7 septembrie 2024
EvenimentGrecia, Bulgaria și România intenționează să creeze un coridor de transport militar

Grecia, Bulgaria și România intenționează să creeze un coridor de transport militar

Miniștrii apărării din Grecia, Bulgaria și România urmează să semneze Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui coridor de mobilitate militară armonizată. Nikos Dendias, Atanas Zaprianov și Angel Tîlvăr vor oficializa această inițiativă strategică.

Pe măsură ce atacurile rusești asupra Ucrainei escaladează și tensiunile cresc la granițele de est ale Uniunii Europene, cele trei țări vor conveni să furnizeze facilități pentru o deplasare mai rapidă și eficientă a personalului și a echipamentului militar, atât în interiorul cât și în afara Europei. De asemenea, scrisoarea de intenție promovează extinderea rețelei de combustibili NATO de la Kavala și Alexandroupolis către Bulgaria și România, întărind astfel poziția geostrategică a Macedoniei de Est și Traciei.

Prevederile Acordului

Conform informațiilor disponibile, planul include interconectarea a patru porturi strategice și infrastructurile aferente. Coridorul va lega Salonic și Alexandroupolis din Grecia cu Varna din Bulgaria și Constanța din România, patru orașe cheie pentru Alianță datorită proximității lor față de granițele de est ale NATO. Aceste porturi dispun de cale ferată și rețele rutiere care contribuie semnificativ la mobilitatea și rezistența forțelor aliate pe flancul estic al NATO.

Acordul va permite forțelor militare să se deplaseze rapid și eficient în și în afara Europei, facilitând trecerea punctelor de frontieră și reducând birocrația. În România, se construiește cea mai mare bază NATO din Europa, pe o suprafață de 30 de kilometri pătrați, care va găzdui peste 10.000 de persoane, inclusiv personal militar și civil. Baza Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre va prelua o parte din logistica și personalul bazei Ramstein, reflectând interesul NATO pentru estul Europei în contextul amenințării ruse.

Facilitățile Coridorului de Mobilitate Militară

Coridorul nu include doar transportul, porturile și rețelele, ci și infrastructura, securitatea, coordonarea interguvernamentală, măsuri de securitate și logistică, cum ar fi cazarea și hrănirea trupelor. Un aspect esențial al acordului este capacitatea de a răspunde rapid și de a trimite întăriri în cazul unei amenințări sau atac asupra uneia dintre cele trei țări.

Beneficiile Acordului

Logistica și asigurarea liniilor operaționale de aprovizionare sunt esențiale în determinarea rezultatului unui conflict, așa cum s-a demonstrat în invazia rusă a Ucrainei. Coridorul de mobilitate militară armonizat urmărește modernizarea rețelelor administrative ale NATO și servește, de asemenea, intereselor naționale în regiunea Macedoniei și Traciei. Extinderea rețelei de combustibili NATO va începe cu legătura cu Bulgaria și va continua cu România.

Semnarea Scrisorii de Intenție este un pas important în continuarea inițiativei lansate de prim-miniștrii Greciei, Bulgariei și României la Summit-ul tripartit din octombrie anul trecut, desfășurat la Varna. Kyriakos Mitsotakis, Nikolai Denkov și Marcel Ciolacu au convenit să aprofundeze cooperarea în domeniile apărării, energiei și transportului.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img