Antreprenorii și salariații din turism, restaurante, hoteluri, cafenele, industria organizării de evenimente, domenii afectate direct de măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus, primesc un sprijin concret și substanțial de la Guvernul Orban. Statul român va suporta 75% din salariul mediu brut al tuturor angajaților afectați direct de șomajul tehnic și pentru toată perioada cât se aplică restricțiile de funcționare. Pentru ca economia românească să funcționeze, a fost majorat cu cinci miliarde de lei plafonul de garantare a creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, care au astfel acces la resurse financiare pentru asigurarea capitalului de lucru și continuarea investițiilor. Dobânda pentru credite este subvenționată integral, iar comisionul de administrare este zero.
„Aceste prime măsuri sunt o gură de oxigen pentru proprietarii de firme și angajații lor, care își văd, astfel, locurile de muncă stabilizate și își vor putea relua rapid activitatea, imediat ce amenințarea epidemiei va trece. România, alături de Europa și de aproape întreaga lume, se confruntă cu una dintre cele mai grave crize din ultimii zeci de ani, provocată de coronavirus. Trăim cu toții vremuri dificile. Țara are nevoie de responsabilitatea, disciplina și solidaritatea tuturor”, spune deputatul Ionel Palăr, președintele PNL Bacău.
Pachetul de măsuri de sprijin pentru angajații și companiile afectate de pandemia COVID-19 beneficiază de o alocare bugetară de 30 de miliarde de lei, bani proveniți din bugetul național și fondurile europene. Șomajul tehnic va fi plătit pe toată durata stării de urgență pentru toate firmele care și-au întrerupt activitatea total sau parțial, ca urmare a instituirii acesteia, în baza unui certificat emis de Ministerul Economiei, dar și pentru companiile care și-au redus veniturile cu cel puțin 25%, în baza unei declarații pe propria răspundere. Guvernul estimează că până la un milion de salariați vor beneficia de ajutorul de la stat.
Pentru ca economia să nu aibă de suferit, statul s-a angajat să ramburseze în această lună TVA în valoare de 9 miliarde de lei, să plătească toate concedii medicale scadente și să aloce 200 de milioane de lei pentru carantină și izolare. Termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, a fost amânat, de la 31 martie, la 30 iunie 2020. Popririle și executările silite pentru creanțele bugetare sunt suspendate pentru perioada stării de urgență, cu excepția celor rezultate din cauze penale.
„Bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 42 de milioane de lei, pentru susținerea centrelor de carantină și dotarea corespunzătoare a acestora, iar părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani, care nu au posibilitatea de a munci la domiciliu, vor putea sta acasă pe toată perioada suspendării cursurilor în școli și grădinițe și vor primi o indemnizație în valoare de 75 % din salariul în plată și nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Guvernul a încercat să prevadă dificultățile care apar în toate domeniile, atât economic, cât și social”, explică Tudorița Lungu, deputat PNL.
Cum principala bătălie rămâne cea cu epidemia de coronavirus, Guvernul a decis și înăsprirea pedepselor pentru cei care nu respectă decizia de a sta în izolare la domiciliu sau în carantină. Au fost majorate pedepsele pentru falsul în declarații, care se va aplica tuturor celor care vin dintr-o țară cu un număr mare de cazuri de coronavirus și care ar trebui să intre în carantină sau izolare, dar ascund adevărul. Cui nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități i se va întocmi dosar penal și a fost introdusă și o nouă infracțiune: omisiunea de a da informații complete în cursul unei anchete epidemiologice, privitor la persoanele cu care a intrat în contact, în încercarea de a proteja pe cineva.
BIROUL DE PRESĂ PNL BACĂU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.