in continuare atentie importantei tranzactii pe care administratorul companiei Comfert din Bacau, Catalin Grigoriu, a facut-o cu investitori englezi si irlandezi si prin care a renuntat la o afacere de familie care a adus compania intre cele mai importante din agrobusinessul românesc.
Este firesc sa se vorbeasca, fata de ce valoare are tranzactia, la cât de importanta este compania, dar si la felul in care un om de afaceri tânar, scolit in strainatate, era hotarât sa duca mai departe, la un nivel si mai inalt, acest business mostenit. Cu numai doi ani in urma, Comfert prelua o parte dintr-o alta mare companie bacauana, Pambac, si avea, de asemenea, planuri mari de viitor. Catalin Grigoriu parea de invidiat.
La o intâlnire cu un grup de tineri liceeni interesati de business, Catalin Grigoriu le-a explicat acestora cum a ajuns sa se ocupe de afacerea conceputa de tatal sau in urma cu circa 15 ani. Putea ramâne sa-si construiasca un viitor, o cariera, undeva in Occident – spunea tânarul antreprenor.
A preferat varianta româneasca, incurajat si de succesele pe care Comfert deja le avea. Era o societate ea insasi invidiata de multi afaceristi, in expansiune, era si criticata de altii, dupa bunul obicei de la noi.
Succesele, tendintele de crestere deranjau destule interese. Comfert parea imbatabila si, poate, acum, cu noii proprietari, mult mai puternici pe aceasta piata, poate va deveni si mai mare. Pe Catalin Grigoriu l-a dezarmat, insa, tocmai puterea unor asemenea jucatori din agrobusiness-ul mondial, carora, la pozitia pe care ajunsese Comfert, le simtea probabil suflarea in ceafa.
A spus-o franc, intr-o declaratie de presa, intrebat despre motivele pentru care a renuntat la o astfel de afacere. Da, cu multinationalele, mai ales, nu prea poti sa te pui. A pierdut, in acest fel, o sansa inegalabila? Comentatorii tranzactiei cred ca nu.
Cred ca mediul economic de la noi, versus cel mondial, mai ales occidental, arata carentele felului in care România si românii au abordat capitalismul. Un comentator se intreaba acum, „Când trebuie sa se predea sau sa se retraga antreprenorul român, astfel încât viitorul sa nu-l sparga în bucati si sa-l mature?”. Catalin Grigoriu a declarat ca, dupa 15 ani, a obosit ca antreprenor si a hotarât sa se retraga.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.