2 noiembrie 2024

Gala Premiilor Revistei ATENEU – 2015

Gala Premiilor Revistei Ateneu a fost precedata, ca in fiecare an, de un colocviu al oamenilor de litere din judet si din tara. Anul acesta, Colocviile…au adus o noutate: barbatii au fost pusi in banci – au avut cuvântul femeile. Femeile romanciere, femeile poete, critici literari.

Ideea s-a nascut, dupa cu a precizat de la inceput Adrian Jicu, moderatorul colocviului, plecând de la vesnica controversa, disputa – niciodata transate – alimentate periodic si de critica noastra: literatura feminina vs. literatura masculina. Exclusivist, dar nu fenimist, la Colocviul “Portrete de grup cu scriitoare de astazi”, gazduit de Biblioteca Universitatii “Vasile Alecsandri”, au fost invitate Gabriela Adamesteanu, Bianca-Burta Cernat, Svetlana Cârstean, Andreea Mironescu, Florina Pirjol, Doina Rusti, Elena Ciobanu, Doamne ale literaturii române, Doamne reprezentative ale literaturii române, a corijat un barbat din sala. Care sunt diferentele dintre literatura semnata de femei, exista asemenea diferente, sunt teme specifice, limbaje care fac diferenta, sunt femeile de litere egale cu barbatii in abordarile critice, mai transpare misoginismul in opinii (scrise sau vorbite)?



Acestea au fost câteva teme puse in dezbatere de organizatori. Prima la catalog a fost Gabriela Adamesteanu, scriitoare, traducatoare si jurnalista, originara din Tg. Ocna, care a adus in discutie, in maniera proprie, o serie de diferente, daca nu intre sexe, cu siguranta intre generatii (traditionalisti si modernisti). “Stilistic nu poate fi vorba de diferente, iar daca sunt, ele apartin criticilor. Romancieri si romanciere este o tema pasagera in mediul literar, iar daca o abordam astazi, o facem pentru frumusetea dezbaterii”, a spus decana de vârsta a invitatelor. Doina Rusti, romanciera de mare succes, premiata de USR si Academia Româna, fire polemica, a intrat “in tema” cu o afirmatie care a surprins: “Eu nu vad si nu pot sa fac asemenea diferentieri. Eu nu citesc un roman, o poezie dupa semnatura: citesc pur si simplu o literatura buna”, a sintetizat romanciera Doina Rusti.

“Mi-a venit o idee: vom organiza si noi, femeile, un colocviu despre literatura barbatilor. Indiferent de perioada, de secol, masculinul si femininul circula cum vor ele prin literatura, interesant este ca si misoginii circula liberi, insa problema pe care o puneti in discutie subzista doar la modul teoretic”, a spus si Svetlana Cârstean, concluzia fiind ca, peste tot, avem literatura buna si literatura mai putin buna, nu exista literatura cu papion si literatura cu cercei, cu subtile nuante fiind de acord si celelalte participante. A fost un colocviu care, cu siguranta, va avea ecou in presa de specialitate, chiar daca tema a fost un pretext, in final dovedindu-se a fi un frumos omagiu adus femeilor scriitoare din România.

Sase premii, pentru sase Doamne

Dupa amiaza, la Centrul International de Cultura si Arte s-a desfasurat ceremonia de decernare a Premiilor Revistei Ateneu pentru anul 2015. Juriul, conform traditiei, a fost format din redactorii revistei, care, fideli ideii care i-a calauzit dintru inceput, au nominnalizat si au premiat doar scriitoare, doamne, mame (exista si o literatura a mamelor), din diferite generatii. Marele Premiu “George Bacovia” al Revistei ATENEU a fost atribuit, pentru intreaga activitate (de pâna acum) romancierei Gabriela Adamesteanu. Premiul pentru Proza – Doina Rusti (“Manuscrisul fanariot”), Premiul pentru Poezie – Svetlana Cârstean (“Gravitatie”), Premiul pentru critica si istorie literara – Bianca – Burta Cernat (pentru intreaga activitate). Consecvent, juriul a acordat si doua premii pentru debut, Florina Pirjol (“Carte cu identitati”) si Andreea Mironescu (“Afacerea clasicilor…”).

“Anul 2015 a fost unul bogat din punct de vedere literar. Juriul a avut dificila misiune de a stabili, cu argumentele valorii cele sase premii. Pentru prima data, acordam Premiul “George Bacovia”, ca omagiu adus marelui poet bacauan. Ii felicit pe toti premiantii”, a spus Carmen Mihalache, director al revistei Ateneu.

Ca o incununare a intregii manifestari, publicul a fost martor si la lansarea recentului volum de proza “Anii romantici”, Editura Polirom, semnat de Gabriela Adamesteanu, care a beneficiat de o riguroasa si interesanta prezentare a criticului Vasile Spiridon.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img