Filmul a revoluționat lumea de la prima proiecție, făcută de frații Lumiere în 1895, pe 22 martie. Televiziunea nu a reușit să-i ia locul. „Micul ecran”, de ultimă genereție, tot nu poate înlocui senzațiile oferite de o sală de cinematograf modernă. Bacăuanii au avut parte de mai multe cinematografe construite înainte de 1990. Mergea lumea la film. Era singura distracție dacă amintim de „Cântarea României”.
Erau cozi la bilete, bișnițari care ridicau prețul și de 4-5 ori. Era cerere. După ce au fost demolate cele două cinematografe dn centrul orașului, „Tineretului” și „Flamura Roșie”, rămânând în funcțiune doar „Muncitorul” și „Progresul”, la gară, în 1980 începe construcția a două cinematografe moderne: „Orizontul” și „Central”. Ultimul fiind dotat apoi cu ecran panoramic. Pașii haotici ai noii democrații aveau să le vină de hac la toate. Primul șters de pe listă a fost „Progresul”, devenit „Orion”, care s-a metamorfozat în discotecă. „Muncitorul” s-a transformat în sală de BINGO. S-a închis deoarece clăirea prezenta grad de risc seismic mare.
O lege adoptată la repezeală, (303/2008), prevedea ca: sălile și grădinile de spectacol cinematografic aflate în domeniul privat al statului și în administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF „România Film”), împreună cu terenurile și bunurile mobile aferente, să treacă în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale locale. Acestea erau obligate să asigure, pe o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic. Dacă Statul nu s-a ținut de cuvânt să mențină în viață cinematografele, primăriile de ce să fi investit? Primăria Bacău a preluat Cinema Orizont de la RADEF „România Film”, în luna octombrie 2010. Cinematograful „Central” a funcționat până în data de 24.10.2014. Se întrevedeau variante de punere în valoare. Locație pentru spectacolele realizate de Teatrului de Animație, rămas fără sediu. Așa a rămas, habitat neomologat de ecologiști, pentru șobolani.
Acum fostul cinematograf Orizont se transformă. Timp de ani buni a fost lăsat de izbeliște. Din 10 februarie, anul acesta, după câteva inițiative de modernizare întinse pe mai multe legislaturi, au început lucrările. S-a demolat sala de proiecție. Acum se lucrează la fundația noului „HUB pentru Tineret”. Proiectul se ridică la aproximativ 2.150. 000 euro fără TVA. Se dorește remodelarea fostului cinematograf într-un complex, care să păstreze proiecțiile cinematografice într-una din săli, spații pentru Workshopuri, ateliere, expoziții. Va exista și o cafenea publică, cu grădină, la etaj. Se vor amenaja birouri de lucru, puse la dispoziție pentru tinerii întreprinzători care activează în Bacău. Doamne Ajută! Ioan Bîșcă