7 noiembrie 2024

Gunoiul de dincolo de gard

Suntem în perioada când fiecare gospodar își primenște locuința, curtea, grădina, așa cum am preluat de la înaintașii noștri grija, de a întâmpina curați la trup și suflet, Sărbătorile Pascale. După un periplu pe digurile din vecinătatea orașului, aspectul în felul cum se prezintă malurile exterioare, lasă mult de dorit. Vegetație uscată și multe gunoaie. Acestea țin de competența administrației locale.

Am stat de vorbă cu Gabriel Grițcu, iubitor al naturii, pasionat de natură, implicat de ani buni în acțiuni de ecologizare și de combatere a braconajului, împreună cu voluntarii de la Centrul Regional de Ecologie Bacău. CRE are încheiat cu ANPA (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură), contract de administrare a zonei de pescuit „Lac Acumulare Bacău”. „Pentru pescuitul sportiv, inclusă în regulamentul zonei de pescuit, este înscrisă acea regulă a locului curat. Adică omul când se așează la pescuit, dacă sunt gunoaie trebuie să le strângă.



Când pleacă trebuie să lase locul curat. Pe lângă asta se fac și activități educaționale de informare privind păstrarea curățeniei în zona de pescuit. Asta referitor la deșeurile pe care le-ar putea produce pescarii. Despre activitățile altor agenți economici, primării, care au structuri de salubrizare și control, aici fiecare își organizează treaba, indiferent dacă este comună sau oraș. CRE-ul își desfășoară activitatea pe mai multe UAT-uri (Unități Administrativ Teritoriale). Există diferențe și între comune învecinate, privind modul cum se administrează problema salubrității, în zona de care răspund. Pe partea de curățenie sunt extrem de multe instituții abilitate.

Plecând, că tot este subiect acum, de la Direcția de Sănătate Publică, în primul rând, Gardă de Mediu, Poliție Locală, Inspecția Apelor, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Aici trebuie să se implice și proprietarii terenurilor, pentru că foarte multe deșeuri apar în locații private. Există o serie întreagă de reglementări: Regulamentul de salubrizare la nivel județean, Sistemul general de gestionare a deșeurilor, documente care pot fi îmbunătățite. Sunt și foarte multe sancțiuni prevăzute în legislație.

Aplicarea acestora ține însă de competența celor care administrează acea zonă și cum își organizează activitatea privind gestionarea deșeurilor. Cum am mai spus, diferă de la o primărie la alta, de la o autoritate la altă autoritate, de la proprietar la proprietar. A nu se confunda implicarea unor voluntari, în activități de ecologizare, cu obligația pe care o au instituțiile înființate și finanțate din bani publici, în acest scop.” Realitatea este că mai avem de învățat lecții despre atitudinea civică și responsabilitatea față de mediul în care trăim. Până la împlicarea unor instituții, depinde și de noi dacă punem mâna să facem curat , măcar în dreptul nostru, chiar dacă trecem peste drum sau fir de apă. În partea vestică a lacului, se vede cum în spatele unor locuințe, deșeurile sunt aruncate pe malul drept al Bârnatului, direct din spatele casei. Pe celălalt mal, dincolo de baraj, verdele intră în contrast cu griul vegetației uscate.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014