– casa lor a fost cuprinsă de flăcări, miercuri seară, şi, din păcate, nimeni nu a mai putut face nimic ca să-i salveze – în aceeaşi zi, o bătrână din Buhuşi a murit tot într-un incendiu
Sfârşit cumplit pentru doi bătrâni, soţ şi soţie, el de 81 şi ea de 75 de ani, din satul Arini, comuna Găiceana.
Miercuri seară, în jurul orei 23.00, locuinţa lor a fost cuprinsă de flăcări mari, iar incendiul a fost observat prea târziu de vecini. Chiar şi aşa oamenii au sărit cu găleţile cu apă şi au încercat să intre să-i salveze, dar vâlvătaia era mult prea puternică.
Au sunat imediat şi la pompieri, la faţa locului ajungând două autospeciale de stingere şi o ambulanţă Smurd. Militarii s-au luptat cu flăcările până după miezul nopţii, însă pentru cele două persoane nu au mai putut face nimic.
Au fost găsite decedate în casa care s-a făcut scrum. Trupul femeii a fost găsit aproape de uşă şi cred oamenii că cel mai probabil a încercat să iasă afară, dar nu a mai reuşit.
„În urma incendiului au ars circa 80 mp de casă de locuit, cauza probabilă fiind jar căzut din sistemul de încălzire (n.r.- sobă)”, a declarat mr. Andrei Grecu, ofiţer de relaţii publice la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.
Reamintim că, tot miercuri, dar dimineaţă, o bătrână de 87 de ani, din oraşul Buhuşi, a pierit într-un incendiu izbucnit în locuinţa ei. Şi în acest caz, focul s-a iscat tot de la sobă.
Reguli de care trebuie să ţinem cont
Pompierii băcăuani le reamintesc celor care îşi încălzesc locuinţele cu sobe pe lemne ce reguli trebuie respectate pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti şi bunuri materiale:
– verificaţi cu grijă sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere
– tencuiţi şi văruiţi partea din pod a coşului de fum, pentru a sesiza imediat fisurile care apar
– curăţaţi canalele şi coşurile de fum premergător sezonului rece
– montaţi pe pardoseală, în faţa uşii de alimentare cu combustibil a sobei, o bucată de tablă cu dimensiuni de 50 x 70 cm
– nu introduceţi în sobe lemne cu lungimea mai mare decât focarul, nu lăsaţi uşa de la focar deschisă şi nu supraîncălziţi sobele
– nu puneţi materiale textile sau alte materiale combustibile în apropierea sobelor
– nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în încăperi unde sunt în funcţiune mijloace de încălzit.