Bacãul are doar confirmãri de existentã a virusului gripei aviare, fãrã a apãrea noi cazuri de suspiciune. De altfel cele douã presupuse suspiciuni apãrute la sfarsitul sãptãmanii, in spetã Poduri si Ardeoani, au fost infirmate de testele efectuate de laboratoarele de la Bucuresti.
Testele efectuate de Institutul de Referintã din Londra au confirmat existenta virusului H5 in satele Cotumba, Beleghet, Palanca si Mãgiresti. Astfel, judetul Bacãu figureazã pe harta aviarã ca judet in care isi face de cap virusul gripei aviare. „Sambãtã seara am primit confirmãrile oficiale si rezultatele testelor au iesit pozitive. De aceea am luat decizia de a urma intocmai procedurile, fiind demaratã actiunea de sacrificare a pãsãrilor din cele patru localitãti. Sperãm ca panã disearã (n.r. – duminicã seara) sã terminãm actiunea de eutanasiere in satul Cotumba. S-a inceput aceastã activitate mai tarziu din cauza ploii, dar totul decurge conform planului. Autoritãtile locale si-au fãcut foarte bine treaba”, a declarat Gabriel Berca, prefectul judetului Bacãu.
Primarii, sefi ai comitetelor locale de luptã impotriva gripei aviare, au decis, in urma confirmãrilor, sã treacã la eutanasierea orãtãniilor. „De vineri la ora 10.00 am intrat in carantinã de gradul zero. Am inceput eutanasierea pãsãrilor de sambãtã dimineatã, iar acest proces este incã in desfãsurare. Avem de curãtat si dezinfectat 1151 de gospodãrii , dar merge destul de greu pentru cã satele sunt rãsfirate. Mi se rupe inima cand stiu cã se distruge munca oamenilor, dar situatia de fatã nu ne permite sã procedãm atfel”, a precizat Toma Spoialã, primarul comunei Agãs. „Noi am inceput eutanasierea pãsãrilor din curtile in care aveam date certe cã au fost cumpãrati pui vii de la fermele din Brasov incã inainte de confirmarea existentei virusului. In total am sacrificat 353 de capete de pãsãri, iar acum trecem la urmãtoarea etapã si anume sacrificarea tuturor pãsãrilor aflate in sat”, a spus Vasile Ulea, primarul comunei Mãgiresti. „Am primit confirmarea de existentã a virusului si urmãm intocmai procedurile. De maine dimineatã (n.r. – astãzi) ne vom apuca de sacrificarea pãsãrilor din sat. Primul pas pe care l-am fãcut a fost sã informãm lumea cã trebuie sã facem acest lucru. Lumea este resemnatã si intelege care este situatia”, a declarat Adrian Palistan, primarul comunei Palanca.
Fiecare dintre cei care au pierdut pãsãrile in urma procesului de eutanasiere vor primi despãgubiri financiare de la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor si Dezvoltãrii Rurale (MAPDR). „Directia Agricolã pregãteste o situatie a pãsãrilor sacrificate pentru cã ei vor face plãtile. Deocamdatã trebuie fãcutã o evaluare a situatiei pentru a vedea cat valoreazã o pasãre in zona Bacãului. Abia apoi se va trece la despãgubiri in adevãratul sens al cuvantului. Oricum vreau ca decontãrile sã se termine foarte repede pentru ca oamenii sã isi poatã reveni mai repede din soc, pentru cã, pentru ei este un soc”, a precizat prefectul Gabriel Berca.Scris de Ovidiu Drug