Masuri dure pentru panificatie
Din septembrie, gramajul painii va putea fi crescut doar din 100 in 100. Totusi, painea care cantareste peste un kilogram va putea fi comercializata si portionat. Din gramaj, in termenul de valabiltate a painii, scaderea nu va fi mai mare de 10 grame.
Painea, in orice sortiment, va trebui sa aiba o anumita cantitate neta, astfel ca nu se vor mai accepta atat de multe diferentieri la gramaj de la un producator la altul, asa cum se intampla in prezent. Recent, Constantin Cerbulescu, presedintele autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (aNPC), a emis un ordin prin care stabileste ca painea trebuie sa cantareasca minimum 200 de grame iar cresterea in greutate a acesteia este permisa numai din 100 in 100 de grame. Totusi, painea produsa in cantitate mai mare de 1 kg si care se cantareste pe loc se poate vinde si portionat. In cazul celei neambalate este permisa in 24 de ore o anumita scadere de gramaj din cauza pierderii umiditatii pe durata valabilitatii. Astfel, pentru cea in cantitate de 300 grame pierderea acceptata nu va depasi 10 grame. Pentru o paine neambalata de 400-500 grame, scaderea va fi de maximum 9 grame, pentru cea de 600-1.000 de grame, de cel mult 7,5 grame, iar pentru cea de peste 1.000 grame, de 7 grame. In ordin se mai precizeaza ca "painea este produsul de panificatie obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure sau in amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare, cu sau fara alte ingrediente (enzime, aditivi, auxiliari tehnologici)".
Consiliere apoi sanctiuni
Noile reglementari intra in vigoare in septembrie si lor trebuie sa se conformeze atat producatorii cat si comerciantii de paine. "Imediat ce va aparea ordinul, vom proceda la verificarea agentilor economici la care el se refera, ne-a spus Toader Fratila, comisar sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Necunoasterea legii nu exonereaza pe nimeni de raspundere. Totusi, in prima faza, vom trece la informarea si consilierea agentilor economici, pentru a stabili masuri clare de remediere a deficientelor, dupa care, daca nu au fost corectate, vom aplica sanctiuni drastice. De retinut ca vom sanctiona atat producatorii cat si comerciantii pentru aceeasi paine care nu se incadreaza in gramajul stabilit."
Sesizari multe de la consumatori
Noile reglementari au fost impuse de constatarile facute in timpul controalelor intreprinse de catre comisariatele pentru protectia consumatorilor, cu privire la modul de comercializare a painii. Actiunile de verificare au fost organizate dupa ce aNPC a primit mai multe sesizari referitoare la calitatea si cantitatea neta a acestui produs de panificatie. Au fost verificati in ultima decada a lunii iulie 446 operatori economici din tara dintre care si agenti economici de profil din judetul Bacau. La nivelul tarii 36 la suta dintre operatorii economici luati in vizor au fost depistati cu abateri. "Surprinzator, in judetul Bacau s-a gasit paine cu gramaj in plus fata de cel indicat pe ambalaj, dar aceasta pentru a justifica pretul care era mai mare, a mai spus Toader Fratila. Am identificat si deficiente pentru care am aplicat amenzi." In tara au fost constatate numeroase cazuri in care diferentele medii fata de cantitatile nete declarate de producatori erau de 20-80 grame/bucata. S-au gasit paini care cantareau 210 g, 295 g, 300 g, 310 g, 315 g sau 540 g, diferente greu sesizabile. Unii agenti economici nu informau corect sau complet consumatorul sau comercializau paine deformata, aplatizata, arsa ori insuficient coapta.
Elena Tintaru