S-a confirmat un focar de gripă tip A 1 la nivelul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău – Secția Recuperare Pediatrică cu 7 cazuri, patru la grupa de vârstă 0-1 an și trei la grupa de vârstă 1 an. Alte patru cazuri au fost confirmate, prin teste trimise la Institutul „Cantacuzino”, în Secția de Boli Infecțioase Adulți.
Debutul bolii la copii a fost brusc cu febră 39-40 grade C, rinoree și tuse, de aceea imediat au fost instituite măsuri specifice: izolarea micuților în cadrul Secției de Boli Infecțioase Copii, supravegherea clinic-epidemiologică a contacților pe o perioadă de 10 zile de la izolarea ultimului caz, recoltarea de exudate nazale și faringiene pentru virusuri gripale la 3 cazuri, care au fost confirmate, pe 28 ianuarie, sistarea internărilor în Secția de Recuperare Pediatrică pe o perioadă de 10 zile de la izolarea ultimului caz și profilaxie antivirală pentru contacți (s-a început în data de 23 ianuarie atât pentru personal, cât și pentru 12 copii contacți internați pe acea secție).
„Evoluția stării de sănătate a copiilor a fost favorabilă, trei dintre ei au avut forme medii, doi forme ușoare, iar alți doi au prezentat o formă mai severă. În acest moment, patru dintre pacienți au fost reinternați la Secția de Recuperare Pediatrică cu stare generală bună, practic vindecați, iar acum mai avem pe Infecțioase doar trei cazuri, din cele șapte”, a explicat dr. Iulian Pavel, medic șef Infecțioase Copii. Tuturor li s-a instituit tratament atât cu antivirale, cât și cu antibiotice. Gripa a fost suspicionată cu o săptămână în urmă, motiv pentru care s-au recoltat probe, care au fost trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași, pe Programul „Santinelă” instituit de Ministerul Sănătății, iar confirmarea a venit luni după-amiază.
De cealaltă parte, la pacienții adulți confirmarea de gripă a venit ieri dimineață, de la Institutul Cantacuzino, unde au fost trimise probele, pentru trei bolnavi de pe Secția Infecțioase Adulți și un bolnav de pe Secția de Chirurgie Plastică. „Doi dintre acești pacienți au fost cu forme ușoare și deja sunt externați, o pacientă a făcut însă și o complicație, o bronhopneumonie, a fost și trei zile pe Terapie Intensivă, dar acum este cu stare generală favorabilă, cu simptomatologie atenuată, iar al patrulea caz este tot în spital. Toți pacienții au primit tratament antiviral din farmacia spitalului”, a precizat și dr. Adina Lupu, medic primar infecționist, secția Adulți.
Măsuri preventive
De altfel, încă de la începutul lunii, pe fondul cazurilor în creștere a bolilor respiratorii, atât la nivel național, cât și la nivel local, s-au instituit măsuri preventive în toate spitalele, inclusiv în cel din Bacău, ce au vizat: limitarea accesului vizitatorilor și chiar interdicție, în special în secțiile cu risc (Neonatologie, Maternitate, Bloc Medico-Chirurgical, Secția de Terapie Intensivă), reducerea duratei și a numărului de aparținători pentru aceste vizite, interzicerea accesului în spitale a vizitatorilor ce prezentă simptomatologie respiratorie, evitarea supraaglomerării secțiilor prin respectarea numărului de paturi alocat, efectuarea zilnică, la intrarea în serviciu, a triajului epidemiologic pentru întreg personalul medical, cu scoaterea temporară din activitate a celor cu simptomatologie respiratorie, efectuarea triajului epidemiologic al pacienților la internare pentru evitarea constituirii unor situații de risc epidemiologic, asigurarea în fiecare secție sau compartiment a echipamentului de protecție în cantități suficiente, cu utilizarea lui completă și corectă, conform protocoalelor existente. Măsuri care au fost aplicate imediat și în Spitalul Județean de Urgență Bacău, după cum a confirmat asist. Geanina Pricopi, directorul de îngrijiri medicale al unității sanitare.
„Din păcate mai avem încă probleme cu aparținătorii care nu înțeleg cât de importante sunt aceste măsuri. Sunt încă persoane care nu respectă programul de vizită din spital și numărul de aparținători care pot intra pe secție în timpul vizitei, sunt presiuni foarte mari din partea lor pentru a intra pe secțiile cu restricții complete. Facem apel către populație să înțeleagă că este foarte important să respecte toate aceste decizii.”
Dr. Raluca-Ioana Dinu, director medical SJU Bacău
Se va suplimenta stocul de vaccin antigripal
Direcția de Sănătate Publică Bacău monitorizează permanent această evoluție a bolilor respiratorii și a cerut suplimentarea dozelor de vaccin antigripal, până acum beneficiind de acest vaccin peste 34.500 de persoane, cu risc ridicat de îmbolnăvire. Pentru a nu aglomera secțiile spitalelor și unitățile de primiri urgențe se recomandă adresarea în primul rând la medicii de familie.
La nivel național, în acest sezon, 48 de români au murit din cauza gripei. Toate victimele aveau un lucru în comun – nu erau vaccinate antigripal. În total sunt peste 500 de cazuri de îmbolnăviri de gripă, conform datelor statistice ale Institutului Național de Sănătate Publică.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.