Am invatat la scoala, pe vremuri, ca trebuie sa stabilesti genul proxim si diferenta specifica atunci când vrei sa definesti un fenomen, un obiect, o stare sau o fiinta. Sa-l definesti ca sa-l intelegi. O stare de disconfort m-a facut sa ma intreb, zilele trecute, daca eu nu sunt normala sau lumea asta, in care traiesc, nu este.
Ca sa aflu adevarul asupra starii de normalitate am cautat genul proxim. Si nu l-am gasit. Asa incât, in loc sa o definesc, am incercat sa o descriu. „O zi normala” are milioane de variante individuale, dar am putea extrage câteva modele. Cum arata, asadar, o zi normala, adica obisnuita, fireasca?
Sarim peste partea cu trezirea. Ora 8,30, subiecte discutate la cafea, intre colegi. Exemplul nr. 1: vedeta batuta, patriciu parasit, Omar adus, ascuns, fezandat, disputa intre palate, interceptari, du tu mapa la semnat!
Exemplul nr. 2: preturi mari, salarii mici, „mama lor”, odrasla a luat Bac-ul, a plecat la mare, mâine pun castraveti, azi trebuie sa termin proiectul…
Exemplul nr. 3: cine negociaza cu furnizorii, unde va fi reparat utilajul, cât va costa curentul etc. Am putea continua cu temele de la ora 10, când e programat micul dejun, cu cele care impaneaza programul de munca si de odihna pâna la ora 14, când toata lumea e deja epuizata, si cu framântarile care preced startul spre casa. Bugetar sau privat, angajat sau patron, fiecare are normalitatea lui. La 16 fara un sfert, unii se trezesc la viata si strâng dosarele cu o graba bucuroasa, altii isi spun in gând “stau pâna termin”.
In privinta veniturilor, diferentele nu sunt mari, netezite fiind de ciupeli, bacsisuri, câfuri… Asa arata normalitatea individuala. Cea colectiva, a natiei, asa cum se vede la tv, e cam la fel: presedintele a acuzat, premierul a replicat, o odrasla a ramas fara permis, minerii fac greva, cresc preturile, scad salariile, fmi ne da ori nu ne da…
Exista si o normalitate in care cei care muncesc bine traiesc bine, asistentele si medicii nu pleaca peste ocean, micile afaceri nu provoaca insomnii, turistii straini admira si poienile, si autostrazile, guvernantii, fiind ocupati, apar rar la televizor… Alte norme, alta definitie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.