13 ianuarie 2025

Guvernul a hotarât legiferarea bacsisului

Guvernul a decis sa legifereze bacsisul, care va fi evidentiat pe un bon fiscal separat. Masura va fi aplicata de la data publicarii unei ordonante de urgenta (OUG) cu aceasta tema în Monitorul Oficial.

Prin bacsis se întelege orice suma de bani oferita în mod voluntar de client, în plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de operatorii economici, precum si restul dat de vânzator clientului si nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii – se arata în proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului.



Se precizeaza, insa, ca este interzis firmelor sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului.

Bacsisul, ca orice venit, va fi impozitat cu 16%. Dar, ramâne la aprecierea angajatorului daca va retine sumele din bacsis sau le va acorda angajatilor. Daca le retine, vor fi impozitate cu numai 3% – impozitul pe profitul microintreprinderilor.

Mai mult, la inceperea programului de lucru banii personalului vor fi trecuti intr-un registru special. Prin aceeasi OUG s-a introdus si o sanctiune corelativa pentru nerespectarea obligatiei angajatilor de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor – o amenda contraventionala de la 1.000 la 1.500 de lei, aplicata salariatului.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img