Procurorii de la Directia de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism Bacãu au trimis in judecatã patru hackeri. Acestia sunt acuzati de fraudã informaticã si detinerea de aparaturã destinatã falsificãrii cardurilor bancare. Hackerii au modificat o paginã WEB de licitatii, fortand astfel mana utilizatorilor sã le punã la dispozitie datele de identitate, numerele cãrtilor de credit, inclusiv codurile PIN. Anchetatorii cred cã afacerea a adus in buzunarul celor patru bãcãuani sute de milioane de lei.
Dupã ce s-a „specializat“ o perioadã de timp in Anglia, Vasile F., in varstã de 32 de ani, din Bacãu, s-a gandit sã punã pe picioare o afacere la modã: fraudã informaticã si falsificarea de carduri bancare. Individul s-a asociat cu Marian M. (27 de ani) care, desi nu are studii superioare de specialitate, este foarte priceput la utilizarea calculatorului. Sarcina lui Marian era ca, prin Internet, sã obtinã datele de identificare a unor cãrti de credit apartinand unor cetãteni strãini si valorificarea lor, folosind aparaturã specialã de citire si inscriptionare a benzilor magnetice ale cardurilor. Ca sã aibã toate conditiile de lucru, Vasile F. si-a finantat partenerul de afaceri cu 2000 de euro, bani necesari achizitionãrii unui calculator performant. De asemenea, tot „seful“ l-a pus pe calculatorist in legãturã cu douã persoane din Constanta, care i-au explicat informaticianului bãcãuan cum sã procedeze pentru a-si atinge scopul. Pentru cã Marian M. nu avea cunostinte de informaticã necesare realizãrii si modificãrii de pagini WEB, „seful“ se aratã disponibil sã mãreascã numãrul membrilor din afacere. Ionut A.(34 de ani), un tanãr bine pregãtit profesional, de profesie electronist, se aratã mai mult decat incantat de propunere. El primeste sarcina sã obtinã datele de identificare a cardurilor si sã transmitã informatiile lui Vasile F. Putin mai tarziu, in grup isi gãseste loc si Ciprian Marian O., care o fãcea mai mult pe soferul celorlalti.
Sute de strãini fraieriti de cei patru bãcãuani
Dupã ce au terminat cu organizarea, cei patru s-au pus pe treabã. Metoda folositã de Marian M. si Ionut A. este cunoscutã in domeniul informatic sub denumirea de „phishing“. Prin intermediul unor programe specifice, cei doi au falsificat pagina de inregistrare a site-urilor de licitatii e-bay. Apoi, aceastã paginã falsã a fost trimisã cãtre adresele valide de E-mail din baza de date creatã anterior (metoda fiind cunoscutã sub denumirea de „spam“). Rationamentul era simplu. Utilizatorii care primesc mesajul isi introduc datele de inregistrare pe site-ul e-Bay, adicã le oferã totul pe tavã hakerilor. „Valorificarea datelor de identificare a cardurilor cu ajutorul aparatelor destinate falsificãrii instrumentelor de platã electronicã a constituit cea de a doua preocupare a grupului infractional organizat, precizeazã procurorul de la Directia de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism Bacãu, care s-a ocupat de caz. Initial, atributia de valorificare a datelor de identificare a cardurilor i-a revenit in exclusivitate lui Vasile F“. Se pare cã individul a avut serios de lucru, pentru cã erau zile cand primea informatii despre 70 – 80 de cãrti de credit. Dorind sã nu rãmanã mai prejos decat partenerul de afaceri, Marian M. si-a comandat si el aparaturã pentru falsificarea instrumentelor de platã electronicã. Tot prin aceeasi filierã si-a ajutat si prietenii (Ionut A. si Lilian C.), sã obtinã instrumentele necesare falsificãrii cardurilor bancare.
Sute de milioane obtinute prin fraudã informaticã
Politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Atidrog si procurorul de la DIICOT nu stiu cu exactitate cati bani s-au scos din aceastã afacere. In orice caz e vorba de sute de milioane de lei. Din sumele obtinute prin valorificarea informatiilor de pe Internet, Vasile F. ii dãdea o parte lui Marian M., iar acesta din urmã le scãpa ceva printre degete lui Ionut A. si Ciprian Marian O. Dupã ce au probat activitatea infractionalã a grupului, procurorul de la DIICOT a dispus trimiterea in judecatã a lui Marian M., Vasile F., Ionut A. si Ciprian Marian O. pentru constituirea in grup infractional, fraudã informaticã si detinerea si folosirea de echipamente destinate falsificãrii instrumentelor de platã electronicã. Va ajunge in fata instantei si Lilian C. (29 de ani) pentru constituirea in grup infractional si detinere de aparaturã destinatã falsificãrii instrumentelor de platã electronicã. Marian M. a si fost arestat preventiv, in timp ce partenerii lui de afaceri s-au bucurat de libertate pe durata cercetãrilor.
Scris de Lili Adochitei
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.