Occidentul insistă cu ideea unei ordini internaționale bazate pe reguli, în vreme ce restul lumii se opune și solicită o ordine internațională bazată pe legi. Care e diferența? E simplu: Prima ordine spune că, în conformitate cu regula impusă de SUA, cetățenii americani nu pot fi judecați de Curtea Penală Internațională. Există și o lege americană, din 2002, prin care forțele armate ale SUA sunt autorizate să folosească forța pentru a elibera orice cetățean american care ar fi reținut pentru a fi judecat la Haga. În 2018, SUA au amenințat că-i vor aresta pe judecătorii Curții Penale Internaționale dacă vor îndrăzni să acuze vreun cetățean american care a luptat în Afganistan de crime de război. În 2020, SUA au impus sancțiuni la adresa unor procurori ai Curții Penale Internaționale care anchetau cetățeni americani.
În acest context, anunțul Curții Penale Internaționale că a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin nu reprezintă absolut nimic. Nu comentăm dacă mandatul este sau nu acoperit de probe, nu comentăm acuzațiile, cum nu comentăm nici faptul că ani de zile Curtea Penală Internațională s-a uitat cum obuzele trase asupra Donbass-ului ucid copiii și nu a făcut absolut nimic. Comentăm doar maniera în care o instituție care nu este recunoscută nici de SUA, nici de Rusia și nici de Ucraina încearcă să-și regăsească relevanța după eșecurile din trecut. Celebru este cazul Milosevici, fostul președinte sârb care a murit suspect în detenția Curții Penale Internationale și care, ulterior, avea să fie declarat, pe șest, nevinovat de acuzațiile aduse. Celebre sunt și alte cazuri ale unor țări care au cerut acuzarea SUA și în care, ulterior, au avut loc lovituri de stat soldate cu venirea la putere a unor forțe care au retras plângerile.
În contextul acesta, acțiunea Curții Penale Internaționale este doar o acțiune de propagandă. CPI nu are forța de a obține arestarea lui Putin și nici de a presa autoritățile ruse să-l predea, așa cum au făcut-o cu autoritățile sârbe, în trecut. Neputând duce la îndeplinire un asemenea mandat, CPI cade în derizoriu.
Altceva este interesant: că SUA au decis să aplice o astfel de măsură care, practic, duce către un blocaj al oricărei încercări de a negocia o ieșire din situația în care se află în Ucraina. Doborârea dronei de către ruși (chiar dacă nu s-a tras vreo rachetă, tot doborare se cheamă) în Marea Neagră a tras un semnal că Rusia nu mai este dispusă să lase SUA să spioneze și să transmită informațiile trupelor ucrainene. Militarii americani știu ce înseamnă această linie roșie, politicienii, din păcate, au alte calcule și alte idei.
Practic, războiul prin intermediari între Rusia și SUA merge spre escaladare pe măsură ce realitatea de pe linia frontului se schimbă. Din păcate, ca și colonie dispensabilă, noi suntem primii care am putea fi afectați de această escaladare.