O tânără de 24 de ani, din mediul rural, s-a prezentat la Urgențele Spitalului Județean Bacău, în stare foarte gravă, acuzând paralizie atât la mâini, cât și la picioare. Cazul a fost cu atât mai special cu cât femeia era și însărcinată, sarcina sa fiind aproape de termen, în 36 de săptămâni, cu al doilea său copil. În urma examinării medicale și a investigațiilor efectuate, s-a confirmat că este vorba despre o pacientă care dezvoltase o tumoră la nivelul cefei. O tumoră neglijată, formată în timp. Tânăra a recunoscut că nu făcuse niciun fel de vizită medicală, nici la medicul de familie, nici la un medic ginecolog.
Cazul a necesitat consult ginecologic, neurologic și investigații radiologice. S-a lucrat în echipă complexă, intersecții, s-a stabilit diagnosticul, inclusiv patologia tumorii, printr-un RMN în urgență (o investigație iradiantă, de mare fidelitate, o metodă neinvazivă, care nu afectează corpul într-o măsură permanentă și nu are efecte secundare importante), iar femeia a fost transferată, în aceeași zi, cu elicopterul SMURD, la Clinica Universitară de Urgență București. Acolo a beneficiat de intervenții chirugicale de specialitate, în doi timpi – o cezariană, cu salvarea fătului, pe secția de ginecologie, și o operație de extirpare a tumorii, pe secția de neurochiurgie. Orice întârziere ar fi putut să o lase paralizată pe viață, de la gât în jos.
Acum, atât mama, cât și bebelușul ei sunt bine, evoluția post-operatorie a fost pozitivă, deja a revenit la un prim control în Spitalul Județean de Urgență Bacău și este așteaptă să vină la un control și pe neurologie și neurochirurgie.
ATENȚIE !
Este foarte important ca femeia gravidă să urmărească sarcina, să se prezinte permanent la control, înainte să aibă o problemă. Indiferent de unde vine și de ce vârstă are! Asta cu atât mai mult cu cât are prioritate și gratuitate la toate analizele și investigațiile necesare, fiind asigurată în sistemul medical din România prin lege. Acest caz a fost unul fericit, pentru că s-a intervenit imediat, responsabil, cu o echipă de medici profesioniști, care practic au salvat tânăra mamă de la paralizie!
„Pacienta a ajuns la spital cu ambulanța, pentru că nu mai putea să meargă. Practic, a fost adusă pe targă. Era la prima consultație în timpul acestei sarcini, deși vorbim de o sarcină înaintată, de opt luni. Mai ales că este la a doua sarcină, pentru că mai are un copil acasă. Am solicitat un consult neurologic, pentru că simptomatologia pe care o prezenta ridica suspiciunea unei tumori. A fost un caz complex, care s-a rezolvat în echipă, la fel ca multe altele, cu ajutorul colegilor din celelalte specialități medicale. Am considerat în interesul pacientei, fiind vorba despre un caz foarte rar în literatura de specialitate, că este oportună trimiterea sa într-un centru medical universitar. Am obținut în aceeași zi acordul Spitalului Universitar de Urgență București și pacienta a fost transferată tot în aceeași zi.”
Dr. Roxana Calapod, medic primar, șef Secție Obstetrică-Ginecologie I
„În urma consultului de specialitate pe care l-am efectuat s-a identificat o patologie care a avut o evoluție lentă, pe care pacienta a neglijat-o. Nu s-a adresat nici medicului de familie, nici celui specialist, nu a efectuat nici evaluările periodice absolut necesare în sarcină, care ar fi putut duce și la un consult neurologic. Din acest motiv și starea sa de sănătate s-a agravat. Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului, a fost nevoie de investigarea ei în Laboratorul de radiologie, prin examen RMN, care a pus în evidență o formațiune tumorală expansivă, cu localizare cervicală, foarte greu abordabilă. Așa s-a ajuns să decidem în echipă transferul său spre o clinică universitară, fiind foarte importantă și viața fătului.”
Dr. Adriana Mihăilescu, medic specialist neurolog
„RMN-ul are specificitate pe astfel de tumori. Iar acolo unde specificitatea examenului este de sută la sută, beneficiul este net în favoarea diagnosticului. În acest caz, s-a descoperit o tumoră mare, cu creștere lentă, poate de câțiva ani, care se dezvolta în treimea superioară a coloanei cervicale, corespunzător primei și celei de a doua vertebre cervicale, dar plecată din musculatura paraspinală, deci nu ținea de vertebre și nici de măduva spinării. Mărimea ei comprima măduva spinării, la acest nivel, și de aici simptomatologia neurologică dramatică însoțită de paralizia pacientei. De la noi a plecat cu observație de tumoră benignă de tip Schwanom (o tumoră foarte rară, n.r.), am anticipat inclusiv tipul histologic al acestei tumori, care a fost reconfirmat și de medicii de la București, ce au efectuat, după extirpare, și examenul anatomo-patologic. Fără îndoială că pacienta a mai acuzat anumite simptome legate de această tumoră, dar pe care nu le-a tratat corespunzător.”
Dr. Elena David, medic primar, șef Laborator radiologie și imagistică medicală
„Acest caz arată încă o dată că toate aceste proceduri de transfer pentru un pacient critic, colaborarea între secțiile spitalului, dar și între spitalele din România funcționează, și funcționează foarte bine. Totul se desfășoară repede, corect, atunci când situația o impune. Deci există operativitate și comunicare interdisciplinar, prin consult intersecții, dar și interspitalicesc, când urgența este reală, SMURD funcționează la fel foarte bine și operativ, iar toți acești pași sunt făcuți în interesul pacientului. În acest caz, în mai puțin de 24 de ore de la suspiciune, pacienta era deja pe masa de operație la spitalul din București.”
Dr. Raluca Ioana Dinu, directorul medical al spitalului
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.