23 ianuarie 2025

Hag Sameah! Evreii sarbatoresc Anul Nou Iudaic

Miercuri seara, pe 24 septembrie, populatia evreiasca din Israel si din intreaga lume serbeaza Anul Nou Iudaic – 5775. (Anul Nou Iudaic nu corespunde cu Anul Nou al crestinilor, care se socoteste de la Iisus Hristos incoace, pe când la evrei, se socoteste de la eliberarea lor din robia egipteana). Acesta, se numeste in limba ebraica Ros-Hasana (Rosh Hashana).

Anul Nou iudaic dura, in trecut, doar o zi, in prezent, atât in Israel, cât si in Diaspora, Anul Nou se celebreaza in zilele de 1 si 2 ale lunii numita Tisri in limba ebraica, care corespunde zilelor de 25 si 26 septembrie, adica prima si a doua zi ale Anului Nou Iudaic.



El marcheaza inceputul a 10 zile de penitenta, având ca apogeu o alta sarbatoare, numita Yom Kipur, care reprezinta Marea Iertare. Anul Nou este un priliej pentru fiecare, de a-si face un examen de constiinta, in lumina valorilor religioase, insa verdictul nu este dat atunci, pe loc, ci zece zile mai târziu, la Yom Kipur, când sunt deschise trei registre.

Primul este pentru cei drepti, corecti, cinstiti, onesti, care sunt trecuti in Cartea Vietii. Al doilea este pentru cei nelegiuti, care fac pacate mari si care sunt trecuti, imediat, in cartea Mortii, iar al treilea registru este pentru oameni obisnuiti, nici prea buni, nici prea rai, al carui destin este hotarât pâna in ziua de Yom Kipur.

Cu ocazia rugaciunilor se transmit indemnurile: Desteptati-va din somnul vostru! Cântariti-va toate faptele. Amintiti-va de Creatorul vostru. Lasati faptele voastre rele si intoarceti-va la Dumnezeu.
In dupa amiaza primei zile sau in cea de-a doua zi, evreii merg prin zone unde se afla un râu sau un lac pentru a arunca firimiturile din buzunare, care reprezinta pacatele, in apa.

Ros Hasana este o sarbatoare solemna, nu este una vesela. In seara de ajun, pe 24, in familii se organizeaza o masa festiva, la care pâinea se inmoaie in miere de albine, la fel si sfertul de mar, impreuna cu o rugaciune, prin care se doreste ca anul nou sa fie bun si dulce ca mierea.
“In cele doua zile, evreii se pregatesc sufleteste pentru a veni la sinagoga “Rabin Avram Arie Rosen”, isi pun vesmintele de sarbatoare, iar aici ne rugam pentru iertarea pacatelor, pentru sanatate, pentru Israel, pentru România, pentru pace si liniste in lume.

Pe de alta parte, in traditia iudaica, anul care se incheie si anul care incepe este marcat de doua intrebari, asa-numitul Selilocviu: Ce am facut in anul care a trecut, si ce vrem, ce ne propunem sa facem in anul care incepe”, ne-a spus, in prag de an nou iudaic, Izu Butnaru, presedinte al Comunitatii Everilor din Bacau.

Tot acum apare si Calendarul Iudaic, un document de o deosebita importanta, anul acesta, pe prima pagina este o fotografie din interiorul Templului Cerealistilor din Bacau, de pe str. Stefan cel Mare, singura sinagoga ramasa in picioare, pe care comunitatea locala vrea sa o refaca, pentru a-i reda stralucirea si amploarea de altadata. Cu aceasta ocazie, liderul comunitatii adreseaza enoriasilor evrei din judetul Bacau traditionalul La multi ani!, un an bun si fericit, iar in ebraica Hag Sameah!, dar si Shana Tova Tikateivu!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img