21 decembrie 2024

Grup European de Cooperare Teritorială pentru România, Bulgaria și Republica Moldova

Marți, 17 octombrie, am participat, alături de colegii mei, deputații băcăuani de la PSD- Costel Dunava și Ana Cătăuță- la dezbaterea din Parlamentul României, pentru înființarea unui Grup European de Cooperare Teritorială (GECT/EGTC) pentru România și Republica Moldova, la propunerea Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) Moldova și Euronest Intercommunity Development Association. La discuții au participat și reprezentanții unor consilii județene și raionale, precum și conducerea altor instituții interesate de cooperarea transfrontalieră.

Evenimentul a fost prezidat de Costel-Neculai Dunava, președintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare și de Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene.



Grupurile Europene de Cooperare Teritorială (GECT) sunt instrumente juridice create de Uniunea Europeană cu rolul de a sprijini cooperarea între regiuni și statele membre pentru dezvoltarea regională și o mai bună coeziune. În momentul de față, există 87 de GECT-uri înregistrate, cu sediul în 13 state membre ale Uniunii Europene, niciunul in România, deși autorități publice locale din România sunt membre în 6 GECT-uri. Avantajul unui astfel de grup este că fondurile europene pot fi accesate direct de la Comisia Europeană.

Cred că prin intermediul acestor asocieri putem gestiona mai eficient resursele și proiectele comune și, în același timp, putem obține o coordonare mai bună între diferitele autorități locale și regionale.

Propunerea de înființare a GECT România, Republica Moldova, Bulgaria a venit din partea Euronest Intercommunity Development Association, condusă de Alina Popa și Bogdan Pleșca și IDEP Moldova, fiind motivată de legăturile istorice puternice și culturale dintre România și Republica Moldova pe de o parte, dar și dintre România și Bulgaria, pe de altă parte.

Un astfel de grup ar putea aduce beneficii semnificative în dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier care ar facilita comerțul și ar atrage noi investiții în regiune, cu impact pozitiv asupra economiilor și cetățenilor. Mai mult, funcționarea unui astfel de grup va fi benefică regiunilor mai sărace, deoarece cu ajutorul unor investiții importante pot fi reduse disparitățile economice și sociale iar nivelul de trai să crească.

În ceea ce privește Republica Moldova, consider că acum, mai mult ca oricând, are nevoie de investiții majore pentru creșterea nivelului de trai și consolidarea economiei. Țara vecină, atât de afectată de războiul din Ucraina și criza economică, are statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Regimul democratic de la Chișinău, care s-a angajat în reforme ample, are nevoie de întreaga noastră susținere pentru ca ”visul european” să se împlinească.

Deputat Ionel Floroiu- PSD Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img