Coloana vertebrală este formată dintr-o serie de vertebre, între acestea aflându-se discurile intervertebrale. Discul este format din două părți, respectiv nucleul central și inelul periferic.
În cazul în care în ecuație intră solicitări mecanice intense, inelul se rupe, iar nucleul iese, ceea ce duce la formarea herniei de disc.
În cazul în care acest fenomen se petrece în zona lombară, pacientul suferă de hernie de disc lombară, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei în zilele noastre. Iată câteva informații care te pot ajuta să înțelegi mai bine cum stau lucrurile cu această afecțiune.
Caracteristici ale herniei de disc lombare
Denumită și fisură de disc sau disc rupt, hernia de disc lombară apare cel mai adesea în partea inferioară a spatelui. Aceasta este și una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sau ale sciaticii.
Discul începe se „hernieze” în momentul în care nucleul moale împinge înapoi inelul fibros care s-a uzat sau s-a rupt ori a suferit un șoc brutal. Această presiune este și cea care poate declanșa dureri de spate. În cazul în care discul este foarte uzat sau deteriorat, centrul cu aspect gelatinos poate ajunge să străpungă discul, iar durerea de spate crește.
Cauzele herniei de disc lombare
De cele mai multe ori, hernia de disc însoțește îmbătrânirea naturală a coloanei vertebrale. Mai ales la copii și la adulții tineri, discurile conțin multă apă, însă pe măsură ce organismul îmbătrânește, discurile încep să își piardă din forță. De asemenea, înălțimea dintre două vertebre scade și apare fenomenul de degenerare a discului.
În ceea ce privește factorii de risc, pe lângă îmbătrânirea naturală a coloanei vertebrale, există și alte posibile cauze care duc la apariția afecțiunii cunoscute sub denumirea de hernie de disc lombara. Printre aceștia se numără eforturile necorespunzătoare de ridicare, excesul de greutate, activitățile repetate care supun coloana vertebrală unui stres suplimentar, manipularea unor mașinării care vibrează în mod repetat. Simptomele herniei de disc lombare pot fi izolate sau pot fi asociate altor simptome.
Dintre acestea, pot fi amintite durerile lombare, durerile de picioare sau senzația de amorțeală, furnicături la nivelul picioarelor, slăbiciunea picioarelor, incontinența urinară și altele. Există și cazuri în care pentru medic este extrem de dificil să pună un diagnostic clar, pentru că pacientul nu suferă pe măsură ce diagnosticul degenerează.