20 ianuarie 2025

Gripă si comunicare

Autoritățile noastre competente au decis să bage țara în alertă epidemiologică de gripă întrucât numărul cazurilor a depășit media a cinci ani de dinainte de pandemie. Pe cifre lucrurile ar sta în felul următor: în săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, la nivel național s-ar fi înregistrat 4.961 cazuri de gripă clinică, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).

Statistic vorbin, gripa, în România începea undeva prin săptămâna 47 și se termina prin săptămâna 15-20. Adică, începea pe la 20 noiembrie și se termina cam pe la 10 aprilie. Ni se spune că, anul acesta, gripă a debutat cu 5 săptămâni mai devreme și că cifrele sunt mult mai mari. Acum, depinde cum socotim. În ultimii ani, gripa a dispărut din statistici. N-a mai avut loc de COVID. Așa ni s-a spus; că românii nu s-au mai îmbolnăvit de gripă, în schimb au dat-o pe celălalt virus. Desigur, prea puțină lume este dispusă să creadă acest lucru. Din acest motiv, populația este tot mai puțin dispusă să mai asculte de sfaturile „experților”.



Dar nu e doar asta.  De exemplu, în sezonul 2019-2020, înainte ca virusul pandemic să se afirme cu putere, s-au înregistrat săptămâni în care numărul bolnavilor de gripă a ajuns și la 7-8.000. Este vorba despre săptămâna 5 – 7.022 de cazuri, 6 – 7.577 și 8 – 8.004 de cazuri. Săptămâna 8 a fost 17-23 februarie. Nu s-a luat nici o măsură deosebită; starea de urgență și lockdown-ul fiind instaurate abia de la jumătatea lui martie, adică din săptămâna 12, când, ce o coincidență!, gripa dispare, ajungându-se doar la 303 cazuri.

Nu spun că există sau nu există gripă, că e periculoasă sau că nu e periculoasă. Nu am competențe în domeniul medical, nu o să mi le asum. O să vorbesc doar despre ceea ce mă pricep: statistică și comunicare.

Din punctul acesta de vedere, autoritățile au rasolit-o încă de acum trei ani, când au vrut neapărat să ne pună în rând cu lumea și au decis să copieze măsurile aberante ale altor țări. Au băgat lockdown, stare de urgență, stare de alertă, au închis oameni în case, au suspendat drepturi iar pentru a justifica aceste măsuri, au manipulat informațiile, au mințit, au omis să spună lucruri și așa mai departe.

Este evident că multă lumea nu mai dă doi bani pe comunicarea autorităților, cea din „surse oficiale”. Am și zis de mai multe ori că aici se va ajunge. Chiar și dacă avertismentele cu privire la gripă ar fi adevărate, prea puțină lume va mai lua în seama măsurile anunțate de autorități care – deocamdată – sunt de bun simt: triaj, aerisire, igienă, batistă și evitarea aglomerațiilor.

Cât despre celălalt aspect – cel al parandaraturilor din „pandemie”, ăsta e un subiect pentru care sunt organe ale statului plătite să le investigheze.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img