Inceperea anului scolar pe 16 septembrie 2013, i-a pus in priza pe bacauanii care au copii la scoala. Cei mai emotionati sunt parintii copiilor care trec in grupa zero sau cei ai caror copii sunt anul acesta boboci de clasa I.
Câteva zile ii mai despart pe copii de inceputul unui nou an scolar. Cei mai nerabdatori sunt prescolarii, care, asteapta cu nerabdare inceperea gradinitei si regasirea colegilor. Anul scolar 2013 – 2014, incepe insa cu emotii mari pentru copiii inscrisi la clasa zero sau cei care trec in clasa I. Si unii si altii, vor avea colegi noi si un invatator.
Regulile se schimba, apar uniformele si temele pentru acasa. Cu toate acestea, parintii trec prin cele mai mari frâmântari. Pe multi dintre ei, i-am surprins zilele acestea in fata rafturilor cu rechizite scolare din supermarketuri sau din librarii. Toti, dar absolut toti, aveau in mâna lista cu rechizite scolare pe care au primit-o la prima sedinta cu parintii, tinuta la inceputul lunii septembrie.
Cumparaturi facute cu nod in gât
Pe una dintre mamici am gasit-o total dezorientata la raionul cu rechizite dintr-un magazin de profil. Avea lacrimi in ochi si tocmai ii spunea unei alte mamici ca i s-a pus un nod in gât de emotie. „Acum – spune Miruna Radulescu – am sentimentul ca baiatul meu a crescut prea repede. Cât era la gradinita, parca era altfel.
Acum, când trebuie sa-i cumpar cele necesare pentru scoala, mi se pare ca il incarc deodata cu responsabilitati. Ma gândesc totodata ca o sa petreaca la scoala opt ore pe zi, pentru ca din pricina serviciului am optat sa-l dau la programul In aceasta suma au intrat: trei pensule pentru pictura, o paleta pentru amestecat culorile, un set de acuarele la tub, pahar pentru pictura, o carte pentru colorat, o carte de povesti ilustrata, un set de hârtie creponata, un penar, o rigla, un lipici, un caiet velin, doua caiete A5 tip 1, doua caiete de matematica, coperti, etichete scolare, foarfeca pentru copii, stilou, rezerve pentru cerneala, creioane HB, plastelina si planseta, hârtie glasata, carton colorat, bloc de desen, caiet de desen, vocabular, sugativa, mape de plastic, ecuson, un joc puzzle, ghiozdan.
Cheltuielile nu se opresc aici pentru ca urmeaza sa fie cumparata uniforma, trei camasi, echipamentul sportiv necesar pentru ora de educatie fizica si pantofii de scoala. In aceste conditii, bugetul familiei Radulescu poate depasi 1.000 de lei, suma alocata inceputului de an scolar. Parintii spun ca pe lânga bugetul de cumparaturi, au alocat si 400 de lei pentru „Scoala dupa scoala”, in conditiile in care platesc 20 de lei/zi.
Alt nivel, alte pretentii „Anul acesta an renuntat la concediu pentru a avea banii necesari cheltuielilor dictate de inceputul de an scolar – declara Dana Noureanu. Fiica mea a trecut in clasa a V-a si mi-a spus din vara ce isi doreste de imbracat pentru prima zi de scoala. Asa ca am pornit in cautari si avem deja ore bune de când suntem prin magazine.
Am avut surpriza sa constat ca multi parinti au lasat cumparaturile pe ultimele zile, iar in unele magazine pentru copii rafturile sunt aproape goale”. Ziua de duminica si dimineata zilei de luni, vor fi aglomerate cu siguranta, pentru ca majoritatea parintilor trebuie sa cumpere buchetul de flori pentru „doamna”.
Odata cu trecerea la urmatorul nivel de invatamânt, pretentiile copiilor cresc. Rechizitele trebuie sa fie neaparat cu „Spiderman”, „Cars 2”, „LaLa Band” sau „Princess”. Asta se intâmpla in momentul in care mergi la cumparaturi impreuna cu cei mici. Daca le faci pe plac, factura rechizitelor va fi simtitor mai mare.