14 noiembrie 2024

Gala Premiile Revistei Ateneu 2014. Sarbatoarea Cuvântului

Joi, 9 octombrie 2014, seara, târziu, a fost Sarbatoarea Cuvântului.

A fost Gala Premiilor Revistei Ateneu, la semicentenar. Parca timpul s-a oprit in loc. Si, totusi, au trecut 50 de ani.



Premiile Ateneu au fost decernate prima data in 1984.

Juriul, format din redactori ai revistei Ateneu, a stabilit premiile si premiantii anului 2014, care au fost decernate, intr-o fascinanta atmosfera de sarbatoare, la Centrul de Cultura „George Apostu”.

Iata, asadar, marii sarbatoriti, merituosii premianti:

deschidere a

Premiul OPERA OMNIA – Radu Cârneci. Poet, traducator, om cultural, infaptuitor de cultura, ambasador al culturii române peste hotare, primul redactor sef al seriei noi a Revistei Ateneu.

Premiul pentru Proza – Eugen Uricaru (Cluj), fost redactor al revistei Ateneu in anii’60, cu o opera stralucitoare. „Eu am debutat in revista Ateneu. La 14 ani luam bataie pentru ca citeam carti, la 16 ani, am inteles ca si altii citesc, dar mai si scriu. Erau scriitorii de la Ateneu”

Premiul pentru Poezie – Ion Tudor Iovian (Buhusi), „Printul” anilor ‘70, „Orfeul negru”, un poet remarcabil, al carui Laudatio a ridicat sala in picioare.

Premiile pentru Critica si Istorie Literara – Cristian Livescu (P. Neamt) si Theodor Codreanu (Husi), exegeti ai operelor lui M. Eminescu si George Bacovia.

Premiul Special – Victor Mitocaru, pentru cartea „O istorie vie Ateneului”.

Sarbatoarea Ateneului

Gala ATENEU a debutat cu Colocviul Ateneul, de ieri si de azi. Parca timpul s-a oprit in loc. Colocviile ATENEU, din anul jubiliar, au semanat la inceput cu o sedinta de redactie din primii ani ai revistei. Iau loc in sala fosti redactori ai revistei, Radu Cârneci, redactor sef, Eugen Uricaru, Constantin Calin, Victor Mitocaru, Calistrat Costin, Gheorghe Neagu, dar si multi colaboratori, nume de prestigiu ale culturii bacauane si nationale.

Timpul a trecut… Multe scaune au ramas goale.

De partea cealalta, actuala redactie a Ateneului: Carmen Mihalache, redactor sef, Adrian Jicu, Marius Manta, Violeta Savu, Dan Persa, Stefan Radu. Temele si subiectele sunt aceleasi: cultura, literatura, stiinta si educatia. Un capitol aparte: amintirile. Invitati la Colocvii…, mari scriitori, critici literari, redactori si directori ai unor reviste de cultura din tara (Bucuresti, Satu Mare, Cluj, Constanta, Suceava, Iasi, din Republica Moldova si Ucraina. Fapt fara precedent in istoria Colocviilor…, printre invitati am remarcat si prezenta a trei academicieni, scriitorul si criticul literar Mihai Cimpoi, din Chisinau, profesorul, scriitorul si publicistul Vasile Tarâteanu, din Cernauti, si Adam Puslojic, membru al Academiei Române si al Academiei din Serbia.

Amintiri despre trecut, amintiri despre viitor

Timp de trei ore (ar fi fost necesare 24), Colocviile…au devenit o tribuna de dezbatere a problemelor culturii, ale literaturii in special, din anul de gratie 2014. In prim plan a fost Radu Cârneci, primul redactor sef al Revistei Ateneu, care, cu modestie, generos, a vorbit despre inceputurile revistei Ateneu, dar mai ales a avut cuvinte frumoase despre colegii lui de generatie, George Balaita, Constantin Calin, Ion Rosu, Ioanid Romanescu, Sergiu Adam, Eugen Uricaru, Ovidiu Genaru, Calistrat Costin, Stelian Nanianu, Vasile Sporici etc.

„A fost vorba de indrazneala, perseverenta, vointa, de sentimentul duratei in creatie. Nimeni nu ne-a pus revista in brate, am luptat pentru ea, cum lupta au fost toti acesti 50 de ani. Aici, la revista, s-au nascut scriitori, poeti, dramaturgi de nivel national, aici au debutat tineri scriitori, de aici au plecat mari carti ale literaturii române. A fost un fenomen, este, in continuare, un fenomen cultural de exceptie”, a spus poetul Sonetelor. Nicolae Scurtu a vorbit despre „conclavul de intelepti” prezent la aceste interesante si consistente Colocvii prietenesti, transformate in adevarate strigate deschise care au avut ca subiect soarta revistelor literare, lipsa banilor, a unui sistem integrat de difuzare a presei culturale. Ateneu „a promovat Valori, trebuie sa ne preocupe identitatea noastra culturala, deculturalizarea” (Eugen Uricaru), „Omul sfinteste locul, in Bacau, s-a dovedit, personalitatile sfintesc locul. Un exemplu este fratele Radu Cârneci” (acad. Mihai Cimpoi).

„Ne-am adapat mereu din revista Ateneu, din revistele din România” (acad. Vasile Tarâteanu). „Ateneu este un suflet viu al literaturii române, sunt binevenite amintirile, sunt frumoase, ne hranim cu ele, maestrul Cârneci ne-a incântat cu vorba si cu pilda, dar literatura româna are multe probleme, eu o ridic pe aceea a faptului ca nu are un Premiu Nobel, cu toate ca il merita” (acad. Adam Puslojic’, Serbia). „Ateneu a fost o scoala de literatura, de critica literara, de istorie literara, ea, revista, are o Misiune. Noi ne-am indeplinit-o, urmati voi! Va doresc suscces” (Radu Cârneci).

Sarbatoarea artelor

In interiorul intim al Colocviilor revistei ATENEU si-a facut loc, cu eleganta, o expozitie extraordinara de pictura, a talentatei artiste Letitia Oprisan, care ne-a invitat la o „Evadare din cotidian”, un titlu sugestiv, care se justifica prin tablourile expuse in holul Universitatii „George Bacovia”. La vernisaj au participat rectorul Universitatii, prof. univ. dr. Tatiana Puiu, prof. univ. dr. Dumitru Bontas, profesori, studenti. Au vorbit despre opera si personalitatea artistei, nascuta la Cabesti – Podu Turcului, prof. univ. dr. Stefan Munteanu, criticul Carmen Mihalache si prof. dr. Gheorghe Iorga.

Sarbatoarea cartii

La o asemenea manifestare, sarbatoare, nu puteau lipsi cartile. Au fost lansate trei volume, trei remarcabile carti, ai caror autori sunt redactori ai revistei Ateneu, despre care vom scrie in editiile urmatoare. Este vorba de „O istorie vie a Ateneului”, de Victor Mitocaru, prezentata de Carmen Mihalache, director al Ateneului, amfitrion si gazda a Galei, Caruselul cu hamsteri”, de Adrian Jicu, prezentata de criticul Vasile Spiridon, si „Literaturbahn”, de Marius Manta, critica fiind asigurata de prof. Elena Ciobanu.

Seara s-a incheiat cu un intermezzo muzical, sustinut de tineri artisti ai Colegiului „George Apostu”

[wonderplugin_gallery id=”18″]




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014