Deși poate părea o operațiune floare la ureche, care nu pare neapărat necesară, curățarea unei mașini de spălat rufe este un lucru pe care ar trebui să îl faci mai des decât crezi, pentru a evita ca ea să adune bacterii care îți pot amenința sănătatea.
Asta pentru că o mașină de spălat rufe curăță hainele, dar nu le sterilizează, ceea ce poate fi o problema în special dacă ai copii mici, ale căror lenjerii pot conține materii fecale ce pot rămâne prinse în interiorul mașinii de spălat. Cel mai probabil, ele vor ajunge pe toate hainele la următoarea spălare.
Pentru a evita acest lucru, e nevoie de o curățare regulată a mașinii de spălat. Beko, producătorul renumit de mașini de spălat rufe, îți explică cum să faci acest lucru în mod corect și cât de des este necesară.
Cât de des ar trebui efectuată igienizarea
Ca regulă generală, dacă folosești mașina de spălat rufe de aproximativ două ori pe săptămână, ar trebui să cureți interiorul și exteriorul aproximativ o dată pe lună.
Dacă mașina ta de spălat este albă, vei observa depunerile mai ușor. În jurul garniturii vei putea observa dungi negre care nu sunt pete de la hainele tale, ci microbi. Dacă observi acele urme sau un miros neplăcut venind din mașina de spălat rufe, e evident timpul pentru o curățare.
Etapele curățării mașinii de spălat
Curățarea mașinii cuprinde două etape principale: curățarea internă (igienizarea cuvei, ușii, tamburului și compartimentelor pentru detergent și balsam) și cea externă (igienizarea furtunurilor de alimentare și evacuare).
Primul pas este curățarea cuvei, care poate fi făcută folosind diferite soluții de curățare; trebuie să introduci soluția în compartimentul pentru detergent și apoi să pornești mașina de spălat rufe fără haine, la o temperatură de 60 de grade Celsius.
Pentru următorii pași ai grijă să scoți mașina de spălat rufe din priză pentru a preveni eventualele accidentări.
Folosește un burete înmuiat în soluție de curățat pentru a curăța resturile rămase în interiorul cuvei, dar mai ales pe garnitura din jurul ei.
Scoate sertarul pentru detergent și balsam, curăță-l cu buretele și clătește-l sub un jet de apă fierbinte; așteaptă să se usuce înainte să îl introduci înapoi.
Exteriorul mașinii poate fi șters tot cu soluție; insistă în jurul ușii, unde pot exista depuneri de bacterii.
Pentru a curăța furtunurile, va trebui să le demontezi cu atenție; le poți scufunda într-o soluție formată din apă și detergent lichid. După ce le lași la înmuiat pentru aproximativ două ore, le poți clăti. E important să le lași să se usuce complet înainte să le montezi înapoi.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.