16 ianuarie 2025

Guvernanții vor supraimpozitarea pensiilor speciale

După ce, cu mai mut timp în urmă, noua lege a pensiilor speciale a fost respinsă de către Curtea Constituțională a României (CCR), acum guvernanții au elaborat o altă formă a actului normativ.

Potrivit acestuia, se va aplica o formulă de supraimpozitare, respectiv de taxare a sumei care nu reprezintă pensia cuvenită potrivit contribuției, ci a aceleia care vine în completare de la bugetul de stat. Astfel, de la 2.001 lei din suma ce este în plus față de pensia de drept și până la 4.254 lei se va percepe un impozit de 10 la sută. Pentru suma cuprinsă între 4.254 lei și 6.831 lei impozitul va fi de 15 la sută, iar pentru ceea ce depășește 6.831 lei va fi de 20 la sută.



Apoi, în viitor, ca să se poată retrage din activitate, viitorii beneficiari de pensie specială trebuie să aibă vârsta de 60 de ani și o vechime în muncă de minimum 25 ani. Magistrații vor putea lua pensie de serviciu dacă vor avea cel puțin 25 ani de vechime în activitatea specifică. Ei (judecătorii și procurorii) se vor putea retrage din activitate, începând cu 1 ianuarie 2024, numai dacă au măcar 47 ani și 4 luni.

Vârsta lor de pensionare va crește treptat cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la 60 ani. Totodată, politicienii vor să scoată din calculul pensiei speciale perioada de vechime asimilată (din alte domenii, ca de exemplu avocatura). Astfel, treptat perioada asimilată acceptată în calcularea celor 25 ani de vechime în specialitate va scădea de la 5 ani la 0 ani.

Această măsură, însă, va fi aplicată gradual ( de la 5 la 4, 3, 2, 1 și 0 ani) încât din 2061 nu va mai fi permisă deloc asimilarea unei perioade. Apoi, cuantumul pensiei nu va mai reprezenta media veniturilor din ultimii doi ani, ci din cele 12 luni de dinainte de pensionare.

Guvernanții anticipează că noul act normativ va fi aprobat până la 1 noiembrie, dar nu exclud ca și de această dată să fie atacat la CCR. Din județul Bacău aproximativ 200 persoane primesc o pensie specială. Dintre acestea, aproape 150 beneficiază de pensie de serviciu, în baza Legii 303/2022, privind statutul judecătorilor și procurorilor. Cea mai mare pensie de serviciu este de 31.200 lei.

Din această sumă, numai 9.697 lei reprezintă pensia cuvenită beneficiarului pentru contribuția lui de asigurări sociale. Restul de 21.503 lei se suportă din bugetul de stat, nereprezentând deci contribuția avută la pensie.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img