600 de pensionari au de restituit zeci de milioane de lei
Un pensionar amarat are de restituit Casei Judetene de Pensii peste 2.000 lei. El este dator cu aceasta suma, pentru ca un salariat de la CJP i-a gresit recalcularea pensiei. In aceasta situatie sunt peste 600 de pensionari. Consecintele erorii le suporta nu cel care a savarsit-o, ci cel nevinovat.
Sarac, lipit pamantului, cu o pensie de mizerie, dupa ce a lucrat ade la 15 ani”, un batran din comuna Sarata s-a trezit in urma cu putine luni ca trebuie sa restituie o suma de bani imensa pentru buzunarul lui, deoarece ar fi primit-o necuvenit. aAm muncit din 1945 si pana in 1982, cand am iesit la pensie, ne relateaza Iosif Ghiurca. Dupa atatia zeci de ani de lucrat in conditii grele, inclusiv in mina la Doicesti, mi s-a facut o pensie de mizerie. In septembrie 2007, in sfarsit, m-am bucurat si eu de o crestere mai mare a pensiei, adica am ajuns la 397 lei. Dar bucuria mea a fost scurta. In noiembrie m-am trezit ca iau bani mult mai putini decat in septembrie si la fel s-a intamplat si in lunile urmatoare”. Datele inscrise pe cupoanele de pensie primite in lunile ulterioare sunt cel putin ciudate. Pe cuponul din septembrie 2007, intr-adevar, pensia inscrisa este de 397 lei. Apoi, insa, pe cuponul din octombrie suma scade la 284 lei, fara sa fie inscrisa nicio retinere. In noiembrie, tot pe cupon, este mentionata o pensie de 363 lei pentru ca in decembrie sa se ajunga la 333 lei, dar din care batranului i se retin 100 lei. Asadar, de la 397 lei, in septembrie, Iosif Ghiurca ajunge sa beneficieze acum de numai 262 lei.
Este scos dator cu peste 2.000 lei
La inceputul lui noiembrie pensionarul avea sa deslege misterul. Batranul primeste o scrisoare acasa de la Casa Judeteana de Pensii (CJP), in care aceasta ii aduce la cunostinta ca este debitor. In Decizia nr.98184/79 din 31.10.2007, conducerea CJP stabileste ca Iosif Ghiurca ase obliga la plata sumei de 2.230 lei, reprezentand suma incasata necuvenit pentru perioada 1.09.2005-30.09.2007, urmare a diminuarii punctajului mediu anual de 0,77215 la 0,51979, ca urmare a nerespectarii art.164 din Legea 19/2000 si a valorificarii eronate a veniturilor lunare in perioada 1957-1982″. Altfel spus, pensionarul trebuie sa restituie esalonat suma de 2.230 lei. Pe langa faptul ca nu a inteles nimic din fraza alambicata prin care conducerea CJP isi justifica decizia, batranul considera ca diminuarea pensiei il lasa muritor de foame. aCu ce sa traiesc?, ne intreaba, disperat. Sotia mea este bolnava, ii trebuie medicamente si nu are nicio pensie. Amandoi traim din pensia mea”.
Un salariat al CJP a recalculat eronat pensia
Ce se ascunde, de fapt, in spatele frazei criptice din decizia care l-a lasat pe om cu gura cascata cand a citit-o? aDin pacate, in 2005, la recalcularea pensiei, s-a facut o eroare, explica Liviu Cretu, directorul CJP. Salariatul care a lucrat la recalculare a introdus in calcul salarii care nu se regaseau in actele depuse de pensionar in dosar si care erau mult mai mari decat el le-a avut. Este vorba de perioada 1949-1951. Pentru 1950, de exemplu, a introdus un salariu de 3.113 lei. Or, la vremea respectiva, un paznic, asa cum a fost Ghiurca Iosif, avea cateva sute de lei. La recalcularea din 2005, cand volumul de munca a fost imens, a fost atras pentru o perioada determinata si personal din afara, fara experienta, astfel ca era de asteptat sa greseasca”.
Doar nevinovatii suporta ponoasele
Iosif Ghiurca nu este singurul pensionar care suporta consecintele necunoasterii legislatiei sau neatentiei unor fosti ori actuali salariati ai CJP. In prezent, nu mai putin de 617 pensionari trebuie sa dea inapoi sume mai mici ori mai mari de bani, pentru ca li s-a recalculat eronat pensia. Unul dintre ei, de exemplu, are de restituit 3.390 lei. La sfarsitul lunii decembrie, CJP avea de recuperat de la ei, in total, suma de 600.000 lei. Cea mai mare parte dintre acesti debitori au fost depistati in urma verificarii unui numar de 9.000 dosare din cele 107.000 care au intrat in recalculare in 2005. aLe-am luat din nou la recalculat numai pe cele la care cuantumul pensiei a crescut cu peste 50 la suta, ne-a declarat directorul CJP. Dar, cu siguranta, mai sunt si alte cazuri in care s-au facut erori. Ele pot fi identificate pe parcurs, daca titularul de drept vine cu noi adeverinte pentru recalcularea pensiei, asa cum s-a intamplat in cazul de fata”. Intr-o asemenea situatie singurul care plateste este pensionarul. Cel care greseste nu suporta nicio consecinta. Scris de Elena Tintaru