Schimb de pacienti din toamna
Spitalele publice trebuie sa se pregateasca pentru primirea pacientilor din alte tari ale Ununii Europene. Aceasta, deoarece peste câteva luni va intra in vigoare o directiva europeana care va deschide granitele in Sanatate. Este valabil si pentru români, care vor avea voie sa solicite servicii medicale, ca asigurati, in orice stat al uniunii. Numai bani pentru diferenta de cost sa aiba!
România va fi obligata peste câteva luni sa puna in practica Directiva Europeana 24. Aceasta permite pacientilor români sa solicite servicii medicale in orice spital din Uniunea Europeana. La rândul lor, cetatenii europeni vor putea veni in tara noastra pentru investigatii medicale, tratament sau interventii chirurgicale. Serviciile primite de români in strainatate vor fi decontate spitalelor de casele de asigurari din România. Pentru serviciile acordate de spitalele românesti cetatenilor straini, sumele se vor recupera de la societatile la care acestia sunt asigurati. Bacauanii cred ca spitalele publice nu sunt inca pregatite pentru o asemenea deschidere.
Daca pacientii straini ar gasi putine spitale românesti pe plac, cei români nu ar pleca in strainatate din cauza cheltuielilor suplimentare. Casa de Asigurari ar deconta serviciile medicale primite peste hotare la nivelul costurilor din România. Diferenta ar trebui suportata de pacient. La fel, cheltuielile cu transportul si cazarea. Pâna la inceputul lunii octombrie, când trebuie aplicata directiva europeana, la Ministerul Santatii se va realiza un studiu asupra impactului pe care schimbul de pacienti il va avea.
Acum, pacientii din Uniunea Europeana se pot trata in România in spitalele si cabinetele private. In unitatile sanitare publice trebuie, de asemenea, sa plareasca pentru serviciile medicale primite. Daca sunt detinatorii cardului european de sanatate, strainii beneficiaza de gratuitate doar la serviciile medicale de urgenta.
Românii care au nevoie de tratament sau interventii chirurgicale in strainatate pot ajunge la clinici pe cheltuiala Ministerului Sanatatii sau a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Ministerul poate da aprobare pentru servicii medicale care nu exista in România. Fondurile sunt in fiecare an insuficiente. Casa de Asigurari, pe de alta parte, elibereaza un formular european numai pentru servicii medicale care se acorda si in România, dar care, din diverse motive care nu tin de pacient, nu-i sunt accesibile acestuia.
„Este clar ca avem profesionisti in sistemul sanitar. Din pacate, aparatura, conditiile din spitale si comportamentul unor angajati nu se ridica la nivel occidental. Mi se pare imposibil la acest moment sa apeleze la sistemul nostru cetatenii europeni. Vor veni in continuare pentru asistenta stomatologica, pentru chirurgia plastica si recuperatorie si pentru chirurgia cosmetica. Referitor la plecarea românilor, vor fi piedici. In tarile UE se percepe coplata la serviciile medicale, chiar daca esti asigurat. Câti au posibilitatea sa plateasca?”
Aurel Cretu, lider Sanitas„Am pregatit multe dosare pentru cei care au solicitat sa plece in clinici straine cu finantare de la Ministerul Sanatatii. Am vazut ca familiile ajung sa vânda totul pentru a-i salva pe cei dragi. In ceea ce-i priveste pe strainii care sa vina in spitalele românesti, trebuie sa facem dovada ca avem un sistem bine pus la punct de supraveghere si monitorizare a factorilor de risc din spitale. Sunt optimista. Daca vom ajunge la un echilibru intre calitatea serviciilor si pret, vor veni pacienti straini.”
Cecilia Lucaci, coordonator Programe de sanatate, DSP Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.