22 ianuarie 2025

Greva de avertisment in institutiile publice / Functionarii au stat degeaba inca doua ore

Functionarii publici s-au tinut de cuvant si au declansat, ieri, greva de avertisment. Practic, timp de doua ore, aproape toate institutiile publice unde sunt angajati functionari publici, membri ai Alinatei Federative Sindicatelor Functionarilor Publici &#8222SED LEX”, au avut programul de lucru scurtat cu doua ore. Greva de avertisment s-a produs incepand cu ora 8.00 si a durat exact pana la ora 10.00.

Cum era de asteptat, protestul functionarilor publici i-a luat pe nepregatite pe multi bacauani care dis-de-dimineata s-au indreptat grabiti spre ghiseele Finantelor, spre directia de munca, de statistica si de pensii, vama sau Garda de Mediu. Au avut, insa, supriza sa constate ca usile institutiilor erau inchise. Romanul este, cand vrea, disciplinat. Nu s-a revoltat la vederea ghiseelor inchise. Dimpotriva, s-a asezat cuminte la coada si a asteptat sa treaca cele doua ore de greva. &#8222Nu ma deranjeaza. Este dreptul lor de a protesta. Doar traim in Romania, nu?”, spuneau contribuabilii veniti sa-si achite darile la stat. &#8222Nu sunt din Bacau, ci din Focsani. Daca asta este singura posibilitate de a-si cere drepturile, asta este. Protestul este legal, nu am ce sa comentez. Am venit de dimineata, am vazut ca este greva si am plecat sa rezolv alte probleme. Doua ore nu inseamna mult pentru mine, mai ales ca stiu cum se lucreaza in multe sectoare. Trebuie sa fim uniti, daca vrem sa ne castigam drepturile”, au spus alti bacauani.



&#8222Miscarea sindicala de astazi ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru domnul Tariceanu. Am avut si un mars de protest la Bucuresti la care au participat 3.000 de functionari, am ajuns la Guvern, dar nu ne-a bagat nimeni in seama, nici macar un consilier al premierlui”, a declarat Dragomir Dulcescu, liderul local al sindicalistilor bacauani. Sindicalistii spun ca vinovat de aceasta greva este Guvernul Romaniei &#8222deoarece nu doreste solutionarea acestui conflict”. Protestatarii cer adoptarea unui sistem unitar de salarizare pentru functionarii publici si personalul contractual, asigurarea unei cresteri salariale cu 50 la suta pentru anul 2006. &#8222Premierul a mintit cand a declarat in presa ca functionarii publici au beneficiat in cursul anului de majorari salriale de 50 la suta. Am avut doar o crestere de 12 la suta prin Legea bugetului. Probabil ca dumnealui a luat in calcul si cresterile salariale ale parlamentarilor de la 30 la 70 de milioane”, a mai spus liderul Dulcescu. Sindicalistii spun ca, in prezent, salariul minim pe ramura este 4,1 milioane de lei.

&#8222Trebuie sa moara un coleg, daca vrem sa fim promovati”

Interesant e modul in care functionarii au ales sa protesteze. Astfel, in fata fiecarei institutii de stat s-au postat protestatari care aveau atarnate cartoane pe care erau scrise revendicarile functionarilor. &#8222Si noi avem copii la scoala sau facultate si nu avem cu ce le plati antretinerea si taxele. Utilitatile au crescut si din acest salariu trebuie sa le platim, trebuie sa mancam, dar si pretul alimentelor a crescut, si nu an ultimul rand pentru a ajuta guvernul sa poata suporta efortul financiar de aliniere a salariilor la standardul cerut de integrarea Romaniei an Comunitatea Europeana – utilitatile deja sunt aliniate. Cerem instituirea sistemului de avansare tip cariera, astfel ancat functionarii publici sa poata avansa pe propriul post. De 6 ani nu s-au facut avansari, suntem obligati sa asteptam ca un coleg sa se pensioneze, sa demisioneze, sau mai rau, Doamne fereste!, sa moara. Avem multi functionari publici care se apropie de varsta pensionarii si cu un asemenea salariu nu-si vor putea plati nici antretinerea din pensia pe care o vor obtine. Posibilitatea de a atrage tineri an corpul functionarilor publici creand o elita de profesionisti care sa fie an slujba statului, cetateanului si nu a partidelor si politicienilor. Cerem stabilirea unui program de lucru eficient, tinand cont de numarul mic de functionari publici, volumul mare de munca, de necesitatea respectarii timpului de odihna, dar si de timpul pe care al pierde cetateanul prin institutiile statului. Multe din institutiile statului au program de lucru diferit, iar cetatenul este pus an situatia de a pierde din timpul sau asteptand sa-si poata rezolva problemele, orele peste program pe care le efectueaza functionarul public care nu sunt platite si nici recuperate”.

Functionarii din Prefectura vor o lege a salarizarii

Functionarii din Prefectura, CJ si Primaria Bacau au lucrat ieri, intre orele 8 si 10. Ai fi zis ca nici nu exista sindicat in aceste instutii si impresia e foarte aproape de adevar. Nici in Consiliul Judetean (CJ), nici in Primaria Bacau nu este si n-a fost vreodata sindicat. Doar Prefectura are organizatie sindicala, dar si aceasta trebuie reorganizata, afirma Mioara Manea, presedinte. „Noi am fost afiliati la Uniunea Nationala a Functionarilor Publici. In acest an, uniunea s-a spart in mai multe federatii si nu ne regasim nicaieri&#8221. Catre Prefectura au venit cereri si din partea unor functionari din primariile rurale, dar, pentru a-i primi, trebuie schimbat statutul. In 2004, sustin functionarii, Catalin Mardare si Gabriel Vlase au facut presiuni pentru dizolvarea organizatiei. In aceeasi perioada au existat si incercari ale catorva salariati de a infiinta alt sindicat si nu e exclusa o legatura intre cele doua actiuni. Chiar daca, ieri, nu s-a facut greva, angajatii Prefecturii sunt de acord cu revendicarile exprimate de colegi. Cea mai arzatoare problema e retributia, care, in raport cu cea din tarile UE, e rusinos de mica. Salariul maxim pe care il poate primi un functionar public superior este 13 milioane lei brut. Un debutant are insa 4 milioane. „E foarte important sa apara o lege a salarizarii, pentru ca in Legea 161/2003 sunt stabilite niste incompatibilitati, a declarat Mioara Manea. Functionarii publici nu pot desfasura decat activitati didactice. Dar ce spune Constitutia? Ca fiecare om are dreptul sa munceasca. De ce as fi eu in conflict de interese daca as lucra ca jurist, sambata si duminica, la o firma de confectii? Daca suntem incompatibili, atunci sa fim salarizati decent&#8221.Scris de Florentin RADU / Silvia PATRASCANU



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img