5 noiembrie 2024

Gala Premiilor la Universitatea „George Bacovia”

Profesorul Dumitru Marius Paraschivescu a primit Medalia „Dimitrie Cantemir”

Moment aniversar la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. Premii, diplome, mulțumiri, emoții, amintiri, bilanț.



Un eveniment de înaltă ținută la care au participat oameni de cultură, profesori universitari, colaboratori, reprezentanți ai autorităților publice, oaspeți de onoare, invitați speciali, studenți, prieteni, toți cei care au contribuit la Proiectul universitar „Bacovia” în decursul celor 25 de ani de activitate a acestei prestigioase instituții de învătământ superior din Bacău.

Ora 13. Vineri, 10 noiembrie 2017. Sala Senatului Universității „George Bacovia”.

Lumea academică băcăuană s-a reunit pentru o Gală a Premiilor, o manifestare de suflet, cu invitați de suflet, care au contribuit cu toții la activitățile desfășurate în slujba idealurilor de progres și promovare a valorilor intelectuale ce au avut loc, de-a lungul timpului, în Universitatea „George Bacovia”.

„Astăzi, aici, în Sala Senatului, vor avea loc două momente deosebite, pe care le-am unit în cadrul acestei manifestări aniversare, pentru că practic azi avem doi sărbătoriți importanți.

Primul sărbătorit este chiar instituția noastră, Universitatea «George Bacovia», care, iată, a împlinit anul acesta 25 de ani de la înființare, iar doilea sărbătorit al nostru este domnul profesor universitar doctor Dumitru Marius Paraschivescu, care va primi cea mai înaltă distincție a Academiei de Științe a Republicii Moldova – Medalia «Dimitrie Cantemir» pentru întreaga sa activitate, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani”, a declarat chiar de la începutul întâlnirii prof. univ. dr. Neculai Lupu, rectorul Universității „George Bacovia” din Bacău.

Diplome aniversare

Așadar, în semn de mulțumire, recunoștință și respect s-au oferit, într-o Gală a premiilor, diplome aniversare pentru toți cei care s-au implicat în crearea acestui proiect universitar, în susținerea și dezvoltarea sa.

Primii premianți, prin plachete și diplome aniversare, au fost fondatorii acestei universități – prof. univ. dr. Dumitru Bontaș (fost rector și actual președinte al Consiliului de Administrație), prof. univ. dr. Dumitru Marius Paraschivescu și prof. univ. dr. Toader Gherasim, cei care, în anul 1992, au pus bazele înființării acestei instituții de învățământ superior din Bacău, prima universitate particulară din acea vreme.

Au urmat profesorii care s-au retras din activitate, dar care au rămas alături de universitate: prof. univ. dr. Viorica Paraschivescu, prof. univ. dr. Willi Păvăloaia, prof. univ. dr. Constantin Cojocaru (fost decan), prof. univ. dr. Ioan Belei, prof. univ. dr. Ștefan Munteanu, prof. univ. dr. Tatiana Puiu (fost rector și acum profesor asociat), conf. univ. dr. Ioan Ciochină Barbu (fost decan).

Oaspeți speciali: constructorul și arhitectul

Oaspeți speciali au fost Sergiu Sechelariu și Constantin Amâiei, cei care au proiectat și construit această universitate, care au primit, de asemenea, diplome aniversare din parte prof.univ.dr. Dumitru Marius Parachivescu, într-un moment în care, așa cum însuși Sergiu Sechelariu a declarat emoționat, „nu îl putem uita pe Dumitru Sechelariu și îi mulțumim de acolo, de unde este, pentru tot ce a făcut”, pentru că a fost cel care „a crezut în acest proiect, a ajutat enorm la ridicarea și dezvoltarea lui”, după cum a completat și rectorul Neculai Lupu.

„Așa este. E momentul să îl amintim aici, la acest moment de bilanț, și pe fostul primar Dumitru Sechelariu, cel care ne-a oferit posibilitatea de a ridica această frumoasă clădire.

A făcut multe pentru universitatea noastră, așa cum mulți oameni din adminstrație ar fi putut să facă, dar nu au găsit timp. Fără Dumitru Sechelariu poate că am fi înfăptuit acest proiect, dar… mai greu”, a mai spus prof. univ.dr. Neculai Lupu.

Recunoștințe și pentru o delegație de academicieni de la Chișinău

Au urmat apoi mulțumiri și premii pentru o delegație de academicieni veniți din Republica Moldova, respectiv academician Aurelian Gulea – membru al Academiei de Științe Moldova, dar și membru de onoare al comunității academice băcăuane, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, dar și al universităților din Bucureşti şi Bacău, acad. Ioan Toderaș și acad. Valeriu Rudic – membri titulari ai Academiei de Științe Moldova, alături de dr. ing. Valeriu Bogdan, care au primit și câte un exemplar din cartea universară a Universității „George Bacovia”, dar și ultimele două numere ale revistei editate de această instituție.

Premii pentru toți colaboratorii

Au mai fost oferite diplome de onoare și aniversare prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, actualul rector al Universității „Vasile Alecsandri”, dar și foștilor rectori – profesorii Valentin Nedeff (acum președinte al Senatului acestei instituții), Victor Blănuță și Gogu Gheorghiță.

Au urmat apoi diplome aniversare oferite, pe rând, dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, profesor universitar și Doctor Honoris Causa al Universității „George Bacovia”, Georgeta Cute, Daniela Burlacu, Manuel Pleșa, Gheorghe Antohi – fost președinte al Societății Agricola Internațional, Leonida Popescu, actualul deputat și fost prefect Tudorița Lungu, dar și jurnaliștilor Roxana Neagu și Gheorghe Bălțătescu (Deșteptarea), Cornel Cepariu (Agerpres), Gabriel Pop (Radio România Actualități) și Sebi Șufariu (Tele1 Bacău).

Diplome aniversare vor fi înmânate și tuturor cadrelor didactice din universitate, dar într-un alt moment festiv care va avea loc săptămâna viitoare.

Omul zilei: profesorul universitar doctor Dumitru Marius Parachivescu

După un discurs emoționant al lectorului univ. dr. Gabriela Fotache, care i-a oferit prof. univ. dr. Dumitru Paraschivescu, tot la ceas aniversar, diploma Revistei „Economy Transdisciplinarity Cognition”, al cărui redactor șef este, și premiul „Dumitru Rusu”, după un Laudațio al fostului student Florin Radu, acum și el cadru didactic în marea familie universitară bacoviană, a venit și cel mai frumos moment al zilei – conferirea Medaliei „Dimitrie Cantemir” din partea Academiei de Științe a Moldovei profesorului universitar doctor Dumitru Marius Paraschivescu „pentru contribuția științifică și academică de excelență și în legătură cu aniversarea a 70 de ani de la naștere”, așa cum este scris pe brevetul medaliei, semnat de academicianul Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei.

„Domnul profesor Paraschivescu a contribuit foarte mult la pregătirea cadrelor didactice ale universităților din Republica Moldova, a recenzat teze de doctorat, a avut o colaborare foarte strânsă cu instituțiile academice. Îl stimăm foarte mult pentru că este omul potrivit, la locul potrivit. Este un savant recunoscut, nu numai în România, ci și departe de hotarele ei.

L-am întâlnit și la anumite saloane științifice, de inventică și cercetare, fie de la Geneva sau de la Bruxelles. L-am urmărit cu interes mereu, i-am urmărit lucrările științifice, iar această distincție tocmai de aceea i-a fost conferită prin hotărârea Consiliului Suprem al Academiei de Științe din Moldova, care a apreciat întreaga dumnealui activitate”, a declarat academicianul Aurelian Gulea.

Distincția „Dimitrie Cantemir” este cea mai înaltă distincție a Academiei de Științe din Moldova, care se acordă colaboratorilor științifici cu titlul de doctor în științe, doctor habilitat, membru corespondent sau membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, precum și colectivelor intituțiilor de cercetare, pentru realizarea cercetărilor științifice fundamentale și aplicative de excelență în domeniul științei, culturii și artei, implementarea în economia națională a materialelor noi și a tehnologiilor avansate, recunoașterea performanțelor obținute de către comunitatea științifică internațională. Această distincție a mai fost oferită de Academia de Științe a Moldovei și scriitorilor, marilor savanți și cercetătorilor, dar și fostului președinte al României, Emil Constantinescu, în 2011, și Principesei Margareta a României, în 2013.

„Sunt emoționat, dar și bucuros. E un moment frumos pentru mine, dar și greu, pentru că este ziua în care văd lucrurile bune, dar și pe cele rele, pe care le-am făcut. E un moment de bilanț, în care realizez că marea satisfacție a vieții mele este că am fost apropiat de oamenii pe care, prin formația pe care o am, a trebuit să îi cresc și să le transmit ceva.

Poate că această distincție nu este numai meritul meu, cu și al colegilor mei, care mereu au fost alături de mine, dar, mai ales, al tinerilor pe care i-am pregătit, în toată perioada de apogeu a carierei mele. Mulțumesc conducerii Academiei de Științe a Moldovei pentru încrederea și deosebita recunoaștere pe care mi-au arătat-o prin acordarea acestei distincții. Vă mulțumesc tuturor pentru întreaga considerație pe care o aveți față de mine”, a declarat, la finalul momentului aniversar, profesorul Dumitru Marius Paraschivescu.

Întreaga manifestare a încheiat seria activităților omagiale, științifice și culturale, pe care Universitatea „George Bacovia” din Bacău le-a derulat anul acesta, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființare.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri