În săptămâna 03.06.2019 – 07.06.2019 polițiștii băcăuani desfășoară activități în contextul manifestării Săptămâna Prevenirii Criminalității.
Hărțuirea stradală este una din temele puse în discuție în această săptămână.
Astfel, hărțuirea stradală este o formă de violență prin care se încalcă drepturi și libertăți ale omului: dreptul la siguranță, dreptul asupra propriului corp, dreptul la demnitate, libertatea de mișcare și libertatea de expresie.
Hărţuirea se poate manifesta prin fluierături, claxonat, comentarii sexuale sau aluzii cu act sexual imaginat, comportament non – verbal cu tentă sexuală, atingeri nepotrivite, urmăriri, amenințări cu violul.
Studiile în domeniu arată că, fie în calitate de conducatori auto, fie în calitate de pietoni, unii bărbați manifestă un comportament indezirabil în spațiul public. De la claxonări, fluierături sau comentarii sexiste la gesturi obscene, atingeri nedorite sau chiar agresiuni sexuale, există o mare varietate a formelor de hărțuire, toate având ca efect lezarea demnității femeilor.
Din punct de vedere legislativ, hărțuirea stradală este reglementată prin Legea nr. 232/2018, prin care s-a modificat Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse între femei și bărbați.
Potrivit legii, orice comportament de hărțuire (sexuală sau psihologică) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracțiune.
Faptele de hărțuire pot fi raportate la numărul de urgență 112.
Astfel, poliţiştii recomandă:
Implicarea este necesară atunci când asistăm la un episod de hărțuire sau la orice altă infracțiune. Doar prin acțiunile tuturor putem schimba lucrurile în bine.
Evaluează-ți propriul discurs și modul de raportare la victimă. E posibil să fii chiar tu unul dintre cei care perpetuează stereotipurile referitoare la hărțuirea în spații publice.
Fii un model pentru ceilalți. Vorbește cu familia, cu prietenii și cu colegii despre cât de important este să îi tratăm pe ceilalți cu demnitate și respect.
Fii un aliat al victimelor. Întreabă victima dacă este în regulă, prefă-te că o cunoști și oferă-ți ajutorul. Asta îl va descuraja pe hărțuitor.
Pentru a preveni hărțuirea stradală este important să întelegem mai bine acest fenomen și să nu avem prejudecăți atunci când discutăm despre un caz sau când suntem martorii unei hărțuiri.
Cum putem acționa în sprijinul victimei, nu al agresorului?
E timpul pentru o schimbare și putem începe cu:
Să înțelegem mai bine acest fenomen și să nu avem prejudecăți atunci când discutăm despre un caz sau când suntem martorii unei hărțuiri.
Să ascultăm cu atenție și empatie ce spun victimele. Hărțuirea stradală este o formă de violență. Nu contează ora la care se petrece sau cum e îmbrăcată victima.
Să acordăm o atenție sporită limbajului și tonului folosit în interacțiunea cu victima.
Să ne gândim mereu că în locul victimei ar fi putut fi o persoană pe care o cunoaștem și pe care o îndrăgim.
Să avem grijă cum interacționăm cu victima ca să nu se simtă responsabilă de ceea ce i s-a întâmplat.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.