Asa am îndraznit sa-l numesc pe Dumitru Zaharia, unul dintre cei mai importanti istorici bacauani, cu certe rasfrângeri nationale si europene. Sa reamintim: Gh.Sincai (1754-1816), corifeu al scolii Ardelene, a tinut sa mearga la sursa pentru a afla adevarul privitor la originea latina a limbii si poporului român.
A studiat la Institutul/Colegiul „De Propaganda Fide“ din Roma (1774-1779) si la Facultatea Juridica din Viena (1779-1780) si a argumentat, împreuna cu Samuil Micu si Petru Maior, dreptul românilor de a fi stapâni pe pamântul transilvanean. D. Zaharia, în zilele noastre, a zabovit în fata documentelor aflate în fondurile arhivistice din Italia si Vatican nu mai putin de 13 ani (1967-1980), interesându-se în special de originea populatiei romano-catolice din Moldova. La Arhivele Nationale din Bucuresti se afla 220 de role rezultate din microfilmarea documentelor respective de catre cercetatorul bacauan.
Despre o parte a acestei aventuri intelectuale si stiintifice le-a vorbit studentilor Facultatii de Litere în cadrul unei întâlniri de neuitat, odata cu lansarea cartii sale „Bacau – istorie adevarata“ (2013). Auditoriul a fost unul avizat: filologii din anul I tocmai au încheiat (în ianuarie-februarie a.c.) partea practica a cursului de dialectologie, vizitând satele cu populatie preponderent catolica din judetele Bacau, Neamt, Iasi, Vrancea, Vaslui, aplicând o secventa (359 de întrebari) din chestionarul specializat al Academiei Române si înregistrând audio sau video raspunsurile.
Vestea nu avea decât sa-l încânte pe Dumitru Zaharia, care un deceniu (din 1964, „pâna la desfiintare“) a predat istoria moderna si contemporana la fostul Institut Pedagogic de 3 Ani din Bacau. Actiunea a fost initiata de Societatea Cultural-Stiintifica „Vasile Alecsandri“ Bacau.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.