Guvernul României a adoptat joi, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) și a Ministerului Finanțelor (MF), legea pentru aprobarea contractului de finanțare pentru Autostrada Ploieşti – Paşcani.
Potrivit unui comunicat oficial al MTI, se estimează că obiectivul de infrastructură în lungime de 319 km, cu un profil de 2×2 benzi de circulaţie, va fi finalizat până în 2025. Data finală de disponibilizare a împrumutului este de 48 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Contractul prevede că împrumutul poate fi tras în maximum 20 de tranșe, iar valoarea minimă a unei tranșe este de 30 de milioane de euro. Împrumutul acoperă până la 50% din costul total al realizării obiectivului de infrastructură, cheltuielile cu TVA și cele privind exproprierile neputând fi incluse.
Autostrada Ploieşti – Paşcani va contribui la îndeplinirea obiectivelor principale ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în special a Reformei R1 – Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră, precum și a Investiției I3 – Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră. Această investiție va asigura, de asemenea, realizarea obiectivelor stabilite de Regulamentul 1315/2013 privind orientările Uniunii pentru dezvoltarea rețelei transeuropene de transport.
Pentru a facilita implementarea, Autostrada Ploieşti – Paşcani a fost împărțită în 4 secțiuni distincte: Ploieşti – Buzău (63,25 km), Buzău – Focşani (82,44 km), Focşani – Bacău (95,9 km), și Bacău – Paşcani (77,39 km).
Termenii financiari ai împrumutului, inclusiv maturitatea, modalitatea de rambursare și tipul de dobândă, vor fi stabilite pentru fiecare tranșă în parte, având în vedere standardele și condițiile standard ale Băncii Europene de Investiții (BEI).
Valoarea totală aprobată pentru acest proiect este de 30,67 miliarde de lei (TVA inclus), beneficiind de fonduri de la bugetul de stat din anul 2021. Prin PNRR, proiectul va primi aproximativ 1,95 miliarde de euro (aproximativ 9,59 miliarde de lei).