21 septembrie 2024
EvenimentGala Premiilor de Excelenta ale Centrului Cultural “George Apostu”

Gala Premiilor de Excelenta ale Centrului Cultural “George Apostu”

Fiecare inseamna ceva prin ceea ce daruieste

In incheierea Conferintei Nationale de Estetica, care si-a desfasurat lucrarile in perioada 21-23 noiembrie 2012, in organizarea Centrului de Cultura “George Apostu” din Bacau, in parteneriat cu Academia Româna, Universitatea “George Bacovia” si Inspectoratul Scolar Judetean, vineri seara, de la ora 17.30, la Sala ATENEU a avut loc decernarea Diplomei de Excelenta si a Premiului Centrului International de Cultura si Arta pe anul 2012. Ceremonia a fost deschisa de Geo Popa, directorul Centrului, care a adus un omagiu Omului, oamenilor haraziti sa zideasca, celor care pun temelii pentru azi, dar si pentru mâine, ale caror nume vor dainui in litera, imagine si sunet: artisti, scriitori, muzicieni, filosofi, dascali, cercetatori, creatori de frumos.
Multi dintre acestia au fost zilele acestea in Bacau, invitati de comunitatea culturala pentru a innobila cu personalitatea si creatiile lor continutul unei manifestari devenite traditie. Au fost rostite nume care inseamna si semnifica contributii importante pentru cultura româna, nume imbracate in epitete, comparatii si atribute, dar mai ales incrustate pe opere.



Omul este fauritorul artei

Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura “George Apostu” Bacau au fost acordate academicianului Alexandru SURDU, presedintele Sectiei de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Române, pentru contributia determinanta si originalitate in constituirea unui sistem filosofic propriu in domeniul culturii si logicii. Un impresionant Laudatio a fost rostit de prof.univ.dr. Marin Aiftinca, care a trecut in revista activitatea filosofului român, colaborator al lui Constantin Noica si Dan Badarau, contributii importante la istoria logicii, logica traditionala si simbolica, fundamentele stiintelor, filosofia artei, istoria filosofiei. A publicat peste 350 de lucrari stiintifice, mai multe editii critice asupra operelor lui Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Athanase Joja, Stefan Odobleja, Lucian Blaga, Alexandru Bogza, membru al numeroase asociatii si institute de presigiu din tara si de peste hotare.

Omul care celebreaza muzica obârsiilor

Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura “George Apostu” au fost acordate si interpretului si pastratorului valorilor traditionale ale poporului român, dr. in muzica Grigore LESE, pentru descoperirea si promovarea fara odihna a muzicii traditionale românesti. Laudatio a fost prezentat de dr. Virgil Stefan Nitulescu – director al Muzeului Taranului Român. Nascut in Tara Lapusului, a inceput sa cânte la fluier inainte de a vorbi, a studiat fagotul la Academia de Muzica “Gheorghe Dima”, doctor in muzica, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest, profesor de etnomuzicologie al Universitatii Bucuresti, cunoscut realizator al celei mai populare emisiuni de folclor La portile ceriului. Motto-ul existentei si fiintarii artistului Grigore Lese este reintoarcerea la obârsii, la radacini, de unde apoi iti inalti sufletul.

Omul ambasador intre Orient si Occident

Diploma de Excelenta si Premiul Centrului de Cultura «George Apostu» au fost acordate profesorului dr. Ghiorghi IORGA, pentru descoperirea si promovarea in România a valorilor patrimoniale universale ale literaturii, culturii si civilizatiei persane arhetipale, pentru contributiile la dezvoltarea istorica a relatiilor complexe dintre cele doua entitati ale spiritului uman Orientul si Occidentul.
Laudatio a fost rostit de prof.univ.dr. Constantin Dram, in care au fost aduse in fata publicului activitatea profesorului bacauan ca dascal, dar si de scriitor, publicist si unic traducator român din literatura persana. Doctor în Filologie, titlu obtinut la Universitatea “Al.I. Cuza” din Iasi cu teza “Omar Khayyam si complexul mitului european”. Este autorul traducerii “Rubayatelor” lui Omar Khayyam, intitulata „Un arian în umbra moscheii”. Ultimul volum, lansat in cadrul Simpozionului de Estetica, “Rândunica din nasul lui Budda”, a fost apreciat de critici si cititori. Este membru fondator a unor asociatii si societati literare, membru al Uniunii Scriitorilor.
Seara a fost completata cu un concert extraordinar, sustinut de Grigore Lese si invitatii sai, aromânii fârseroti din Dobrogea, si doi artisti din Iran.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img