Anunțată de miercuri, greva transportatorilor a agitat spiritele în sistemul de învățământ. Ieri, elevii și profesorii navetiști au ajuns dimineața la timp la școală, dar, după orele prânzului, directorii unităților de învățământ au primit cereri pentru învoirea acestora pe motiv că nu mai au cum să ajungă acasă, tocmai din cauza acestei greve.
„Au venit elevii la noi, fie personal, fie prin profesorii diriginți, impacientați că nu mai au autobuz să ajungă acasă. Vorbim de elevii care fac naveta, nu de cei care stau la cămin. Noi avem foarte mulți astfel de elevi, în jur de 600. Am luat hotărârea, am fost înțelegători, nu suntem absurzi, și le-am dat drumul să plece. Mai ales acolo unde vorbim de distanțe mari. Cel care e de la Mărgineni sau la Lilieci, se mai descurcă, pentru că e aproape de Bacău, dar cei care stau mai departe…
Așa că nu am suspendat cursurile, orele s-au desfășurat normal, dar pentru navetiști am aprobat aceste învoiri. Vom vedea apoi cum vom recupera orele pierdute. Problema se va acutiza dacă această grevă se va prelungi. Vom avea elevi care nici măcar nu o să mai vină la ore, pentru că nu au cu ce să vină la școală”, ne-a declarat prof. Ovidiu Cojocaru, directorul Colegiului Economic „Ion Ghica”, cel mai mare liceu din Bacău. Aceeași informație ne-a parvenit și de la alte colegii/licee. „Și la noi vorbim de circa 500 de elevi navetiști. Nu am primit nimic oficial legat de greva transportatorilor. I-am înțeles, normal, și i-am învoit pe toți”, ne-a spus și prof. Iulia Corlade, directorul Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron”.
Și la Inspectoratul Școlar Județean Bacău se știe situația și chiar s-au luat anumite măsuri. Inspectorul școlar general, prof. Florin Lazăr, ne-a informat că a transmis în toate unitățile școlare din întreg județul că totul ține de normalitate și că în niciun caz nu a fost și nu va fi afectat programul orar. „Avem și colegi profesori care fac naveta, nu numai elevi. S-a găsit înțelegere ca aceștia să fie supliniți de cadrele didactice din școală. Sunt situații speciale, iar deciziile se vor lua punctual în cadrul fiecărei unități de învățământ în parte.
Joi și vineri, profesorii care nu ajung la școală din motive obiective vor fi supliniți de către colegii lor, iar elevilor navetiști care sunt în aceeași situație nu li se vor pune absențe, urmând ca ulterior orele pierdute să se recupereze. Am găsit soluții interne, care să nu afecteze actul educațional și nici să ne abatem de la programa școlară. Probleme mari vor fi de luni, dacă această grevă va continua. Sperăm totuși ca totul să se rezolve până atunci. Sunt perturbații externe care nu trebuie să afecteze sistemul ”, ne-a mai spus inspectorul general Florin Lazăr.
La nivel central însă se vorbește că această grevă a transportatorilor i-a împărțit pe protestatari în două. În vreme ce unii au amânat-o și au anunțat că luni vor lua o decizie, sunt alții care declară că au început deja protestul și că în unele județe (Bacăul nu este inclus pe această listă!), s-a oprit și transportul județean, nu doar cel interjudețean, cum se vorbea inițial. După cum anunță agerpres.ro, companiile de transport judeţean și interjudețean din toată țara au anunțat că vor intra în grevă generală începând de joi, pe termen nelimitat, solicitând retragerea unui proiect de ordin al ministrului de resort, prin care firmele care operau deja un anumit traseu nu mai au prioritate la noile licitaţii.