Mai mult de 24 de tari din intreaga lume au energie nucleara, dar doar câteva dispun de arme nucleare sau se banuieste ca fac demersuri pentru a achizitiona astfel de arme, topul tarilor in functie de testele nucleare efectuate fiind condus de Statele Unite ale Americii.
HARTA armelor nucleare in lume: Liderul topului a facut 1.054 de teste nucleare. Pe ce loc se afla Coreea de Nord (Imagine: edition.cnn.com)
Potrivit clasamentului realizat de CNN, Statele Unite au la activ cele mai multe teste nucleare efectuate, 1054, cel mai recent datând din 1992, iar primul fiind in 1945.
Pe locul al doilea se afla Rusia, cu 715 teste nucleare, urmata de Franta (210), Regatul Unit (45) si China (45).
De asemenea, Statele Unite sunt singurele care au folosit o arma nucleara in lupta, fiind si singura putere nucleara cu arme instalate pe teritoriul altor tari, potrivit CNN. Exista bombe din Statele Unite in Belgia, Germania, Italia, Olanda si Turcia.
Prin diverse tratate, SUA si Rusia, fostul lor adversar din Razboiul Rece, au colaborat pentru a-si reduce arsenalele nucleare, cele mai vaste din toata lumea. Ambele tari au posibilitatea de a lansa arme nucleare pe cale terestra, aeriana sau maritima.
Din decembrie 2012, s-a estimat ca Statele Unite au avut aproximativ 2.150 de focoase – arme care sunt sau care ar putea fi dispuse in formatie de lupta. Un numar aditional de 2.500 de focoase sunt considerate a fi in stadiu de rezerva, iar alte 3.000 sunt retrase si asteapta sa fie demontate, potrivit Federatiei Oameniilor de Stiinta Americani.
Pe de alta parte, Coreea de Nord apare pe locul 8 in acest clasament, apartinând categoriei tarilor care fac demersuri pentru a achizitiona arme nucleare.
Coreea de Nord a efectuat in total trei teste nucleare subterane, cel mai recent fiind in februarie, iar primul, in 2006. A realizat si teste cu rachete balistice, dar nu exista nicio informatie ca cele doua tehnologii ar fi fost pâna acum combinate.
Expertii spun ca tara a separat deja destul plutoniu pentru circa 10 focoase, dar ca nu a dezvoltat o modalitate de a obtine arme.
Programul nuclear al Coreei de Nord a inceput cu instalarea unui reactor sovietic in Yongbyon. Intr-o intelegere din 1994 cu Statele Unite, Coreea de Nord a promis sa suspende programul de arme in schimbul asistentei la construirea reactoarelor pentru a genera putere. Opt ani mai târziu, Phenianul a admis existenta unui program secret de arme nucleare si a retras inspectori din Agentia Internationala de Energie Atomica, institutia „de paza nucleara a Organizatiei Natiunilor Unite.
Consiliul de Securitate al ONU a aprobat de atunci noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord dupa fiecare din testele ei nucleare.
Coreea de Nord a anuntat marti ca intentioneaza sa reporneasca un reactor nuclear oprit in 2007 si a sugerat ca va putea sa reia imbogatirea uraniului in scopuri militare, intr-un context extrem de tensionat cu Coreea de Sud si Statele Unite.
Coreea de Nord a precizat ca „va reamenaja si va reporni” toate instalatiile complexului sau nuclear de la Yongbyon, intre care o instalatie de imbogatire a uraniului si un reactor de cinci megawati.
Acest reactor este singura sursa de plutoniu pentru programul nuclear militar al Phenianului, care dispune de o cantitate suficienta pentru producerea a patru pâna la opt bombe.
Aceasta decizie este conforma cu intentia Coreei de Nord de a-si „consolida arsenalul nuclear atât in ceea ce priveste calitatea, cât si cantitatea” si este necesara rezolvarii penuriei „grave” de electricitate, potrivit unui purtator de cuvânt al programului de energie nucleara nord-coreean, citat de agentia de presa oficiala a regimului comunist KCNA.
Sursa:www.mediafax.ro
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.