8 noiembrie 2024

Ghiduri pentru situații de urgență în contextul COVID – 19

Un interesant și extrem de util ghid a fost elaborat de specialiștii Departamentului pentru Situații de Urgență, destinat populației care se confruntă cu actuala criză a epidemiei cu noul coronavirus. Îndrumarul este structurat pe diferite zone de interes, plecând de la măsurile care trebuie luate atunci când vă aflați la cumpărături sau când folosiți transportul în comun, până la recomandări legate de simptomele bolii ori situațiile de autoizolare.

GHID CUMPĂRĂTURI



Astfel, dacă ați fost nevoiți să ieșiți la cumpărături de strictă necesitate, este recomandat ca, pe lângă respectarea măsurilor generale de protecție, să aveți întocmită o listă a lucrurilor de cumpărat, pentru a evita petrecerea unui timp îndelungat în supermarket. În plus, este bine să aveți pachet de șervețele de unică folosință, gel dezinfectant sau, alternativ, mănuși, (inclusiv, lângă ușa de la intrarea în casă, pentru când veți reveni de la cumpărături). Nu atingeți cărucioarele direct cu mâna, dacă, în prealabil, nu ați dezinfectat suprafața și mâna sau dacă nu purtați mănuși și păstrați o distanță de cel puțin 1 metru (ideal, 2 metri) între dumneavoastră și persoanele din apropiere, inclusiv când ajungeți la casele de marcat. Evitați plata cu bancnote și optați pentru plata prin card bancar sau telefon, iar dacă, totuși, sunteți nevoiți să achitați cash și primiți rest bancnote, asigurați-vă că va dezinfectați pe mâini imediat după ce ați efectuat plata. Evitați apropierea telefonului mobil de față sau ureche. Odată ajunși acasă, folosiți dezinfectantul (sau alcoolul sanitar / spirt) și șervețelele pregătite înainte de plecare pentru a vă dezinfecta mâinile, mânerul ușii, telefonul mobil, cheile imediat după închiderea ușii. În niciun caz nu duceți cumpărăturile/plasele în bucătărie/la locul lor (le puteți lăsa la intrare), iar înainte de așezarea produselor la locul lor în casă, dezinfectați suprafața acestora cu un șervețel și dezinfectant (sau alcool sanitar/spirt). Atenție!, pe legume și fructe nu se pulverizează cu substanțe, spălați-le foarte bine. Cu un șervețel îmbibat în dezinfectant (sau alcool sanitar / spirt), curățați, după caz, exteriorul genții/rucsacului purtat(e) la cumpărături, exteriorul portofelului folosit sau/și cardurile bancare.

GHID AUTOIZOLARE

Zonele galbene (statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus Covid-19) impun autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile. Autoizolarea este impusă tuturor care locuiesc împreună. Cei aflați în această situație trebuie ca, în primul rând, să contacteze telefonic sau electronic angajatorul și/sau unitatea de învățământ, precum și medicul de familie pentru a anunța autoizolarea. Apoi, anunțați prietenii apropiați/rudele și solicitați-le să nu vă viziteze în următoarele 14 zile. Concediul medical sau scutirea medicală o veți primi la sfârșitul perioadei de autoizolare. Important este ca toți cei aflați în autoizolare la domiciliu să nu părăsească deloc domiciliul pe perioada celor 14 zile și nici să nu primească vizitatori, în caz contrar riscând să-i contaminați și pe alții / să răspândiți virusul, precum și o amendă de până la 200.000 de lei și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului. Nu intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează servicii, alimente sau produse. Păstrați-vă calmul, odihniți-vă și ocupați-vă timpul cu activități care vă fac plăcere (în casă).

Măsuri de igienă? Evitați contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei etc). Curățați și dezinfectați zilnic toate suprafețele pe care le atingeți frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane). Acoperiți-vă gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănutați sau tușiți, sau strănutați și tușiți în pliul cotului. Aruncați batista imediat la coșul de gunoi, în sac de plastic, după care spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde. Aerisiți cât mai bine toate încăperile casei. Spațiile comune ale casei (bucătărie, baie) trebuie să fie bine aerisite! Dacă este posibil, țineți legătura telefonic cu medicul de familie și informați-l asupra evoluției tuturor membrilor familiei.

Unde sunăm? Sunați la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – și acoperiți-vă rapid nasul și gura cu o mască de protecție. De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu pentru urgențe. Atenție: Numărul 112 este DOAR pentru urgențe, deci nu sunați acolo decât pentru o urgență. Pentru informații și recomandări, vă rugăm apelați numerele de mai jos, în funcție de unde vă aflați (în România sau în afara ei). Pentru România: Apelați linia TELVERDE – 0800.800.358 dedicată pentru recomandări și alte informații legate de COVID-19. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Pentru diaspora: Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Dacă apar simptome? În cazul în care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație) sau prezintă orice altă urgență medicală, contactați medicul de familie și/sau sunați la 112. Menționați, obligatoriu, că vă aflați în situația de autoizolare la domiciliu! NU ieșiți din casă pentru a merge la spital! Limitați cât mai mult posibil contactul apropiat (la mai puțin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute) – acoperiți-vă gura și nasul cu batistă când tușiți sau strănutați! Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun imediat, purtați mască de protecție. Așteptați sosirea ambulanței, care vă va transporta până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veți fi izolat până la obținerea rezultatelor. Dacă rezultatul este negativ, veți fi adus înapoi la domiciliu și veți continua autoizolarea până la 14 zile. Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus. Pentru alte urgențe medicale, personalul de la ambulanță / SMURD vor lua deciziile ce se impun în acord cu reprezentanții DSP.

Cum sunt sprijiniți autoizolații? Persoanele aflate în autoizolare pot fi ajutate în aprovizionarea cu apă și alimente de către rude și/sau prieteni. Dacă este necesar, persoanele aflate în autoizolare pot solicita sprijinul comitetelor județene pentru situații de urgență și autorităților locale pentru aprovizionare cu alimente, apă, măști de protecție. Autoritățile locale vor decide, de la caz la caz, modul de operare implicând și organizațiile non-guvernamentale (ex: Crucea Roșie). Dacă ați apelat la comitetele județene pentru situații de urgență și autorități locale pentru aprovizionare cu alimente și bunuri necesare, acestea vă vor fi aduse la domiciliu, respectând măsurile generale recomandate. Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras. Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta. Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei. Pe cât posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.

Poștașii, curierii, furnizorii? Dacă echipele nu au nevoie de semnătura dumneavoastră sau de interacțiune directă, este de preferat să îi rugați să vă lase cele trebuincioase la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei). Dacă este necesar să semnați de primire sau să primiți în casă echipe pentru anumite intervenții (ex: apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă), respectați indicațiile următoare: Înainte de intrarea în locuință a echipelor de intervenții / poștașului / curierului, trebuie să vă asigurați că purtați mască de protecție; Pe timpul interacțiunii, păstrați, pe cât posibil, o distanţă mai mare de 2m între dumneavoastră (persoana izolată) și vizitator; Semnați orice document cu instrument de scris propriu, NU cu cel al vizitatorilor, pentru evitarea contaminării; Persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare pot părăsi domiciliul numai după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom. În aceste cazuri, NU este necesară testarea pentru coronavirus. Persoanele care au intrat în contact direct cu caz confirmat cu COVID-19 vor fi testate în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare. Pot părăsi domiciliul numai dacă rezultatele finale sunt negative. Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic de la DSP, care să ateste că pot reveni în colectivitate. La ieșirea din autoizolare, mergeți în consult la medicul de familie pentru a vă elibera concediul medical și/sau adeverințele pentru școală. Rămâneți vigilenți și respectați în continuare recomandările generale privind prevenirea infecției cu coronavirus sau alt tip de gripă. La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical. Concediul medical va fi eliberat de către medicul de familie, după ieșirea din izolare, în baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverință de la angajator. Conform prevederilor OUG 158/2005 și art. 60 (2) din Normele de aplicare, în cazul concediilor medicale pentru carantină, angajatul nu este obligat să depună la angajator certificatul pentru luna anterioară până în data de 5 a lunii în curs, ci până la sfârșitul lunii în curs. Astfel, angajatul poate depune certificatul pentru concediul medical după ieșirea din izolare/carantină. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul, la fel ca în cazul concediilor medicale acordate pentru o boală obișnuită. Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni și nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii.

GHID SIMPTOME

Care sunt simptomele COVID-19? Cele mai frecvente simptome ale infecției cu COVID-19 sunt: tuse seacă și / sau, febră. Simptome secundare: scurgeri nazale, dificultăți de respirație, durere în gât, dureri musculare, oboseală generală. Ca și în cazul altor boli respiratorii, infecția cu COVID-19 provoacă simptome ușoare. Se pot manifesta mai sever în cazul unor persoane și pot duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Febra este un simptom al unei inflamații, infecții, intoxicații sau al unei alte boli, ce se manifestă prin creșterea temperaturii interne peste valoarea normală a organismului – la adulți 37°C / 37.5°C, la copii 38°C / 38.5°C.

Ce trebuie să faci dacă prezinți simptome? NU mergeți direct la spital sau la medicul de familie! Puteți infecta personalul medical și alți pacienți. Apelați 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu Coronavirus sau ați intrat în contact cu o persoană suspectată de infecție COVID-19. Specificați acest lucru dispecerului. Izolați-vă la domiciliu și evitați contactul cu alte persoane până la sosirea ambulanței.

Când pot să apară simptomele? Perioada medie de incubație este de 5-6 zile, adică perioada dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1-14 zile. Aceste estimări vor fi ajustate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date și studii confirmate clinic. În contextul actual de transmitere intracomunitară, există posibilitatea să fiți infectat și să răspândiți virusul, fără să știți. Fiți responsabili și preveniți această situație, respectând recomandările oficiale ale autorităților, publicate pe această platformă.

GHID TRANSPORT ÎN COMUN

Ce trebuie să știi înainte de a circula cu un mijloc de transport în comun? Folosirea mijloacelor aglomerate de transport public vă poate crește riscul de expunere la coronavirus. Dacă aveţi opţiunea de a merge pe jos sau cu bicicleta, este recomandat să nu folosiţi transportul în comun. Dacă sunteţi în vârstă sau aveți o boală cronică, găsiți mijloace de transport alternative – prezenţa dumneavoastră într-un mijloc de transport poate crește semnificativ riscul de infecție. Încercați să reduceți deplasările în această perioadă, dacă este posibil.

Nu am de ales, trebuie să circul cu un mijloc de transport în comun. Ce pot să fac?Respectați măsurile generale de protecție descrise (spălați des mâinile, dezinfectați suprafețele din preajmă, dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă nasul și gura, nu vă atingeți fața cu mâinile murdare, evitați persoanele bolnave, masca de protecție: doar dacă sunteți bolnav sau în apropierea celor bolnavi, animalele de companie nu sunt un pericol, luați medicamente doar la recomandarea medicului). Evitaţi orele de vârf și autobuzele /tramvaiele / metroul în caz de aglomeraţie. Lăsaţi să treacă autobuzele aglomerate și așteptați unul mai puțin aglomerat. Staţi la minimum 1.5 metri distanţă (cât doi pași mari) de ceilalţi pasageri, dezinfectaţi-vă pe mâini înainte, în timpul şi imediat după călătorie. Folosiţi un şerveţel pentru a vă ţine de bară/mânere sau mănuși de unică folosință. Evitaţi să vă atingeţi faţa și să apropiați telefonul mobil de față/ureche. Așteptați până ajungeți înapoi acasă sau într-un loc unde vă puteți spăla/dezinfecta mâinile.

Ce trebuie să fac după ce cobor din mijlocul de transport în comun? La coborârea din tren, autobuz, metrou sau tramvai încercați să vă dezinfectați cât mai rapid pe mâini (folosind șervețele dezinfectante, un gel dezinfectant, alcoolul sanitar / spirt).

GHID FURNIZORI LA DOMICILIU

Cui se adresează acest ghid? Poștașilor, curierilor, furnizorilor la domiciliu, echipelor de intervenții (apă, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă) și altor categorii de lucrători care intră în contact cu cei autoizolați.

Ce trebuie să fac înainte de a interacționa cu o persoană autoizolată? Deși persoanele aflate în autoizolare sunt în general asimptomatice, cu un potențial scăzut de transmitere a bolii, în special dacă poartă mască de protecție, se recomandă aplicarea următoarelor măsuri de către personalul care trebuie să interacționeze cu acestea: – Asigurați-vă că purtați un echipament minim de protecţie constând în mască de protecție şi că aveți la dumneavoastră un dezinfectant pentru mâini (pe bază de clor sau alcool); – Folosiți dezinfectantul pentru mâini înainte de contactul cu persoana aflată în autoizolare; – Asigurați-vă că instrumentele dumneavoastră (truse de scule, cabluri, instrumente de scris etc) nu sunt contaminate și/sau dezinfectați-le; Înainte de a intra în locuință, solicitați persoanei autoizolate să poarte mască de protecție sau să păstreze o distanță de minim 1 metru în timpul interacțiunii. Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafeţe; dezinfecția în vehiculul de transport se va face de minim două ori în timpul unei ture de lucru, cel puțin prin ștergerea suprafețelor de posibil contact cu mâinile personalului.

Cum mă protejez în timpul interacțiunii cu o persoană aflată în autoizolare? Păstrați, pe cât posibil, o distanţă mai mare de 1 metru faţă de persoana izolată cu care veți interacționa. NU împrumutați obiecte persoanei izolate; chiar și pentru semnarea unor eventuale documente, rugați persoană izolată să semneze cu un instrument de scris propriu. Dacă persoana nu are un instrument de scris propriu și este necesar să semneze, asigurați-vă că dezinfectați instrumentul imediat după folosire, îl aruncați sau îl lăsați persoanei în cauză.

Ce trebuie să fac după interacțiunea cu o persoană aflată în autoizolare? Folosiți dezinfectantul pentru mâini imediat după contactul cu persoana aflată în autoizolare, înainte de a atinge alte suprafețe. Dacă în urma interacțiunii cu o persoană aflată în autoizolare nu vă simțiți bine și începeți să aveți simptome specifice COVID-19. NU mergeți direct la spital sau la medicul de familie. Evitați contactul cu alte persoane, autoizolați-vă, pe cât posibil, apelați 112 și specificați dispecerului că ați intrat în contact cu o persoană autoizolată.

GHID ORGANIZAȚII ȘI COMPANII

Ce măsuri pot lua, ca angajator, înainte ca angajații să vină la muncă? Recomandarea generală a autorităților pentru organizații și companii este decalarea programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloace de transport în comun, în perioada 12-31 martie, cu posibilitate de prelungire. Exemplu de program de începere în trei intervale orare: o parte din angajați să înceapă la 08:00, o parte la 09:00, iar o parte la 10:00. Acest lucru este obligatoriu pentru instituțiile publice. Acolo unde este posibil, se recomandă lucrul de acasă. Asigurați-vă că personalul de curățenie care deservește zona de autoizolare (mai ales toaletă) este instruit în vederea tehnicii de curățenie/dezinfecție a suprafețelor și să poarte echipament de protecție adecvat, mai ales în zona de grup sanitar unde există riscul de contaminare (masca, ochelari, halat de unică folosință, mănuși menajere, botosi). Asigurați-vă că are loc dezinfecția și aprovizionarea tuturor grupurilor sanitare cu săpun, șervețele de unică folosință, dezinfectant, atât înaintea începerii programului de muncă, după încheierea acestuia și ori de câte ori este necesar. Asigurați-vă că are loc dezinfecția tuturor mânerelor ușilor și spațiilor de lucru (birouri, scaune), atât înaintea începerii programului de muncă, după încheierea acestuia și ori de câte ori este necesar. Asigurați angajaților dumneavoastră în permanență măști de protecție, termometre și soluții de curățare echipamente (monitoare, mouse, tastaturi etc.). Afișați și promovați măsurile generale de protecție în lifturi, în grupurile sanitare și la intrarea pe fiecare etaj. Informați angajații despre procedura autoizolării și drepturile lor în timpul acelei perioade.

Ce măsuri pot fi luate pe parcursul programului de muncă? Evitați organizarea de ședințe cu mai mulți angajați în aceeași încăpere, iar dacă se impune organizarea uneia, limitați-vă la cel mult 15 minute și asigurați o distanță de cel puțin 1m între participanți. Monitorizați starea generală și temperatura tuturor angajaților prezenți minimum o dată pe zi. În cazul în care se identifică persoane care prezintă simptome sugestive pentru infecția cu coronavirus (febră, tuse, dificultate în respirație), apelați de urgență 112 și nu vă panicați! Așteptați sosirea ambulanței, care va transporta suspecții de infecție până la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo vor fi izolați până la obținerea rezultatelor. Dacă rezultatul este negativ, angajații vor fi conduși la domiciliu și vor continua autoizolarea până la 14 zile. Dacă rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.

GHID CĂLĂTORIE

Ce trebuie să știu dacă planific o călătorie în țară sau în/din străinătate? Indiferent de destinație, vârstă sau starea generală de sănătate, dacă călătoria dvs. nu este esențială, luați în considerare amânarea călătoriei. Există un risc mai mare de a contracta COVID-19 călătorind: puteți intra în contact cu mai multe persoane decât de obicei, inclusiv în timpul zborurilor cu cursă lungă și pe aeroporturile aglomerate. Sistemele și rețelele de asistență medicală din unele țări pot avea capacitate și proceduri diferite pentru a sprijinii cetățenii străini. Călătoria în străinătate a devenit mai complexă și imprevizibilă: multe țări introduc restricții de intrare sau de circulație. Acestea se schimbă des și rapid. Planurile dvs. de călătorie pot fi perturbate. Este posibil să fiți plasat în carantină sau să vă fie chiar refuzată intrarea în unele țări. Gândiți-vă la ce poate însemna acest lucru pentru sănătatea dvs., precum și responsabilitățile de familie, de muncă sau de studiu. Contactați compania aeriană, agentul de turism sau compania de asigurări pentru a discuta planurile și opțiunile dvs. de călătorie pentru anularea sau amânarea rezervărilor curente. Zonele roșii impun intrarea direct în carantină în zone desemnate, în timp ce zonele galbene (statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19) impun autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile. Lista zonelor de risc (galbene și roșii) se actualizează de fiecare dată când este nevoie și poate fi consultată pe pagina Centrului Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile sub titulatura: „Lista zone afectate”. În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Ce trebuie să facă dacă mă aflu în străinătate și am nevoie de mai multe informații? Dacă vă aflați în diaspora, urmați sfaturile autorităților locale și măsurile generale de protecție pentru a reduce riscul de expunere la coronavirus. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor: +4021.320.20.20.

Ce măsuri trebuie să îmi iau pe parcursul călătoriei cu avionul? În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție (spălați des mâinile, dezinfectați suprafețele din preajmă, dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă nasul și gura, nu vă atingeți fața cu mâinile murdare, evitați persoanele bolnave, masca de protecție: doar dacă sunteți bolnav sau în apropierea celor bolnavi, luați medicamente doar la recomandarea medicului). În avion veți fi forțați să stați foarte aproape de alte persoane – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră. Evitați atingerea suprafețelor din jurul dumneavoastră cu mâinile. Folosiți dezinfectant ori de câte ori este necesar. Evitați plata cu bancnote și optați pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuși, sunteți nevoiți să achitați cash și primiți rest bancnote, asigurați-vă că vă dezinfectați pe mâini imediat după ce ați efectuat plata. Consumați alimente și băuturi doar din recipiente de unică folosință, deschise în fața dumneavoastră. Dacă zborul dumneavoastră are escală și considerați că vă simțiți rău și este prezentați simptome COVID-19, NU continuați călătoria și adresați-vă imediat la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie.

Ce măsuri trebuie să îmi iau pe parcursul călătoriei cu tren/autocar/microbuz? În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție. Pe timpul călătoriei cu tren/autocar, de regulă veți fi mult mai apropiat de alți călători – este esențial să aveți și mai multă grijă de dumneavoastră. Dacă aveți posibilitatea și trenul/autocarul este liber, alege un loc în care să nu stai foarte aproape de alte persoane. În timpul pauzelor efectuate în stații, gări/autogări, este recomandat să respectați aceleași măsuri generale de protecție. Dacă sunteți fumători, asigurați-vă că mâinile sunt spălate bine cu săpun/dezinfectate atât înainte de a fuma, cât și după ce ați fumat și reveniți în autocar.

Ce măsuri trebuie să îmi iau pe parcursul călătoriei cu mașina personală? În general, în această perioadă, este recomandată respectarea măsurilor generale de protecție. Dacă totuși călătoriți cu mașina personală, asigurați-vă că aveți o soluție dezinfectantă și multiple lavete pentru curățarea suprafețelor cel mai des atinse / folosite în mașină (volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete). Dacă veți călători singur, vă va fi puțin mai ușor în privința respectării regulilor și protejării. Dacă veți călători alături de alți pasageri, asigurați-vă că nu beți și nu mâncați din același recipient și aveți grijă să nu strănutați/tușiți în direcția persoanei respective. Dezinfectați ori de câte ori este necesar suprafețele din mașină pe care le veți atinge în mod constant: volan, schimbător, bord, uși/mânere/manete.

Ce trebuie să fac dacă nu mă simt bine când sosesc pe aeroport/vamă? NU mințiți cu privire la locul din care veniți. Este foarte important să completați corect chestionarul în care declarați pe propria răspundere locul de îmbarcare și cel de destinație. Dacă prezentaţi febră, tuse şi/sau dificultate la respiraţie: la sosirea pe aeroport – păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de celelalte persoane și prezentaţi-vă de urgență la cabinetul medical al aeroportului, menţionând istoricul de călătorie, personalul ar trebui să știe să vă îndrume corespunzător, iar la sosirea în vamă – evitați contactul cu alte persoane și anunțați imediat echipajele medicale prezente, care vă vor ghida corespunzător.

Ce fac dacă prezint simptome după revenirea în țară? NU mergeți direct la spital sau la medicul de familie! Puteți infecta personalul medical și pacienții. Apelați 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu Coronavirus sau ați intrat în contact cu o persoană suspectată de infecție COVID-19. Specificați acest lucru dispecerului. Izolați-vă la domiciliu și evitați contactul cu alte persoane până la sosirea ambulanțe.

ATENȚIE !

Vaccinul antigripal nu favorizează și nici nu protejează contra COVID-19 deoarece este vorba despre doua virusuri diferite;

– Chiar și cei care nu manifestă simptome pot fi infectați cu coronavirus și pot transmite infecția mai departe;

– Picăturile eliminate când cineva infectat cu COVID-19 vorbește, strănută sau tușește pot transmite coronavirusul celor din jur;

– Măștile confecționate din pânză, bumbac, tifon nu sunt eficiente în protecția față de coronavirus;

– Gravidele sunt puse în pericol de COVID-19.Se recomandă precauție sporită și distanțare socială riguroasă;

Vindecarea infecției cu coronavirus poate dura între 2 și 6 săpămâni;

– Nu există dovezi care să ateste că o persoană poate să se reinfecteze cu noul coronavirus;

– Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (de exemplu, au o temperatură a corpului mult mai mare față de cât este normal) din cauza infecției cu COVID-19. Cu toate acestea, nu pot detecta persoanele care sunt infectate, dar care nu au febră, pentru că este nevoie de 2-10 zile ca persoanele care sunt infectate să devină bolnave și să facă febră;

Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru protejarea împotriva COVID-19; Pentru a vă proteja împotriva noului Coronavirus este recomandat să vă curățați mâinile, spălându-vă temeinic cu apă și săpun sau folosind soluții antibacteriene pe bază de alcool. După ce v-ați spălat mâinile cu apă și săpun, uscați-le folosind șervețele de hârtie sau un uscător cu aer cald.

– Nu există dovezi care să susțină transmiterea prin intermediul fructelor și legumelor neambalate. Chiar și așa, spălați bine fructele și legumele!;

– Coronavirusul poate rezista până la cateva ore pe diferite suprafețe, in funcție de mai multe condiții: tipul suprafeței (plastic, hârtie, carton, metal etc.), temperatură și umiditate.

APEL CĂTRE DONATORII DE SÂNGE

România are mare nevoie de donatori de sânge! Donarea de sânge se realizează în condiții de siguranță, luându-se măsuri suplimentare pentru a împiedica transmiterea coronavirusului.

CINE POT FI CONTACȚI DE CORONAVIRUS

– Orice persoană care locuiește cu un caz de COVID-19, care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex.strângere de mâna neurmată de igiena mâinilor), care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex.în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejata de mănușă), care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durata de peste 15 minute, care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasa, sala de ședințe, sala de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m.

 – orice persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție;

DIFERENȚA ÎNTRE CARANTINĂ ȘI AUTOIZOLARE

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Ea va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se face la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată și se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă, au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19), membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.

Roxana Neagu, Florentin Radu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014