Mai pe la începutul pandemiei scriam că Federația Română de Handbal și-ar putea schimba lejer numele în FR Harababura. Argumente? O mulțime. Dintre toate acestea era însă suficientă decizia Consiliului de Administrație al FRH prin care meciul CSM Bacău- Dinamo București, reprogramat pentru data de 24 iunie, să conteze atât ca restanță din etapa a 20 a Ligii Zimbrilor, cât și pentru semifinala Cupei României! Pe scurt, o gogomănie. Puțin mai pe larg, o adevărată premieră în sportul mondial, care s-a rezumat, din fericire, doar la forma sa scriptică. De atunci au trecut mai bine de cinci luni, dar linia a rămas aceeași. Mai puțin handbal, mai multă harababură. Totul, și cu complicitatea unui protocol ministerial prost alcătuit.
Dar asta nu e o scuză pentru aparatul federal condus de Alexandru Dedu, care are la îndemână, ca exemplu, modul în care se dispută meciurile de handbal în restul continentului în timpul pandemiei. Ceea ce se întâmplă cu turneele- maraton/ turneele-focar de la Sfântu Gheorghe nu-și găsește niciun alibi. Este inexplicabil cum de poți accepta că un astfel de sistem competițional, cu 16 echipe adunate timp de o săptămână în două săli ale unui oraș constituie un pericol medical mai mic decât sistemul clasic, cu câte o etapă pe săptămână, în care fiecare echipă să evolueze pe teren propriu. Adică să ai într-o sală, timp de două ceasuri, un număr de 50-60 de oameni, incluzând aici și personal medical și oficiali este de neconceput. În schimb îți dai binecuvântarea unui turneu mamut, în care, de dimineață până seara, timp de șase zile djn șapte, 300, 400 sau chiar 500 de oameni să se învârtă în aceleași două săli.
După primul turneu de la Sfântu-Gheorghe, derulat în septembrie, s-au înregistrat cazuri de infecare cu noul Coronavirus și în rândul arbitrilor, și în rândul jucătorilor. Decimate de Covid-19, CSM Bacău și Magnum Botoșani nici nu s-au putut prezenta la următoarele etape. CSM Focșani, în schimb, s-a prezentat cu un jucător pozitiv. Gruparea vrânceană a fost exclusă de la turneu, amendată, și sancționată cu înfrângeri pe linie, la masa verde, dar turneul nu a fost oprit. Cu binecuvântarea DSP Covasna, turneul a continuat cu doar 13 echipe, una dintre acestea fiind chiar adversara Focșaniului din prima zi, CSU din Suceava. Logic, riscul de infectare a crescut. Dar într-o lume ilogică, în care nu doar mingea este mai mică, totul este posibil.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.