6 noiembrie 2024

Halatele albe continua sa plece dupa salarii de mii de euro

De câtiva ani, sistemul sanitar se confrunta cu plecari masive de personal. Asistentii medicali si medicii sunt curtati de spitale si clinici din strainatate care ii platesc regeste pentru a munci acolo, iar multi dintre ei nu pot refuza aceste oferte. In doar câtiva ani pot câstiga banii necesari sa-si asigure un trai decent pâna ce ies la pensie.

Anul trecut, aproape 40 de medici si peste 70 de asistenti au cerut documente de la Directia de Sanatate Publica Bacau pentru a merge sa lucreze in alte tari europene. „In anul 2014, 38 de medici si 76 de asistenti medicali au solicitat certificate pentru recunoasterea calificarii profesionale în celelalte state ale Uniunii Europene iar in 2015, pâna la jumatate lunii iunie, au cerut aceste certificate 29 de medici si 52 de asistenti medicali”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.



Angajari in locul celor plecati

Majoritatea celor care pleaca isi suspenda postul detinut in spitalele publice de aici facând o cerere de concediu fara plata iar Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, cea mai mare unitate medicala cu paturi din judet, a luat o decizie in acest sens care a avut ca efect reducerea numarului de plecari. „De anul acesta, printr-o hotarâre a comitetului director, perioada maxima de concediu fara plata pe care o poate solicita un angajat s-a redus de la trei ani la un an si atunci s-a redus si numarul cererilor”, ne-a spus Aurel Cretu, seful Serviciului Resurse Umane din cadrul SJU Bacau. Pe locurile lor se pot face angajari temporare, insa, de la deblocarea posturilor, spitalul face luna de luna angajari pe perioada nedeterminata, in special de ingrijitor sau infirmier, acolo unde deficitul este cel mai ridicat, dar si de asistenti.

Oficialii unitatii spun insa ca medicii n-au mai plecat, asa cum se intâmpla in urma cu câtiva ani. Aceeasi situatie se regaseste si la Spitalul Municipal Onesti. „In ultimul an n-a mai plecat niciun medic de la spitalul nostru. De regula au plecat oftalmologii, care sunt foarte cautati in strainatate. In ceea ce priveste asistentii medicali, pleaca câte unul sau doi pe luna. Salariile sunt mult mai mari si este pacat ca pleaca asistenti cu experienta. Ca sa pregatesti altul in loc este nevoie de patru sau cinci ani”, ne-a declarat dr. Adrian Brânzaniuc, director medical la Spitalul Municipal Onesti.
In cea mai recenta oferta de joburi pentru strainatate a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Anglia cauta aproape 80 de asistenti medicali generalisti, platiti cu cel putin 15 lire/ora.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri