8 noiembrie 2024

Groapa de gunoi are administrator pâna in decembrie 2012

Groapa de gunoi ar putea fi administrata si anul viitor de Directia de Servicii Publice din cadrul Primariei Bacau. Cu o singura conditie: Municipiul Bacau sa obtina licenta de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati publice (ANRSC). Pâna acum, nu figureaza pe lista sedintelor de licentiere.

Dupa luni intregi in care a functionat fara un administrator, la sfârsitul anului trecut consilierii locali au delegat, prin hotarâre de Consiliu Local administrarea acestui serviciu Directiei de Servicii Publice din Primaria Bacau. Aceasta pentru ca licitatia s-a impotmolit, timp in care deseurile au fost depozitate in groapa „chipurile” ecologica, dar care nu respecta nici o norma in acest sens. In sedinta din luna decembrie 2011, s-a delegat acest serviciu, dar temporar. „Autorizarea este proviziorie, deci depozitarea se va face nu mai mult de 12 luni”, declara la acel moment viceprimarul in functie, Roxana Mironescu. Asadar, peste aproximativ o luna de zile, municipalitate are doua optiuni: fie sa prelungeasca acest contract de delegare, fie sa roage ca actiunea in instanta sa se finalizeze cu un verdict astfel incât sa existe un operator la groapa de gunoi care sa preia in sfârsit sarcina aceasta.



„Daca are licenta, nu e nici o problema”

„Daca administratia locala obtine de la ANRSC licenta pentru gestionarea acestui serviciu, din punctul nostru de vedere nu este nici o problema. Licenta este valabila doar 12 luni”, a declarat Paul Toderica, directorul Agentiei de Mediu Bacau. Potrivit datelor de pe site-ul ANRSC, Municipiul Bacau detine licenta pentru administrarea depozitului de deseuri pâna pe 20 decembrie 2012, trebuind sa faca demersuri pentru solicitarea uneia noi, daca vrea sa aiba in continuare aceasta gestiune. Deocamdata, in nici una din sedintele de licentiere din acest an nu apare vreo solicitare a municipalitatii. „Vom face acest serviciu pâna se va delega un operator la groapa de gunoi”, arata Viorica Marcu, sefa serviciului din cadrul primariei.

Licitatia e in instanta

Intre timp, licitatia pentru a selecta un operator la depozitul de deseuri a ajuns pe masa judecatorilor. Lansata in iulie 2011, licitatia a atras interesul unor firme mari in domeniu. Rezultatul licitatiei, care a desemnat ca si câstigatoare societatea Iridex Grup, a fost contestat in instanta. Aceasta pentru ca, au spus contestatarii, a venit cu o oferta de un ban pentru sortarea tonei de gunoi. Procesul a fost stramutat din Bacau, dar inca nu s-a dat o solutie. „Asteptam inca o decizie in acest sens. In momentul in care se va desemna un administrator pentru depozitul ecologic, vom organiza o noua licitatie si pentru a selecta operatorul care va face colectarea”, a explicat viceprimarul Dragos Luchian.
Câstigatorul licitatiei va gestiona intreaga activitate din rampa de gunoi, statia de compostare, dar se va ocupa si de eliminarea deseurilor menajere/nepericuloase, respectiv eliminarea namolului. Totul este o afacere de 68 de milioane de lei, fara TVA.

In cadrul proiectului ISPA, municipalitatea bacauana beneficiaza de mai multe autospeciale de salubrizare. Masinile zac nefolosite din cauza ca Primaria Bacau nu a concesionat, inca, serviciul de colectare si transport al deseurilor. Masinile au fost mutate de la Centrul de Afaceri la rampa de gunoi. „Nu le putem folosi pentru ca trebuie sa le predam noi viitorului operator. Deocamdata colectarea o face tot societatea SOMA”, a explicat Viorica Marcu. Activitatea de colectarea si transport este distincta de administrarea depozitului de gunoi si trebuia incredintata prin licitatie publica. Procedura nu a mai avut loc.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014