Au venit banii!
Persoanele cu handicap au fost readuse pe lista de prioritati a guvernantilor. Din luna august, cel putin la nivelul municipiului Bacau, aproximativ 1.000 de asistenti si insotitori ai persoanelor cu handicap nu si-au mai primit drepturile prevazute de lege. Alte primarii din judet au fost chiar nevoite sa disponibilizeze o parte din acesti angajati. Situatia va reveni la normal in urmatoarele zile deoarece Directia Finantelor Publice a repartizat sumele necesare primariilor la acest capitol.
Dupa luni intregi in care au trait numai ele stiu cum, persoanele cu handicap isi vor primi, in sfarsit, drepturile. Directia Finantelor Publice a anuntat ca a primit banii din rectificarea bugetara si i-a distribuit catre unitatile administrativ teritoriale care au solicitat bani in acest sens. "Am semnat decizia de repartizare a sumelor pe unitati administrativ-teritoriale. Ne-am grabit pentru ca acestea sa isi poata rectifica bugetul. Unele au sedinte de consiliu local si trebuie sa prinda si aceste sume in rectificare", a explicat MIrcea Muntean, directorul finantelor bacauane. Acesta a avertizat edilii sa isi prognozeze data la care vor ridica sumele pentru ca in Trezorerie sa fie bani suficienti. "Daca nu vor reusi sa ia banii imediat, in prima decada a lunii decembrie acestia trebuie achitati catre beneficiari", a mai spus Muntean.
Trei exceptii
Doar trei primarii din judet nu au solicitat bani pentru plata indemnizatiilor si a salariilor asistentilor personali ai adultilor si copiilor cu dizabilitati: Saucesti, Huruiesti si Berzunti. "Nu ne trebuie, de aceea nu am cerut, a declarat contabila Primariei Huruiesti, cea care raspunde de <<venituri>>. Nici nu s-a pus problema sa nu-i platim pe asistentii personali sau sa le desfacem contractul de munca. Am avut bani suficienti pentru ca am gestionat suma care ni s-a alocat." Edilul din Berzunti nu a putut fi contactat nici de data asta. In mod obisnuit, Gheorghe Balan este imposibil de gasit: ori nu raspunde la telefon, ori raspunde si inchide. Primaria Saucesti nu a cerut pentru ca a platit deja aceste drepturi. "In lunile in care nu am primit bani de la bugetul de stat, am completat din bugetul local suma necesara. E vorba de august si septembrie", explica Stefanita Manea, primarul comunei Saucesti. In total, primaria a trebuit sa scoata din vistieria comunei 30.000 de lei.
Atentie la planificarea bugetului
Sumele alocate variaza intre 6.000 de lei si 2,5 milioane de lei, cum este cazul municipiului Bacau. Odata ce aceste sume sunt preluate in bugetul local vor putea incepe platile. Pentru ca situatii de acest tip sa nu se repete, iar mii de oameni sa sufere, primarii sunt indemnati sa fie mai atenti la modul in care isi planifica bugetele. "Daca si-ar dimensiona bine cheltuielile si nu apar restrictii legislative nu ar mai fi nevoie de rectificari", este de parere Mircea Muntean.
In judetul Bacau sunt 16.866 persoane cu handicap, din care 14.708 sunt adulti, iar 2.158 sunt copii. Cei mai multi dintre semenii nostri care au o deficienta fizica sau psihica traiesc in mediul rural: 7.884 adulti si 1.243 copii. In mediul urban sunt doar 915 copii si 6.824 adulti. Dintre acestia, 5.549 adulti si 941 copii au handicap grav (gradul I), avand dreptul sa primeasca indemnizatie de insotitor sau sa beneficieze de asistent personal.
Andreea Gavrila
Silvia Patrascanu