Codul Fiscal reglementeaza sistemul fiscal din Romania, iar acesta include mai mult taxe si impozite pe venituri, pe care contribuabilii trebuie sa le plateasca. Este extrem de important sa intelegem cum functioneaza acestea, pentru a evita penalizarile.
Cum functioneaza impozitul pe venit in Romania?
Impozitul pe venit in Romania este stabilit la 10% pe venituri din salarii, chirii, pensii, investitii si activitati independente. Insa acest impozit se aplica la venitul net, nu la cel brut. De exemplu, daca ai un salariu NET de 3000 de LEI (salariu brut de 5091 LEI), impozitul se va aplica la suma de 3000 LEI.
Plata acestui impozit se face lunar, in cazul in care venitul este din salariu, si anual sau trimestrial pentru celelalte categorii de venituri.
In cazul in care veniturile tale nete depasesc valoarea unui salariu minim, atunci esti obligat sa completezi si sa depui la ANAF Declaratia Unica, documentul in care iti declari veniturile si contributiile pe care le datorezi statului. Aceasta Declaratie Unica se depune anual.
Impozite pe venit in functie de domeniul de activitate
Mentionam mai sus ca impozitul pe venituri se aplica pentru mai multe categorii. In continuare, iti voi vorbi mai pe larg despre acestea.
Salarii
Asa cum spuneam si putin mai sus, impozitul pe venit este stabilit ca si cota unica de 10% aplicata venitului brut din salariu. In acest caz, angajatorul este cel responsabil de retinerea impozitului si virarea acestuia catre bugetul de stat al Romaniei.
Pe langa acest impozit de 10%, salariu este supus si altor contributii:
CAS – contributie pentru asigurari sociale pentru pensii – se retine 25% din venitul brut
CASS – contributie pentru asigurari sociale de sanatate – se retine 10% din venitul brut
CAM – contributie asiguratorie pentru munca – este suportata de catre angajator si este stabilita la 2.25%
Insa asa cum spuneam si mai sus, angajatul nu trebuie sa faca nimic pentru plata acestor impozite. Angajatorul este cel care trebuie sa retina la sursa si sa le vireze catre stat toate aceste impozite si contributii.
Jocuri de noroc
In anul 2022, a intrat in vigoare noua lege despre impozitul pe jocuri de noroc. Desi initial se spusese ca veniturile obtinute din jocuri de noroc vor fi impozitate cu 40%, Guvernul a stabilit, in sedintele cu reprezentantii din industrie, ca veniturile din gambling vor fi impozitate conform urmatoarei grile, asa spune site-ul cazino-uri.ro.
Pentru retragerile de pana in 10.000 de LEI – se va retine la sursa un impozit de 3%
Pentru retrageri intre 10.001 LEI si 66.750 LEI inclusiv – se va retine la sursa un impozit de 300 LEI + 20% din ceea ce depaseste suma de 10.000 de LEI
Pentru retrageri de peste 66.750 LEI – se va retine la sursa un impozit de 11.650 LEI + 40% din ceea ce depaseste suma de 66.750 LEI.
Deoarece impozitul este retinut la sursa (de catre cazino), jucatorul care retrage banii primeste doar venitul net (suma retrasa – impozitul datorat).
Asadar, de exemplu, daca retragi 10.000 de LEI, vei primi dar 9700 de LEI, deoarece 300 vor fi retinuti de catre cazino si virati catre bugetul de stat al Romaniei.
Activitati independente
Veniturile obtinute din activitatile independente sunt impozitate cu aceeasi cota unica de 10% din venitul net. In functie de incasari, activitatile independente pot fi taxate astfel:
Impozit pe venit – 10% din venitul net lunar
CAS (25%) – doar daca veniturile tale depasesc cel putin 12 salarii minime brute pe economie pe an
CASS (10%) – daca venitul tau anual depaseste cel putin 6 salarii minime brute
Daca realizezi venituri din activitati independente, atunci trebuie sa completezi Declaratia Unica prin care iti declari veniturile si sa o depui la ANAF.
Investitii
Si veniturile din investitii sunt supuse taxelor si impozitelor. Veniturile din investitii includ dividende, sume de bani obtinute prin dobanzi bancare, tranzactii pe bursa.
Dividende – impozitul pe dividende este de 8%. Se aplica si CASS de 10% daca veniturile pe care le obtii din dividende depasesc cel putin 6 salarii minime pe an.
Dobanzi – retinerea se face la sursa. Impozitul pe venit din dobanzi este stabilit la 10%
Altele
Exista si alte tipuri de venituri care pot fi impozitate, asa cum spuneam si mai sus in acest articol.
Chirii – veniturile din chirii sunt impozitate cu 10% din valoarea neta si se poate aplica si CASS e 10% daca aceste venituri anuale depasesc cel putin 6 salarii minime brute
Contracte cu drepturi de autor – veniturile obtinute din drepturile de autor sunt impozitate cu 10% din veniturile nete.
Criptomonede – tranzactiile cu criptomonede sunt extrem de intalnite in anul 2024. In Romania, veniturile obtinute din tranzactionarea cu criptomonede sunt impozitate cu 10%. Acest impozit este aplicat strict profitului obtinut.
In concluzie, impozitarea in Romania depinde in functie de tipul de venit si de pragurile stabilite de lege. De la salarii si pana la venituri realizate din jocuri de noroc sau activitati independente, fiecare categorie de venit are reguli fiscale specifice.