17 septembrie 2024
Actualitate„Hayastan”, trei zile de festival de teatru și film armenesc în Bacău

„Hayastan”, trei zile de festival de teatru și film armenesc în Bacău

Municipiul Bacău a fost, timp de trei zile, gazda celei de a VII-a ediție a Festivalului de teatru și film “Hayastan”, organizat de Uniunea Armenilor din România (UAR) – Sucursala Bacău, cu sprijinul Primăriei, Inspectoratului Școlar Județean, al SC Agroindustriala Bacău, al cotidianului Deșteptarea, al SC Valhala Bacău și al secției „Minorități” a TVR. Manifestările din program au avut loc în Piața Tricolorului și la sediul Sucursalei UAR și nu au fost suspendate nici în orele în care ploaia intempestivă, aproape diluviană, s-a abătut și asupra Bacăului. La astfel de manifestări au venit zeci de invitați din toată țara, inclusiv din Republica Armeană. Iar festivalul dedicat celebrării centenarului nașterii regizorului armean Sergey Parajanov (1924-2024) și a oferit trei zile pline de activități culturale diverse, cu proiecții de filme, piese de teatru și spectacole de muzică și dansuri tradiționale armenești.

Pentru buna desfășurare a evenimentului s-au implicat și organizațiile armenilor din București, Cluj-Napoca, din Craiova, Constanța, Dumbrăveni, Gherla, Iași, Pitești, Timișoara și Tulcea.



Pe lângă reprezentațiile artistice, participanții la festival au putut explora numeroase standuri și ateliere interactive de carte și revistă, de caligrafie armeană, de bijuterii și costume tradiționale. Evenimentul a inclus, de asemenea, sesiuni de pictură, de sculptură în nisip și demonstrații de șah.

Festivalul a debutat pe 13 septembrie cu un concert de muzică clasică, urmat de un recital de poezie și proiecții de filme. În programul zilelor următoare au fost incluse spectacole de teatru pentru copii și tineri, demonstrații de dansuri tradiționale și concerte de muzică rock și folk, alături de momente speciale de film dedicate operei regizorului Parajanov.

Deschiderea oficială a fost făcută de președintele UAR, politicianul și scriitorul Varujan Vosganian, alături de președintele Sucursalei Bacău a UAR, Vasile Agop, de reprezentanta primarului de Bacău, Andreea Negru (care a transmis mesajul de salut al primarului), de regizoarea de film, actrița și scenarista Armine Vosganian și de regizorul Florin Kevorkian.

De asemenea, Armine Vosganian și-a lansat în festival noua sa lucrare academică intitulată „Ritualul ca Estetică Narativă în Filmul lui Parajanov”, un studiu profund și captivant despre unul dintre cei mai influenți regizori ai secolului al XX-lea, artistul armean Sergei Parajanov. Astfel, Armine a oferit publicului băcăuan o oportunitate rară de a explora legătura dintre cinema și ritualurile tradiționale pierdute, explorare prin prisma esteticii unice a lui Parajanov. Astfel, publicul a putut viziona filmele lui Parajanov „Rapsodie ucraineană”, „Umbrele strămoșilor uitați” și „Culoarea Rodiei”.

Iată și numele artiștilor și trupelor (în ordinea înscrierii în program) care au apărut în fața publicului: Trupa AIGRAI, Marcian David, Ozana Kalmuski Zarea, Denisa Mikesz, Alina Neagu, Valentin Braniște, Ansamblul de balet Masquerade de la Colegiul Național „G. Apostu”, actori ai Teatrului de Cartier „Fain”, trupa Masis Hunanyan Band, ansamblurile de dans din Gheorgheni, Tulcea, Gherla, București și ansamblurile „Baxtalo” din Bacău și „Agoria” din Onești, Vasilica Tătaru, Sorin Misirianțu și Mona Mova. De asemenea, au fost

și creatorii StrixArt Accesories, Casa Rustica, Erica Perju și Hasmig Danielian. Au avut standuri și Editura Ararat și Clubul Sportiv Regional de Șah „Nord-Est” din Bacău.

Iar din piață nu a lipsit celebra cafea la nisip.

„Bacăul – au opinat, după festival, reprezentanții armenilor din județul Tulcea – ne-a oferit un adevărat regal cultural, care a surprins o multitudine de forme de manifestare. Meșteșugari, scriitori, dansatori, cântăreți și actori talentați au ilustrat cu măiestrie cultura armeană”.

„Hayastan” este numele original al Armeniei, cum o numesc locuitorii ei (Հայաստան). Numele original al țării în armeană era Hayq (pluralul pentru „armeni”, ad-literam), apoi Hayastan, sub influența limbii persane. Conform legendei, Haik ar fi fost strănepotul lui Noe și strămoșul poporului armean.

Varujan Vosganian: „A vorbi despre armeni în Moldova este mai potrivit, cu excepția pământurile lor natale. Armenii au venit aici acum o mie de ani. Iar acum 450 de ani, Ioan Vodă Armeanul a scris aici o pagină de istorie și a și murit pentru pământul moldovean. Acum, noi, cei de acum, sunt în Bacău, un loc cu totul special și unde avem o sucursală foarte activă, care deschide băcăuanilor porțile pentru diverse activități. Dar, în general, în România fiind armean e un titlu de onoare”.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img